Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] - obieg wewnętrzny powietrza w kabinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

na panelu sterowania klimatyzacją (poniżej pokręteł) mamy trzy przyciski

1/ otwieranie-zamykanie obiegu wewnętrznego

2/ włączanie -wyłączanie klimatyzacji

3/ ogrzewanie tylnej szyby

naciskając przycisk obiegu wewnętrznego słychać charakterystyczny dźwięk zamykania/otwierania obiegu

mój problem: podobny dźwięk jak przy otwieraniu-zamykaniu obiegu wewnętrznego słychać słychać cały czas - jakby obieg nie do końca był otwarty ? .... - co to może być ? / czego spodziewać się po wymontowaniu panela sterowania klimatyzacją ???

Napisano

Jedna z typowych usterek tego modelu.  Zamykaniem/otwieraniem steruje silniczek, którego mechanizm z czasem uszkadza się, a w konsekwencji obieg powietrzaj pozostaje zamknięty.

Jeżeli słychać "cykanie", to oznacza, że jest wyłamane cięgno otwierania. Poszukaj w historii, bo było już niejednokrotnie opisywane. 

Napisano

/ czego spodziewać się po wymontowaniu panela sterowania klimatyzacją ???

Panel z pokrętłami zostaw w spokoju    :) . Zdemontuj schowek i tam szukaj przyczyny stukania.

Możliwe że wysiadł ogranicznik wyłączający silniczek .

pzdr 

Edytowane przez maaster

Napisano

Możliwe że wysiadł ogranicznik wyłączający silniczek .

pzdr

Nie ma czegoś takiego, silnik pracuje caly czas.

Napisano

Sterownik cały czas chce zamknąć obieg a ponieważ klapka jest ułamana to jest to niemożliwe i tak w kółko...

Napisano
  • Autor

Sterownik cały czas chce zamknąć obieg a ponieważ klapka jest ułamana to jest to niemożliwe i tak w kółko...

gdzie jest ta klapka ? co muszę wymienić ? jak dotrzeć do uszkodzonego elementu ? :nie_wiem:

Napisano

Przerabiałem ten temat parę lat temu; musisz odkręcić schowek, za schowkiem jest wentylator nawiewu powietrza. Musisz go wymontować - nie wiem jak u Ciebie, ale ja musiałem odkręcić cztery śruby trzymające ten wentylator od strony podszybia (z zewnątrz - widać jak się odegnie plastiki na podszybiu). Klapka obiegu wewnętrznego wraz z silnikiem napędzającym jest zamontowana w obudowie wentylatora. Dalej to już zależy, co dokładnie się uszkodziło. U mnie pękła ośka klapki wsadzana bezpośrednio na oś silniczka napędowego. Ponieważ miałem taką możliwość, wykonałem sobie nową klapkę z aluminium i na razie mam spokój. Ogólnie temat do ogarnięcia.

Edit: Na czas naprawy, żeby mi szyby nie parowały to wymontowałem sobie klapkę z obudowy wentylatora, odłączyłem zasilanie silniczka sterującego klapką i zatkałem otwór obiegu wewnętrznego kawałkiem plastiku.

Edytowane przez jaroo123

Napisano

gdzie jest ta klapka ? co muszę wymienić ? jak dotrzeć do uszkodzonego elementu ? :nie_wiem:

i przeczytaj ten post to naświetli ci temat:

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/357381-h-wymiana-wentylatora-nawiewu-awaria-obiegu-wewn%C4%99trznego/

Edytowane przez 51cent

Napisano
  • Autor

dziękuję za pomoc !!!

odłączyłem silniczek (wyjęcie tej wtyczki zajęło trochę czasu) i zablokowałem klapkę na dwóch opaskach kablowych .... teraz nie mam "półobiegu"   i szyby nie parują

cena nowej klapki cholernie wysoka ... jak za taką klapkę (Made in France) (PLN 240) więc na razie tak zostawię  .... szczerze ten obieg wewnętrzny sporadycznie używałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.