Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można tak parkować?

Featured Replies

Napisano

Hej

W dobie SM robiącej fotki bez wkładania mandatów zacząłem się obawiać każdego metra dziwnych okoliczności :)

Powiedźcie patrząc na poniższe zdjęcie zakładając, że jest to droga jednokierunkowa, na jej początku jest zakaz parkowania ...czy...łamią przepisy :

706a0c461d1f.jpg

- Opel po prawej stojąc na chodniku?

- Saab kombi stojący na krawężniku ?

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

Słoń

Edytowane przez slon

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam to nie wolno parkować w odległości mniejszej niż 10 metrów od przejścia dla pieszych.

Napisano
  • Autor

Jeśli dobrze pamiętam to nie wolno parkować w odległości mniejszej niż 10 metrów od przejścia dla pieszych.

No właśnie ten opel to w sumie stoi na chodniku i mniej niż 10 m od przejścia.

Napisano

W dobie SM robiącej fotki

Powiedźcie patrząc na poniższe zdjęcie zakładając, że jest to droga jednokierunkowa, na jej początku jest zakaz parkowania ...czy...łamią przepisy :

- Opel po prawej stojąc na chodniku?

- Saab kombi stojący na krawężniku ?

Skoro jest znak B-36 (bo tak interpretuję zwrot "zakaz parkowania"), to Saab stoi nielegalnie, chyba że B-36 stoi po prawej stronie tej drogi? Z tej perspektywy nie widzę ani jednego, ani drugiego (jest tam zdaje się D-6, ale pewności nie mam).

Co do Opla - stoi na chodniku? Trawniku? Miejscu wydzielonym? Pytam, bo po jego lewej stronie widzimy zaparkowanego dostawczaka...   :hmm:

Możesz ruszać w miasto "na łowy" uzbrojony w aparat fotograficzny i mundur polowy SM   :hehe:;)

Edytowane przez romano11

Napisano
  • Autor

Skoro jest znak B-36 (bo tak interpretuję zwrot "zakaz parkowania"), to Saab stoi nielegalnie, chyba że B-36 stoi po prawej stronie tej drogi? Z tej perspektywy nie widzę ani jednego, ani drugiego (jest tam zdaje się D-6, ale pewności nie mam).

Co do Opla - stoi na chodniku? Trawniku? Miejscu wydzielonym? Pytam, bo po jego lewej stronie widzimy zaparkowanego dostawczaka...   :hmm:

Możesz ruszać w miasto "na łowy" uzbrojony w aparat fotograficzny i mundur polowy SM   :hehe:;)

Hej

Zakaz zatrzymywania się stoi jak się wjeżdża w jednokierunkową po prawej stronie, Saab stoi w kierunku jazdy. Opel stoi na chodniku, nie ma wydzielonego miejsca, ma legitymację inwalidy. Tam gdzie dostawczak stoi to są już wydzielone miejsca do parkowania.

Nie chodzi o łowy zdjęć, tylko o łowy dobrych miejsc i legalnych na zimę dla mnie :)

Edytowane przez slon

Napisano

Zakaz zatrzymywania się stoi jak się wjeżdża w jednokierunkową po prawej stronie, Saab stoi w kierunku jazdy. Opel stoi na chodniku, nie ma wydzielonego miejsca, ma legitymację inwalidy.

Nie chodzi o łowy zdjęć, tylko o łowy dobrych miejsc i legalnych na zimę dla mnie :)

To tak:

- skoro znak stoi po prawej ,to dotyczy tylko tej strony, po której jest ustawiony. Można się czepiać tych 10m od przejścia, ale w praktyce... sami widzicie w swoich okolicach, jak auta parkują i w tym przypadku jest to bardziej, niż niezłe   :phi:

- opel stoi na chodniku - jeśli znak tego nie zabrania (a z korespondencji wiemy, że nie), to możesz stawać czterema kołami, byle zostawić min. 1,5m dla pieszych.  Karta "VIP-owska" niczego tu nie zmienia, jeśli nie ma tam wyznaczonego miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych.

Opel czy Saab to Twój bolid?   :hehe:;)

Napisano
  • Autor

To tak:

- skoro znak stoi po prawej ,to dotyczy tylko tej strony, po której jest ustawiony. Można się czepiać tych 10m od przejścia, ale w praktyce... sami widzicie w swoich okolicach, jak auta parkują i w tym przypadku jest to bardziej, niż niezłe   :phi:

- opel stoi na chodniku - jeśli znak tego nie zabrania (a z korespondencji wiemy, że nie), to możesz stawać czterema kołami, byle zostawić min. 1,5m dla pieszych.  Karta "VIP-owska" niczego tu nie zmienia, jeśli nie ma tam wyznaczonego miejsca parkingowego dla niepełnosprawnych.

Opel czy Saab to Twój bolid?   :hehe:;)

Mój bolid będzie stawał w miejscu Saaba ;-) Dzięki za pomoc. 

Napisano

Można się czepiać tych 10m od przejścia

Na jednokierunkowej 10m obowiązuje tylko przed przejściem, a nie za. Nie wiem, w którą stronę ta dwukierunkowa ma być jednokierunkowa :phi:

Napisano

Na jednokierunkowej 10m obowiązuje tylko przed przejściem, a nie za.

Chciałem się przekonać, czy o tym wiesz...   :phi:;)

Napisano

Chciałem się przekonać, czy o tym wiesz

Sprawdzałem Twoją czujność  :phi:

Napisano

W Pile jest rekrutacja do straży miejskiej - miesiąc szkolenia, egzamin i jesteś mandatowym imperatorem

Napisano

Czy tak zaparkowany Saab nie zmusza do przekraczania link środkowej przez inne auta? Jeżeli tak to u mnie w mieście nagradzają to mandatem.

Napisano

I ludzie przyjmują mandaty?   :hehe:    To zupełnie tak, jak w mojej wiosce rozdawali mandaty pieszym, którzy zgodnie z przepisami przekraczali jezdnię w rejonie skrzyżowania, ale nie było namalowanej "zebry", której nie musi być, by przez drogę przejść...   :facepalm:

O tym, co piszesz, nie słyszałem. Jest art. 49.1.4 ale on tyczy się linii ciągłej, a nie przerywanej   :hmm:

Napisano

I ludzie przyjmują mandaty?   :hehe:    To zupełnie tak, jak w mojej wiosce rozdawali mandaty pieszym, którzy zgodnie z przepisami przekraczali jezdnię w rejonie skrzyżowania, ale nie było namalowanej "zebry", której nie musi być, by przez drogę przejść...   :facepalm:

O tym, co piszesz, nie słyszałem. Jest art. 49.1.4 ale on tyczy się linii ciągłej, a nie przerywanej   :hmm:

Sorry, doprecyzowuje. Chodzi o linię ciągłą, która u mnie często występuje przed przejściami dla pieszych. Zaparkowane auta wymuszają najechanie na linię ciągłą i w takim wypadku policja rozdaje mandaty. BTW tym najeżdżającym na linię też chcieli dawać i tłumaczyli w prasie, że jak nie ma możliwości kontynuowania jazdy bez łamania przepisów to powinno się jej zaniechać lub zawrócić i szukać innej drogi ;]

Napisano

Co do ciągłej, to się zgodzę, ale ten fragment:

jak nie ma możliwości kontynuowania jazdy bez łamania przepisów to powinno się jej zaniechać lub zawrócić i szukać innej drogi ;]

rozbawił mnie do łez....    :hehe:  :phi:    jako żywo przypomina to opisywaną tu przez jednego usera sytuację, gdy gorliwy służbista straszył mandatem za najechanie ZTCP autobusem linii ciągłej na skrzyżowaniu. Dowcip polegał na tym, że aby ciągłej nie najechać, trzeba by autobus przenieść...   ;l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.