Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup nowej przyczepki lekkiej

Featured Replies

Napisano

Z grubsza wiem już mniej więcej na co zwracać uwagę podczas wyboru nowej przyczepki, tzn. producent osi, profile zamknięte użyte do budowy, spawy zamiast połączeń śrubowych i zwróciła moją uwagę przyczepka Rydwan dwuosiowa. Mógłby ktoś wyrazić opinie o tym produkcie? Ewentualnie polecić coś innego godnego? A poza tym, czy przy sprzedaży nowych przyczepek obowiązuje taka sama zasada, jak przy sprzedaży samochodów: przy końcu roku obniżka cen przy wyprzedaży rocznika?

Napisano

Z grubsza wiem już mniej więcej na co zwracać uwagę podczas wyboru nowej przyczepki, tzn. producent osi, profile zamknięte użyte do budowy, spawy zamiast połączeń śrubowych i zwróciła moją uwagę przyczepka Rydwan dwuosiowa. Mógłby ktoś wyrazić opinie o tym produkcie? Ewentualnie polecić coś innego godnego? A poza tym, czy przy sprzedaży nowych przyczepek obowiązuje taka sama zasada, jak przy sprzedaży samochodów: przy końcu roku obniżka cen przy wyprzedaży rocznika?

polecam, zakupiłem przyczepę firmy sidecar.

Napisano

Wiola jedne z najlepszych na naszym rynku. Pytanie do czego przyczepka będzie wykorzystywana.

Napisano

Ps w przyczepach nie spotkałem się z wyprzedaży rocznika

Napisano
  • Autor

Czyli na posezonowe obniżki nie ma co liczyć :) . Przyczepka będzie wykorzystywana na potrzeby gospodarstwa domowego: transport materiałów wykończeniowych, węgla, drewna - wszystko w granicach rozsądku, jeśli chodzi o wagę i nie za często. Czy wspomniani wyżej producenci stosują połączenia spawane konstrukcji czy śruby?

Napisano

Z tego co pamiętam to wiola ma spawy ale głowy nie dam se uciąć. Mam ładowność ok 500 a daje radę 1000kg załadować i jechać.

Napisano

Mam dwu osiową z firmy Tema i do takiego wykorzystania jak potrzebujesz sprawdza się bardzo dobrze, bez problemu wytrzymuje 1T węgla czy piachu

Napisano

Do ciężkich ładunków mam możliwość wynajmu dwuosiowej z hamulcem również firmy wiola. Między moją jednosiową bez hamulca a dwuosiową z hamulcem jest przepaść . Więc jak kolega ma możliwość to dwuosiowa z hamulcem bedzie dobrym wyborem .

Napisano

Ja tylko dopiszę jedną swoją uwagę, polecam przyczepkę na resorach/sprężynach śrubowych i amortyzatorach. Nie wiem czy takie przyczepki są dostępne i jak cenowo, bo w tych marketowych często jedynym elementem tłumiącym drgania są opony ;] Mam akurat taką samoróbkę przyczepkę na resorach i amortyzatorach. Na pusto czuć na samochodzie większe dziury jak koło przyczepki wpadne w koleine, po załadowaniu min 200kg praktycznie nie czuje że ciągne przyczepkę poza tym że brakuje mocy :ok:  Raz się pożyczyłem przyczepki z plandeką, oś zawieszona na tzw. "byczych jajach". Na aucie czułem najmniejszą nierówność drogi, tak drgania przechodziły na hak. To wszystko wpływa na trwałość zawieszenia w samochodzie i itp. No chyba że taką przyczepkę się ciągnie za busem i itp

Napisano

Do ciężkich ładunków mam możliwość wynajmu dwuosiowej z hamulcem również firmy wiola. Między moją jednosiową bez hamulca a dwuosiową z hamulcem jest przepaść . Więc jak kolega ma możliwość to dwuosiowa z hamulcem bedzie dobrym wyborem .

a ze tak zapytam - jak dziala hamulec w takiej przyczepie?

na jakiej zasadzie w sensie?

Napisano

Inny zaczep w dyszlu oraz hamulce w kołach podczas gdy auto zwalnia cięgno uruchamia hamulce

Napisano

Inny zaczep w dyszlu oraz hamulce w kołach podczas gdy auto zwalnia cięgno uruchamia hamulce

Cięgno jest od postojowego, a najazdowy raczej hydrauliczny...

Napisano

Masz racje czy cięgno uruchamia hamulce na postoju..

Napisano

Cięgno jest od postojowego, a najazdowy raczej hydrauliczny...

Cięgno jest od postojowego i najazdowego. nie ma hydraulicznych hamulców w przyczepach do 3,5tony.

rydwan to dobry producent przyczep ze spawaną konstrukcją.

Napisano

Cięgno jest od postojowego i najazdowego. nie ma hydraulicznych hamulców w przyczepach do 3,5tony.

Są, oczywiście nadal w systemie najazdowym.