Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta gdy współwłaścicielem jest/był bank?

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanie.

Auto kupione na kredyt. Jako zabezpieczenie kredytu w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel auta był wpisany bank.

Kredyt został spłacony, bank przysłał pismo w którym informuje, że w związku ze spłatą kredytu nie jest już współwłaścicielem auta i z informacją, że pismo należy przedstawić w Urzędzie Gminy w celu dokonania stosownej zmiany w dowodzie rejestracyjnym.

Czy przed odsprzedażą samochodu należy dokonać zmiany dowodu rejestracyjnego, czy wystarczy przekazać nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny, jeszcze z widniejącym w nim bankiem oraz owe pismo informujące o spłaceniu kredytu? Czy to wystarczy, żeby na podstawie umowy kupna-sprzedaży i pisma z banku nowy właściciel zarejestrował samochód na siebie?

Napisano

Ja po prostu poszedłem do wydziału komunikacji, pokazałem pisemko z banku o spłacie i dostałem pieczątkę przekreślającą informację, że bank ma współwłasność. Nie zmieniasz dowodu rejestracyjnego.

Edytowane przez MARS

Napisano
  • Autor

Problem polega na tym, auto zarejestrowane jest na mnie, kredyt też był na mnie ale autem jeździła moja siostra, która spłacała kredyt.

Siostra mieszka w Gdyni, ja w Wawie. teraz chcemy przerejestrować auto już na nią, ale nie mam dowodu rejestracyjnego, bo jest on w Gdyni. Musiałaby mi go przysyłać kurierem, potem ja bym go jej odsyłał, a ona przez kilka dni nie miałaby samochodu, lub musiałaby jeździć bez DR.

I stąd pytanie - czy wystarczy że wyślę jej pismo z banku, umowę KS między mną a siostrą (spłaciła kredyt, auto  w zasadzie jest jej) i czy ona na podstawie tych dokumentów już bez przysyłania mi dowodu będzie mogła przerejestrować auto na siebie

Edytowane przez Tomir

Napisano

Hehehe, tak dobrze nie ma- już tu było "kilka" przykładów, że co inna panienka w okienku/ inny wydział komunikacji, to inna interpretacja. Tak więc pewnie będziesz musiał przejść się osobiście i zapytać.

Napisano

O ile dobrze pamiętam to bank widnieje również w karcie pojazdu .

Napisano

W Białymstoku jak kupiłem 7 lat temu takie auto to mi przerejestrowali bez problemu.

Napisano

Szybkie pytanie.

Auto kupione na kredyt. Jako zabezpieczenie kredytu w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel auta był wpisany bank.

Kredyt został spłacony, bank przysłał pismo w którym informuje, że w związku ze spłatą kredytu nie jest już współwłaścicielem auta i z informacją, że pismo należy przedstawić w Urzędzie Gminy w celu dokonania stosownej zmiany w dowodzie rejestracyjnym.

Czy przed odsprzedażą samochodu należy dokonać zmiany dowodu rejestracyjnego, czy wystarczy przekazać nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny, jeszcze z widniejącym w nim bankiem oraz owe pismo informujące o spłaceniu kredytu? Czy to wystarczy, żeby na podstawie umowy kupna-sprzedaży i pisma z banku nowy właściciel zarejestrował samochód na siebie?

jeżeli oświadczenie Banku zostało podpisane przez upoważnione ku temu osoby to WK nie powinien mieć żadnych obiekcji niezależnie od tego KTO przedstawi te zaświadczenie (czy obecny właściciel czy kolejny włściciel z umowa K-S)

Napisano

1 telefon do WK w Gdyni i wiesz czego sie spodziewac, schodow czy otwierania szampana.

Napisano

Jak kupowałem samochód to gość go miał też w banku i musiałem mieć oryginalne pismo do urzędu :( że kredyt został spłacony itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.