Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cesja leasingu

Featured Replies

Napisano

Kojarzy ktoś jak to się odbywa ??

Np

Firma A ( ma auto w leasingu ) chce zrobić cesję dla firmy B. Firma A chce od firmy B tzw dostępne w wysokości np 3 tys pln  i teraz pytanie czy firma A wystawia fakturę za odstępne ?

Uprzedzając 

Firma A nie jest właścicielem pojazdu więc umowa kupna sprzedaży odpada 

Firma A nie ma w swoich kodach czegoś takiego jak sprzedaż samochodów itp czyli nie ma prawa wystawić faktury sprzedażowej z tytułem odstępne leasingu

Czyli jedyna opcja, że firma B daje pod stołem firmie A te 3tyś ?

Napisano

Chyba da sie jakos to zafakturowac bo w wielu ogloszeniach jest odstepne i jest mowa o fvat

Edytowane przez johnson_gda

Napisano

Np

Firma A ( ma auto w leasingu ) chce zrobić cesję dla firmy B. Firma A chce od firmy B tzw dostępne w wysokości np 3 tys pln  i teraz pytanie czy firma A wystawia fakturę za odstępne ?

Uprzedzając 

Firma A nie ma w swoich kodach czegoś takiego jak sprzedaż samochodów itp czyli nie ma prawa wystawić faktury sprzedażowej z tytułem odstępne leasingu

Firma A sprzedaje prawa do umowy leasingowej firmie B, nie trzeba mieć w kodach sprzedaży pojazdów.

Napisano
  • Autor

Firma A sprzedaje prawa do umowy leasingowej firmie B, nie trzeba mieć w kodach sprzedaży pojazdów.

Np operator koparki prowadzący działalność może wystawić fakturę z pozycją - sprzedaż prawa do umowy leasingowe nr.......... kwota netto xxx vat xxxx kwota brutto xxx

?

Napisano

Np operator koparki prowadzący działalność może wystawić fakturę z pozycją - sprzedaż prawa do umowy leasingowe nr.......... kwota netto xxx vat xxxx kwota brutto xxx

?

Dokładnie tak - sprzedaje po prostu prawa majątkowe, które w uproszczeniu są opodatkowane jak świadczenie usług.

Napisano

Aha, jeszcze jest jeden myk - od tej "opłaty" za przeniesienie praw nowy nabywca może odliczyć 100% VAT nawet jeśli przedmiotem leasingu jest auto osobowe - bo tak naprawdę kupuje usługę.

IBPP1/443-767/09/ES

Napisano

Np

Uprzedzając 

Na cesjach sie nie znam, ale jest ale.

Ja jako 1-os DG tez nie mam w PKD handlu autami, a jednak nikt mi nie zabrania raz na jakis czas sprzedac swoje auto (nie piszemy tu o handlowaniu zawodowym).

Napisano

Nie moZe, ale jak ktoś sie chce sprawdzić z us to prosze bardzo. Lepiej faktura na jakaś reklamę, usługę itp, nie mające nic wspólnego z samochodem.

Aha, jeszcze jest jeden myk - od tej "opłaty" za przeniesienie praw nowy nabywca może odliczyć 100% VAT nawet jeśli przedmiotem leasingu jest auto osobowe - bo tak naprawdę kupuje usługę.

IBPP1/443-767/09/ES

Napisano

Nie moZe, ale jak ktoś sie chce sprawdzić z us to prosze bardzo. Lepiej faktura na jakaś reklamę, usługę itp, nie mające nic wspólnego z samochodem.

Czytałeś interpretacje którą wkleiłem?

Od kiedy zbycie praw majątkowych jest zabronione?

Napisano

Czytałeś interpretacje którą wkleiłem?

Od kiedy zbycie praw majątkowych jest zabronione?

Ja proponuje poczytać nowsze interpretacje, po drugie interpretacji swoje a us swoje to nie USA. Zreszta każdy ma wybór, odpowiadam z doświadczenia bo właśnie przerabiałem temat