Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] tuleja stabilizatora, drążka reakcyjnego przód

Featured Replies

Napisano

Skrzypi zawieszenie podczas przejazdu po "policjantach leżących" - zapewne na gumach syf się zebrał.

Jak z dojściem, da radę samemu czy lepiej się nie bawić.

pozdrawiam Ariibyd

Napisano

Skrzypi zawieszenie podczas przejazdu po "policjantach leżących" - zapewne na gumach syf się zebrał.

Jak z dojściem, da radę samemu czy lepiej się nie bawić.

pozdrawiam Ariibyd

zależy od wykonującego...nie jeden ma problem żarówkę wymienić a co dopiero gumy stabilizatora

Napisano
  • Autor

zależy od wykonującego...nie jeden ma problem żarówkę wymienić a co dopiero gumy stabilizatora

Powiedzmy tak, 

wymieniałem w Matizie (nie śmiejemy się) sam, wahacze, całe amortyzatory przednie, końcówki drążków, przekładnie kierowniczą, regulowałem luzy zaworowe i wiele innych mniej skomplikowanych rzeczy (rozrządu się nie tykałem bo chciałem mieć gwarancję), więc jak nie ma tragedii to dam radę.....

pytam się o szczegóły, może zechcesz odpowiedzieć czy np nie trzeba "wózka" luzować, bo że trzeba ściągnąć koła przednie to wiem  :phi:

Napisano

może zechcesz odpowiedzieć czy np nie trzeba "wózka" luzować

Trzeba.

Napisano

Na pewno?

W AG dałem radę bez tego  :hmm:

zależy czy śruby się zluzują, jak się obemsknie płaskim kluczem to luzujemy i jedziemy grzechotą...

Napisano

sanek zrzucać nie trzeba, w mojej 11 letniej AH wystarczyło: dużo cierpliwości, lewarek, klocek drewniany dla zabezpieczenia auta, karton po telewizorze coby w dupę nie ciągło od ziemi, klucz oczkowy z grzechotką 10mm (pasuje na łby śruby E12) najlepiej gięty z przełącznikiem ( ja miałem do dyspozycji trzy różne, poza wcześniej wspomnianym jeszcze dwa inne proste z tego jeden krótki ~6-7cm)

dostęp od lewej strony jest masakryczny ale jakos dalem radę.

tutaj manual dla AG dla AH należy postępować tak samo

http://forum.samnaprawiam.com/podwozie-wymiana-lacznikow-oraz-gum-stabilizatora-astra-g-vt1072.htm

tutaj kolejny TUTek

http://www.opelastrag.seonetshop.pl/wymiana-tulei-gumowych-drazka-stabilizatora

Edytowane przez Schwammkopf

Napisano

O właśnie, klucz E12, ale pamiętam że pomagałem sobie też zwykłym oczkowym, po prostu w pewnym momencie ten E12 zrobił się za długi i nie było pola manewru tym kluczem.

Napisano

O właśnie, klucz E12, ale pamiętam że pomagałem sobie też zwykłym oczkowym, po prostu w pewnym momencie ten E12 zrobił się za długi i nie było pola manewru tym kluczem.

Ja walczyłem tylko kluczem oczkowym. Coś mi świta że śruby od strony kabiny wystarczy poluzować . Blaszka trzymająca gumę ma tam chyba wycięcie a nie oczko.

pzdr

Napisano

Ja walczyłem tylko kluczem oczkowym. Coś mi świta że śruby od strony kabiny wystarczy poluzować . Blaszka trzymająca gumę ma tam chyba wycięcie a nie oczko.

pzdr

Któreś luzowałem tylko, ale które to już nie pamiętam. W każdym razie jest do do zrobienia bez kanału i bez opuszczania sanek :ok:

Napisano

W każdym razie jest do do zrobienia bez kanału i bez opuszczania sanek :ok:

Potwierdzam :) .

Aby nie męczyć się z dokręcaniem blaszki na nowej gumce warto obie części popsikać smarem silikonowym lub innym siuwaxem ułatwiającym poślizg gumy w metalu.

Napisano

polecam tuleje z Poliuretanu,. wymiana na nowe gumowe najprawdopodobniej nie zlikwiduje "skrzeczenia" na długo. ja osobiscie zamontowałem najtańsze PU wedle instrikcji producenta na paście miedzianej i sobie chwalę, "skrzeczenie" ustalo po 8 latach na dobre [emoji13]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.