Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK] Piła stołowa do drewna.

Featured Replies

Napisano

/wyedytowane/

Co posiadam:

- stary wałek z dwoma łożyskami, mocowaniami łożysk i kółkiem pasowym

- nowy silnik trójfazowy ileśtam kW, nie wiem  ile ale na pewno styknie

- złom na budowę ramy

- potrzebne narzędzia

Dokupić muszę:

- pasek klinowy

- drugie kółko pasowe

- oczywiście tarczę tnącą

Czego nie wiem:

- w którą stronę dać przekładnię - tak by uzyskac większy moment na pile (w tą stronę się skłaniam) czy wyższe obroty?

- czy pojedynczy pas klinowy będzie w stanie przenieść obciążenie jakie generuje piła średnicy 50 cm?

- czy blacha stalowa grubości 3 mm nada się na blat roboczy piły? Znajomy mówi że to za cienka blacha :totalszok: i będzie wpadała w rezonans, myślę że jeśli się ją wzmocni profilami to powinno być gitara :oki:

- czy powinienem wiedzieć/przewidzieć coś jeszcze?? Budowa piły to nie prom kosmiczny, prosta sprawa, banalna wydaje się...Ale może są jakies niuanse które pominąłem.

Edytowane przez Cinek

Napisano

Tu chyba nie ma filozofii, zwróć tylko uwagę na średnicę żeby nie było problemu z tarczami (tulejkę zawsze dorobisz, ale już roztoczyć tarczę jest ciężej). 

Jak byś chciał to mogę Ci fotki mojej trajzegi przesłać. 

Napisano
  • Autor

Nie ma potrzeby, teść ma samoróbe i jak coś to podejrzę u niego.

Problem wałka się rozwiązał, zapuściłem żurawia w klamoty i znalazłem - czułem że gdzieś mam, taki z demontażu starych klamotów i faktycznie miałem. :)

Jedyne co muszę dokupić to jedno kółko pasowe, pas klinowy i oczywiście tarczę.

A, jeszcze jedno pytanie mam. Czy pojedynczy pasek klinowy uciągnie taką jebitną tarczę?

Napisano

Ja bym dał dwa. Co do kół pasowych - zainteresuj się taperlock

Napisano
  • Autor

Ja bym dał dwa. Co do kół pasowych - zainteresuj się taperlock

Ja też bym dał dwa, ale mam wałek na jedno :] stąd pytam.

Napisano

Jaka piłę do tego założysz? Srednica ?

Jaki masz silnik elektryczny? Moc obroty? 2-3 kW silnik da rade na jednym pasku. Powyzej dawaj dwa paski. Zanim zdobedziesz kola pasowe dowiesz się jakie mniej wiecej obroty twoja mila powinna mieć.

Kupujac kola pasowe bedziesz mogl mniej wiecej dobrać przekladnie pasowa. Jak masz np silnik 2800 obr i duza pile to pila nie potrzebuje bardzo duzych obrotow. Czyli stosujac przekladnie 1:2 uzyskasz wiecej sily dla duzej pily. Mala pilka potrzebuje sporych obrotow np ok 3000. Wiec wskazana przekladnia 1:1.

Mam taką trazege silnik 2,2kW 2800 obr/ min i pila ok 500mm widiowa z drobnym zebem. Do przecinania gałezi max 15cm jest ok. Blat kuchenny czy podobne graty tbue az milo. Ale osztorcowanie desek czy przeciecie klockow jak na krokwy to juz za słabo. Silnik nie daje rady. Wtedy zabieram tacie 7,5kW od srutownika.ale ten jest 1450 obr/min. I tu 1 pasek i przekladnia 1:1 nie jest optymalna. Pasowalo by zeby pila krecila sie szybciej.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za cenne wskazówki. :ok:

Silnik ma coś około 5kW, nie pamiętam czy 5 czy 7,5, zajrzałem do niego ale jest tam zbyt ciemno w tej chwili. Planowana piła 500 mm czyli 50 cm, do cięcia opałówki w poprzek. Kurczę, aż zajrzę tam zaraz jeszcze raz. :)

Napisano

Ja też bym dał dwa, ale mam wałek na jedno :] stąd pytam.

Na wałek możesz założyć inne koło.

Napisano

Jak już będziesz zaglądał do tego silnika to sprawdź jakie ma obroty, ale dla piły o takiej średnicy to będziesz musiał dać mniejsze , myślę, że w granicach tysiąca choć zależy czy piła do cięcia wzdłużnego czy poprzecznego, zwykła czy z widią.

Paski minimum 2 choć zależy jakie szerokie mają być...

Co do blatu to faktycznie 3 mm to cienizna ale jak wzmocnisz to czemu nie, ja w swojej samoróbce mam chyba 8 albo 10mm :)

Napisano
  • Autor

Może komuś przyda sie ta informacja - optymalne obroty dla tarczy tnącej tak zwykłej jak widiowej mieszczą się pomiędzy 1500 obr/min a 2450 obr/min, maksymalne obroty to 3600. Dane dla tarczy fi 500 mm.

Silnik który posiadam ma 3kW/4KM mocy i prędkość 1420 obr/m. Wyszło mi że muszę dać na niego kółko pasowe i średnicy 1,4 raza większej niż posiadane by uzyskać około 2000 obr/m piły. :)

Napisano

A nie myślałeś o dołożeniu wałka heblarki? Wtedy ewentualnie odpowiednio koła pasowe zrobić, żeby przekłądając sam pasek na inne położenia zmienić obroty.

Napisano
  • Autor

A nie myślałeś o dołożeniu wałka heblarki? Wtedy ewentualnie odpowiednio koła pasowe zrobić, żeby przekłądając sam pasek na inne położenia zmienić obroty.

Nie, nie nie....Heblarkę już ma teść a daleko do niego nie mam. Potrzebna mi piła wyłacznie do cięcia opału. Na szczęscie mam prawie wszystkie komponenty potrzebne do jej budowy, dziś kupiłem koło pasowe silnika (59 zł) i pasek klinowy (16 zł). Najdroższa będzie sama tarcza (koło 400 zł :O ). Niemniej heblara mi niepotrzebna. ;)

Napisano

Nie ma niepotrzebnych narzędzi ;) Są co najwyżej aktualnie nieużywane :) To tak nawiązując do wątku na HP...

Napisano
  • Autor

No właśnie od poniedziałku (bo dziś mam średnio czas) idą w ruch moje narzędzia do obróbki metalu by wyrzeźbić piłę do...drewna ;) na samą myśl morda mi się cieszy. :)

Prawda jest też taka że piły stołowe zajmują trochę miejsca więc spróbuję sprzedać dwie które już posiadam a zostawię sobie jedną konkretną.

Edytowane przez Cinek

Napisano

[...]

Byś mieszkał bliżej to byś od mojego ojca kupił piłę (krajzegę) dwupiłową. Piła główna w blacie, piła poprzeczna na ramieniu uchylnym.

Tnij cytaty.

[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru

Napisano

Nie, nie nie....Heblarkę już ma teść a daleko do niego nie mam. Potrzebna mi piła wyłacznie do cięcia opału. Na szczęscie mam prawie wszystkie komponenty potrzebne do jej budowy, dziś kupiłem koło pasowe silnika (59 zł) i pasek klinowy (16 zł). Najdroższa będzie sama tarcza (koło 400 zł :O ). Niemniej heblara mi niepotrzebna. ;)

Ja swoją widiowke 500 kupilem za 60 zl. Okazja wyorzedazowa na allegro była. Zerknij na popularnych portalach moze cos znajdziesz. Jakbym mial wydac tyle kasy na tarczę to kupilbym zwykla od globusa wapienica czy cos podobnego. Za podobne pieniadze dalo by sie znalezc gotowca bez silnika z tarczą.

Wklep w szukajke allegro :" Piła tarczowa tarcza do drewna 500x32-30mm 40T 500 " bez widji jeszczetaniej mozna cos znaleźć.

Edytowane przez karolchyla

Napisano
  • Autor

Byś mieszkał bliżej to byś od mojego ojca kupił piłę (krajzegę) dwupiłową. Piła główna w blacie, piła poprzeczna na ramieniu uchylnym.

@@Toost Nie wiem czy ma sens...Ile winszuje sobie Tato za piłę? Może być na priv.

Gdybym miał kupować wszystko od zera to byłoby finansowe samobójstwo.

Ale mam już silnik 3kW, kompletny wałek, dziś dokupiłem koło pasowe na silnik i pasek klinowy (razem wydałem niecałe 8 dych). Tarczę faktycznie kupię znacznie taniej na allegro (koło stówki za 50 cm).

Właśnie przytargałem ze strychu dwa sześciometrowe kątowniki grubości chyba 4 mm jak nie więcej. I jeszcze mam trochę złomu.

Posiadam wszystkie narzędzia które są poprzebne by taką konstrukcję ze stali popełnić. Aaa i kupiłem dziś drut spawalniczy oraz elektrody, żebym miał wybór czym chcę spawać. ;) chyba 30 zł kilo drutu i dwa kilo elektrod. Jak nie zbiegną na ten projekt zużyje na co innego. ;)

Poza tym bądź pan człowiek ;) po to mam swój skromny park maszynowy by go użyć i teraz mam idealną okazję. ;]

Napisano

Jeszcze tak mi się przypomniało.

Rob wszystko tak zeby obroty wałka podczas pracy umożliwiały samodokrecanie mocowania tarczy.

Stół zrob sobie maksymalnie szeroki. Albo niesymetryczny szerszy z jednej strony. Na wypadek jakbyś potrzebowal cos docisc szerszego np przy uzyciu culagi. Te 40-50 cm placu jest zbawienne.

Na swoiej przycilalem blat kuchenny i dalo radę.

Nogi zrób pod kątem tak żeby podstawa byla jak najszersza. Im stabilniejsza pila tym lepiej.

Nie zapomnij o naciągu paska. Ja powiesilem silnik pod stołem tak zeby troty nie sypaly sie na niego. Zrobilem na zawiasie z jednej stony. Czyli silnik podparty zawiasem dwupunklowym a 3 punkt podparcia to kolo pasowe. Po prostu wisi na pasku i zabezpieczony srubą zeby nie podskakiwal.

Napisano
  • Autor

Jeszcze tak mi się przypomniało.

Rob wszystko tak zeby obroty wałka podczas pracy umożliwiały samodokrecanie mocowania tarczy.

Stół zrob sobie maksymalnie szeroki. Albo niesymetryczny szerszy z jednej strony. Na wypadek jakbyś potrzebowal cos docisc szerszego np przy uzyciu culagi. Te 40-50 cm placu jest zbawienne.

Na swoiej przycilalem blat kuchenny i dalo radę.

Nogi zrób pod kątem tak żeby podstawa byla jak najszersza. Im stabilniejsza pila tym lepiej.

Nie zapomnij o naciągu paska. Ja powiesilem silnik pod stołem tak zeby troty nie sypaly sie na niego. Zrobilem na zawiasie z jednej stony. Czyli silnik podparty zawiasem dwupunklowym a 3 punkt podparcia to kolo pasowe. Po prostu wisi na pasku i zabezpieczony srubą zeby nie podskakiwal.

:oki:

Napisano

Ale mam już silnik 3kW, kompletny wałek, dziś dokupiłem koło pasowe na silnik i pasek klinowy

Dlaczego nie chcesz dać tarczy bezpośrednio na wałku silnika? O wiele prostsza konstrukcja piły! 

Napisano
  • Autor

Dlaczego nie chcesz dać tarczy bezpośrednio na wałku silnika? O wiele prostsza konstrukcja piły! 

Ze względu na obroty tarczy, będą za niskie.

Napisano

Ze względu na obroty tarczy, będą za niskie.

I pewnie doliczajac grubosc blatu to tarczy wystawalo by max 5 cm. Co tym utnie?
Napisano
  • Autor

I pewnie doliczajac grubosc blatu to tarczy wystawalo by max 5 cm. Co tym utnie?

Też racja. :oki:

Napisano

Druga sprawa - jeśli zablokuje tarczę podczas cięcia i nie będzie miał bardzo naciągniętego paska to silnik nie dostanie tak bardzo po d00pie bo pasek się będzie ślizgał, a nie zablokuje wirnika. 

U mnie silnik wisi na podstawie z blachy która znów wisi "zawiasach" zrobionych z 4 kawałków rurki (po ok 2cm) i przestrzelonego przez nie pręta. Do konstrukcji przyspawane dwa kawałki, do blachy też dwa i przez to przechodzi bolec/pręt. Naciąg paska reguluję klinem który wciskam między obudowę silnika z konstrukcję. Silnik łatwo się demontuje, i można w miarę bezproblemowo przenosić trajzegę. 

Edytowane przez SebaSRS

Napisano

@@Toost Nie wiem czy ma sens...Ile winszuje sobie Tato za piłę? Może być na priv.

Zapytam ojca. Przeszedł na emeryturę i wyprzedaje powoli cały sprzęt z zakładu.

Niby klasyczna krajzega z culagą, ale ma jeszcze żurawik ustawiony poprzecznie z drugą piłą. Możesz klasycznie ciąć wzdłuż, a potem kawałek leżący na stole przeciąć w poprzek.

Jak będę u nich na święta to zrobię fotki.

Napisano
  • Autor

@@Toost Specjalnie dla mnie to nie pytaj, byłem ciekaw jaka jest relacja cenowa używka kontra budowa nowej. Ja swoją i tak będę budował, tu już klamka zapadła.

@@SebaSRS Mój teść ma dokładnie takie samo rozwiązanie, jeśli tarcza się zaklinuje to rolka zdawcza zacznie się ślizgać. Też wisi na paskach klinowych (dwóch).

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat. Dziś po długim namyśle, czy jest to mi na pewno do szczęścia potrzebne, ruszyłem z projektem. Pierwsze profile pocięte i pospawane. Nie mam bladego pojęcia co z tego wyjdzie, mam nadzieję że piła. ;]

Jutro od rana startuję dalej, o ile nikt nie będzie d00py zawracał. Może, moooże do Sylwestra piła będzie skończona. :oki:

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam, mam istotne pytanie. O ile potrafi się wykrzywić tarcza piły podczas pracy, średnica 400 mm?

Pytam bo się zastanawiam jakiej szerokości szczelinę zostawić w blacie.

Piłę kupiłem jakąś chińską Creft&Delle za 50 zł z allegro. ;] Widia.

Napisano

Zależy od jej jakości oraz od tego jak bardzo się nagrzeje lub z jaką siła ja zaatakujesz:hehe:

Najlepiej zrobić tam wstawkę z twardego drewna i w razie czego to szczelina sama się poszerzy:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.