Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC - max obnizenie problem z kątami i stabilizatorem

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent: SC
Zawias: Gwint TA-TECHNIX ( kompletnie przebudowany skrócona obudowa, skok amora skrócony oraz utwardzony)

Mam mały problem z max obnizeniem....
Przy obnizeniu około -70 wszystko git na ori fasolkach lekkie kąty. Przy obnizeniu max mam wrażenie że robi sie pozytyw??
Pomimo ustawenia na fasoklach max pod negatyw jest lekko w pozytywie... Poduszki amora na otworach montażowych też max do środka ustawione... normalka czy coś nie gra?

Kolejna sprawa do stabilizator.... pomimo wyciecia budy pod staba i tak sie opiera przy max glebie.
Ktoś kiedyś mówił żeby założyć go od dołu i też tak zrobiłem.
Po długiej i mozolnej pracy się udało tylko przy max skręcie ociera mocowanie staba o felgę wewnątrz ( 13" )
Przerabiałem go szlifowałem mocowania aby wystawały jak najmniej oraz gwint mocowania odwróciłem aby nakrętki były skierowane w strone góry nie dołu ale to i tak nie pomogło...

Edytowane przez Astyn

Napisano

Co do 1 :

W sumie podobne zjawisko zaobserwowałem u siebie, sej na AR oparty o gwint TA z fasolkami...przy -70 jest fajnie jak robię niżej kąty się prostują z krzywi się tylko zbieżność  :phi:

Co do Staba, ja mam wstawionego go narmalnie tzn. tak jak w fabryce wstawiali + podcięta buda i nić nie haczy suka itp.

Napisano
  • Autor

Z przodu jedynie przy max glebie i wąskiej feldze jest większy negatyw    ;]

No ale co ma felga to negatywu?

Na fasolce max pochylone i tak negatywu nie ma.

Felga nie opiera sie o gwint tak wiec nie widze powiazania...

Co do staba... założyłem od dołu.

Mocowania zaadoptowałem z VW oraz uciełęm staba z każdej strony około 3cm bo chaczyło o felge przy max skrecie ( 13" ).

Napisano

No ale co ma felga to negatywu?

Na fasolce max pochylone i tak negatywu nie ma.

Felga nie opiera sie o gwint tak wiec nie widze powiazania...

Co do staba... założyłem od dołu.

Mocowania zaadoptowałem z VW oraz uciełęm staba z każdej strony około 3cm bo chaczyło o felge przy max skrecie ( 13" ).

to są tylko moje obserwacje, na smorze 7j i dystansie 6mm przy max skręconym gwincie i camberach był minimalny negatyw a wcześniej tylko pozytyw, po założeniu stalówek z zimówkami bez dystansu był negatyw większy niż z tyłu   ;]

Napisano

@@dawiddawidowski Wydaje mi się że to tylko złudzenie optyczne...podobnie jest z tyłem ja wsadzisz 8J to tez wizualnie nagatyw jest większy niż przy 5J

Co do tych kątów z przodu...ja bym pokombinował z drążkami kierowniczymi.

Jako ze przy mocnej glebie felgi mocno się rozjeżdźają (wizualnie robi się pozytyw) wkręciłbym obie strony tak o 1-2 obrocie ;)

Napisano
  • Autor

@@dawiddawidowski Wydaje mi się że to tylko złudzenie optyczne...podobnie jest z tyłem ja wsadzisz 8J to tez wizualnie nagatyw jest większy niż przy 5J

Co do tych kątów z przodu...ja bym pokombinował z drążkami kierowniczymi.

Jako ze przy mocnej glebie felgi mocno się rozjeżdźają (wizualnie robi się pozytyw) wkręciłbym obie strony tak o 1-2 obrocie ;)

Tak zgodzę się  z Toba że zbieżność się rozjezdza ale nawet przy rozjechanej zbieżności mozna kierownicą ustawic prawe badz lewe koło na wrost i wtedy pomimo  ze jest prosto i tak jest pozytyw...

Stabilizator zamontowałem od dołu i modyfikacji było multum ale siedzi idealnie.

Pomierzę ile mam do felgi amor i najwyzej zrobie wieksze fasolki i bede starac sie iść w strone pionu badz mini negatywu.

Przeanalizowałem temat i w momecie mega obnizenia jak i mega podwyżenia :P pojawi się pozytyw bo jak wiadomo wachacz porusza się w górę i doł po łuku czyli gdy jest w górze max jest blizej śrdoka auta tak samo jak i max w dół przez co koło chowa się bardziej do wnetrza a trzymajacy go amor pochyla na zewnatrz :hmm:|

Czyli z tego wynika że im niżej tym koło bardziej się chowa do wenątrz  :facepalm:

Edytowane przez Astyn

Napisano

trzeba wyspawać customowy dłuższy wahacz :phi: Albo zamocować je bliżej boków auta :] 

Napisano
  • Autor

@@rusala gdyby choć troche pomyśleli przy projektowaniu SC i zrobili wachacze jak w VW z wymienialną kocówką ze swożniem nie takie rzeczy by sie modziło :D

Napisano

To samo sobie pomyślałem, że byłoby łatwiej jakby była wymienna ta końcówka. Ale weź mi nie mów o wahaczach ogólnie we Fiatach. Dzisiaj cały dzień (urlop) wymieniałem jeden w Coupe :P Przynajmniej nie są takie drogie  ;) 

Napisano

Żaden problem jest dobrać do cc/sc wykrecany sworzen i zbudowac custom wahacz.

Kiedys robiłem cos takiego pod zwrotnice z tico (nie pytajcie po co) posiedziałem troche w necie i znalazlem wymienny sworzen identyczny jak ten wprasowany w ori wahacz z tico. Jak klient uslyszal z czego to podebralem to byl w szoku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.