Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrycy do tablicy. Klasyka szkoły czyli gwiazda-trójkąt. ;-)

Featured Replies

Napisano

Mam fajny nowy silnik elektryczny trójfazowy. I zastanawiam się, jak go podłączyć by nie spier...

W związku z czym mam kilka pytań:

- w którą stronę patrząc na silnik od strony wału powinien się kręcić wał przy prawidłowym podłączeniu faz?

- na tabliczce znamionowej widnieje symbol gwiazdy i trójkąta U=220/380 (na dzisiejsze 230/400) V, wyprowadzone sześć zacisków uzwojeń, trzy końce zacisków fabrycznie połączone w gwiazdę.

Zostawić to jak jest czy przełączyć na trójkąt? :bzik:

Sorry za trywialne pytania ale uczyłem się tego ponad 20 lat temu, a spalić nowy silnik byłoby nieco głupio... :phi:

Napisano

O ile pamiętam ze szkoły średniej, to podczas rozruchu silnika indukcyjnego trójfazowego jego uzwojenia były najpierw połączone w gwiazdę, a po chwili w trójkąt. Służył do tego przełącznik "gwiazda - trójkąt". Dla gwiazdy jest trzykrotnie mniejszy prąd rozruchowy.

dranio

Edytowane przez dranio

Napisano
  • Autor

Tak ale ja pytam o połączenie na stałe.

Napisano

Tak ale ja pytam o połączenie na stałe.

Na stałe w trójkąt, bo wtedy silnik osiągnie swoją moc znamionową.

dranio

Edytowane przez dranio

Napisano

w którą stronę patrząc na silnik od strony wału powinien się kręcić wał przy prawidłowym podłączeniu faz?

To Ty wybierasz w którą stronę ma się obracać wał, jedna maszyna wymaga obrotów w lewo inna w prawo lub w obie np. napędy dźwigów.

- na tabliczce znamionowej widnieje symbol gwiazdy i trójkąta U=220/380 (na dzisiejsze 230/400) V, wyprowadzone sześć zacisków uzwojeń, trzy końce zacisków fabrycznie połączone w gwiazdę.

Zostawić to jak jest czy przełączyć na trójkąt? :bzik:

U=220/380 to oznacza, że napięcie pracy uzwojenia wynosi 220 V. Czyli ten silnik możesz do sieci 400 V podłączyć tylko i wyłącznie w gwiazdę. W trójkąt możesz połączyć ten silnik jeżeli będziesz go zasilał z falownika 3 x 230 V.

Napisano

Jako elektryk o specjalności elektronika ogólna czuję się wezwany do tablicy...

I nie mam bladego pojęcia. Nigdy nie podłączałem żadnego silnika, żadnego niebrozbierałem.

Moje doświadczenia z elektryka to wymiana żarówek i wkładanie wtyczki do gniazdka.

Żeby nie było to wtyczki też potrafię wyciągnąć.

5 lat techikum psu w zad. :)

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Napisano

@mikromir dzięki! Tego nie wiedziałem/zapomniałem, więc mój poprzedni post jest nieaktualny.

dranio

Edytowane przez dranio

Napisano
  • Autor

@@mikomir Dziękuję pięknie. :piwko:

To skoro już tak sobie dywagujemy, to po kiego wyprowadzono w puszce wszystkie końce uzwojeń? Prościej byłoby zostawić tylko trzy łączenia a resztę połączoną w gwiazdę gdzieś schować. :hmm:

Napisano

@@mikomir Dziękuję pięknie. :piwko:

To skoro już tak sobie dywagujemy, to po kiego wyprowadzono w puszce wszystkie końce uzwojeń? Prościej byłoby zostawić tylko trzy łączenia a resztę połączoną w gwiazdę gdzieś schować. :hmm:

Tak jak wcześniej wspomniałem do połączenia z falownikiem. Falownik umożliwia regulację obrotów silnika w szerokim zakresie. Np mamy falowniki które możemy podłączyć do naszego standardowego gniazdka 230 V a które dadzą na wyjściu napięcie 3 x 230 v i wtedy możemy swobodnie regulować prędkość twojego silnika. Wszystko zależy od mocy samego silnika.

Edytowane przez mikomir

Napisano
  • Autor

Tak jak wcześniej wspomniałem do połączenia z falownikiem. Falownik umożliwia regulację obrotów silnika w szerokim zakresie. Np mamy falowniki które możemy podłączyć do naszego standardowego gniazdka 230 V a które dadzą na wyjściu napięcie 3 x 230 v i wtedy możemy swobodnie regulować prędkość twojego silnika. Wszystko zależy od mocy samego silnika.

Jeszcze raz :piwko:

Napisano

witam w klubie ;]

:). Witam i pozdrawiam

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

@@tomecki Kolejny, wejherowski Elektryk. :piwko:;]

Napisano
  • Autor

oczywiście :oki::)

To tłumaczy zamiłowanie do piwa i zła wszelakiego. :]:phi: Wiadomo - każdy absolwent elektryka to diabeł wcielony.

...ja też. :]

Edytowane przez Cinek

Napisano

- na tabliczce znamionowej widnieje symbol gwiazdy i trójkąta U=220/380i:

Na pewno te symbole są w takiej kolejności? ;)

tapatalked

Napisano
  • Autor

@@mikomir Obejrzałem ceny falowników, sensowniej będzie poszukać innego silnika. ;)

Napisano

@@mikomir Obejrzałem ceny falowników, sensowniej będzie poszukać innego silnika. ;)

Dlaczego chcesz szukać innego silnika ? Widzę, że kombinujesz z piłą do cięcia drewna, w tych układach nie stosuje się falowników.

Edytowane przez mikomir

• 2 tygodnie później...
Napisano

Do tego silnika podlacz wlacznik gwiazda-trojkat i po wszystkim. Na rozruchu gwiazda, jak nabierze predkosci trojkat i dzialac, nie wiem po co silnik chcesz zmieniac. Tu masz przyklad podlaczenia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1504817.html

Edytowane przez Lcf

Napisano
  • Autor

@@Lcf Już wyjaśniono raz a dobrze że ten silnik może działać _tylko_ połączony w gwiazdę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.