Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzniki zbiornika paliwa sc 1.1 spi

Featured Replies

Napisano

Panowie mam taki nietypowy problem.Czasem podczas jazdy i otwarciu okna czuć wahą w środku.Przy tankowaniu często wybija pistolet a w baku połowa..Pewnie odpowietrzniki się zatkały .Da radę to przeczyścić bez ściągania zbiornika ?

Napisano

Żeby się do nich dostać musisz w zasadzie wyjąć zbiornik (a w najlepszym wypadku go opuścić). A czy można je jakoś czyścić to nie wiem. Niech inni się wypowiedzą.

Napisano

Panowie mam taki nietypowy problem.Czasem podczas jazdy i otwarciu okna czuć wahą w środku.Przy tankowaniu często wybija pistolet a w baku połowa..Pewnie odpowietrzniki się zatkały .Da radę to przeczyścić bez ściągania zbiornika ?

To nie odpowietrzniki. Czuć benzynę bo pewnie :

- zbiornik zaczyna przeżerać rdza na łączeniu połówek.

- gdzieś źle zapięta wtyczka

- przerdzewiał przewód paliwowy,

Napisano

Miałem taka sytuacje i to nie były odpowietrzniki tylko ten cieńszy przewód paliwowy który idzie od wlewu do góry zbiornika tam przy pompie sie zagiał .  Jak chciałem nala c do pełna to trawało to z 15 min bo cały czas pistolet odbijał . Co do cieknacej wahy tez ostatnio to przerabiałem i problemem była uszczelka pod odpowietrznikiem która nie wiem jakim cudem znikła (pekła wypadła nie wiem) wtedy na zakretach i jak nalałem do pełna paliwo ciekło z pod odpowietrznika wiec najpierw sprawdz gdzie ewentualnie leci paliwo i czy nic se nie zagieło . Żeby miec dojście niestety zbiornik trzeba odkrecac ale wyciagac nie musisz  

Napisano
  • Autor

Waha nie cieknie a zbiornik pod koniec tamtego roku był ok i go konserwowałem z całą podłogą i profilami..

Muszę tam zajżeć.Jak gasze auto to też trochę śmierdzi wahą w okolicach wydechu czyli po przeciwnej stronie wlewu

Napisano

A czy spod korka ci nie chlapie. Ja mam tak że korek niby trzyma, a jednak gdzieś delikatnie spod niego benzyna ucieka jak się auto giebnie podczas jazdy po winklach i w środku czuć. Połapałem się dopiero po 5 miesiącach gdyż nic nie było nigdzie widać, a zapach benzyny był szczególnie odczuwany jak była większa połowa wachy.

Napisano
  • Autor

Korek akurat nie ori ale zacieku nie ma z zewnątrz..Dzisiaj nic nie zaciągało.Dziwna sprawa.

Napisano

może ciągnie z komory silnika ten zapach :hmm:

Napisano
  • Autor

Tylko aż tak ? Stężenie jak na stacji a nie widać żeby gdzieś coś podciekało

Napisano

mi ostatnio nie wiem jaki cudem spadł waz od powrotu....waliło przeokropnie :skromny: jeżeli wali z nawiewów to bym szukał w komorze.....odpal auto niech ktoś przekazuje a ty szukaj ( może masz gdzieś dziurkę  )

Napisano

Mnie popękał wąż gumowy idący do listwy i też okropnie śmierdziało benzyną.

Napisano

Obejrzyj z kanału ew. wycieki, które robią purchle na prawie każdej farbie. Co do odpowietrzenia jeżeli nie możesz go zatankować bo wybija to 90% patent z odpowietrznikami baku-czyli nie leci nie zaczął palić więcej trzeba zdjąść bak wić się tym wynalazkiem.

Żeby bene zobaczyć czy się sączy to tylko na postoju, tak to nie uświadczysz za szybko paruje.

Sam jak to kiedyś kupiłem to gumy:-) przy odpowietrznikach stwardniały i tam opary śmierdziały, ale dało się bez problemu max zatankować, tylko tu już waliło i sączyło się konkretnie z popękanej górnej części pompy i uszczelką tej pompy.