Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony całoroczne - które będą dobre na mokrej nawierzchni i będą ciche?

Featured Replies

Napisano

Ponad trzy lata temu kupiłem opony całoroczne Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16. Trochę jeżdżę i wymagają wymiany. Byłem z nich w miarę zadowolony.

Chcę kupić znów opony całoroczne. Możecie podpowiedzieć które z nich będą przyzwoite na mokrej nawierzchni, będą oponami cichymi oraz można je kupić w dobrej cenie?

Napisano

Ponad trzy lata temu kupiłem opony całoroczne Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16. Trochę jeżdżę i wymagają wymiany. Byłem z nich w miarę zadowolony.

Chcę kupić znów opony całoroczne. Możecie podpowiedzieć które z nich będą przyzwoite na mokrej nawierzchni, będą oponami cichymi oraz można je kupić w dobrej cenie?

Fulda. 

Napisano

Na ile tys km Ci wystarczyly te opony? Na wiosnę chyba bede kupowal opony i tez się zastanawiam nad calorocznymi

Napisano

Szukaj czegoś takiego:

23102012_0126_111350948371.JPG

Napisano

Szukaj czegoś takiego:

Albo C / A / 69 bB jak np. w Weatherproof

ew. C / A / 68 dB jak w Crossclimate

;)

[edit]

U siebie mam Weatherproof - jestem mega zadowolony. Na twardym, miękkim, suchym, mokrym, z górki i pod górkę - idą jak przyklejone.

Ale przy takiej małej różnicy w cenie (w moim rozmiarze było to kilkaset zł, więc kupiłem Nokian) brałbym Crossclimate - nie miałem okazji testować, ale opinie zbierają dobre i "na papierze" mają lepsze parametry. 

Edytowane przez camel00

Napisano

Albo C / A / 69 bB jak np. w Weatherproof

ew. C / A / 68 dB jak w Crossclimate

;)

[edit]

U siebie mam Weatherproof - jestem mega zadowolony. Na twardym, miękkim, suchym, mokrym, z górki i pod górkę - idą jak przyklejone.

Ale przy takiej małej różnicy w cenie (w moim rozmiarze było to kilkaset zł, więc kupiłem Nokian) brałbym Crossclimate - nie miałem okazji testować, ale opinie zbierają dobre i "na papierze" mają lepsze parametry. 

Całoroczne mają dużo lepsze parametry. Uzyskanie takich wyników w zimówkach jest o wiele trudniejsze. A, i jeszcze ciekawostka - te wyniki mogą być różne dla różnych rozmiarów opony. Np. opona Nokiana WR SUV 3 szczyci się parametrami A, A - tyle że w moim rozmiarze jest to C, C.

Napisano

Całoroczne mają dużo lepsze parametry. Uzyskanie takich wyników w zimówkach jest o wiele trudniejsze. A, i jeszcze ciekawostka - te wyniki mogą być różne dla różnych rozmiarów opony. Np. opona Nokiana WR SUV 3 szczyci się parametrami A, A - tyle że w moim rozmiarze jest to C, C.

Z tego co widzę w moim rozmiarze 215/60/16 - parametry są takie same. Zmienia się tylko różnica w cenie - z 30zł do ponad 100zł między Nokian a Micheline.

O głośności nie mam się co wypowiadać, bo jedynym sposobem na wygłuszenie w Forku jest ogłuszenie się samemu waląc głową w kierownicę.

W temacie zimówki/całoroczne - półtora roku temu, jako skrajny przeciwnik opon całorocznych, postanowiłem przekonać się na własnej skórze czy mam rację - nie miałem.

Wiadomo - są lepsze i gorsze opony, istotny jest sam samochód (napęd, zawieszenie, stan techniczny, parametry) i otoczenie w jakim przychodzi nam jeździć.

W moim przypadku całoroczne sprawdziły się lepiej niż dobrze. Idą na szybkich, mokrych zakrętach, wspinają się po błotnistych podjazdach, hamują skutecznie. Więcej mi nie trzeba ;)

Napisano

Z tego co widzę w moim rozmiarze 215/60/16 - parametry są takie same. Zmienia się tylko różnica w cenie - z 30zł do ponad 100zł między Nokian a Micheline.

O głośności nie mam się co wypowiadać, bo jedynym sposobem na wygłuszenie w Forku jest ogłuszenie się samemu waląc głową w kierownicę.

W temacie zimówki/całoroczne - półtora roku temu, jako skrajny przeciwnik opon całorocznych, postanowiłem przekonać się na własnej skórze czy mam rację - nie miałem.

Wiadomo - są lepsze i gorsze opony, istotny jest sam samochód (napęd, zawieszenie, stan techniczny, parametry) i otoczenie w jakim przychodzi nam jeździć.

W moim przypadku całoroczne sprawdziły się lepiej niż dobrze. Idą na szybkich, mokrych zakrętach, wspinają się po błotnistych podjazdach, hamują skutecznie. Więcej mi nie trzeba ;)

Ja nie polemizuję z teoriami, że dla kogoś całoroczne są wystarczające. Ja nawet nie polemizuję z teoriami, że dla kogoś letnie są wystarczające.

Ja polemizuję z teoriami jakoby nie miało być między nimi obiektywnych i mierzalnych różnic. Bo to piramidalna bzdura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.