Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimacja akumulatora

Featured Replies

Napisano

Aku był nowy, ale rozładował się przy pastuchu, którym ogrodzony mam staw i mój prostownik nie chce ruszyć ładowania, aku wskazuje ok 10V na mierniku, drugi taki aku mam w aucie co kilka mies nieodpalane stało i podobna sytuacja, jak je ruszyć, by prostownik zaczął je ładować, jakieś pomysły?

Napisano

jak masz dobry prostownik to podłączyć i czekać :ok:

Napisano
  • Autor

jak masz dobry prostownik to podłączyć i czekać :ok:

Ciężko go nazwać dobrym, mam coś takiego od kilku lat dawał radę, ale zawsze aku miał jeszcze tyle siły, że rozrusznik coś tam mruknął, a te są wyładowane max i po podłączeniu wskazówka n tym prostowniku tylko wariuje, trzeba by albo inny prostownik skołować, albo co mi przyszło do głowy, tylko nie wiem czy to dobru pomysł, wziąć dobry aku, zapiąć kablami rozruchowymi (a te mam porządne) do tego rozładowanego, a prostownik podłączyć do dobrego aku. Ma to sens? :hmm:

Napisano

Ma. Tylko prostownik podłącz normalnie do rozładowanego. Jak ruszy ładowanie to odłącz dobre aku i ładuj już normalnie.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Ciężko go nazwać dobrym, mam coś takiego od kilku lat dawał radę, ale zawsze aku miał jeszcze tyle siły, że rozrusznik coś tam mruknął, a te są wyładowane max i po podłączeniu wskazówka n tym prostowniku tylko wariuje, trzeba by albo inny prostownik skołować, albo co mi przyszło do głowy, tylko nie wiem czy to dobru pomysł, wziąć dobry aku, zapiąć kablami rozruchowymi (a te mam porządne) do tego rozładowanego, a prostownik podłączyć do dobrego aku. Ma to sens? :hmm:

w firmie mam bardzo podobny http://allegro.pl/prostownik-do-akumulatora-ms-12-15-r-z-regulacja-i5513652529.html

i wiele akumulatorów kompletnie rozładowanych uruchomił. Ten co ty masz może być za słaby.

Napisano

Ale ze jak wskazowka szaleje? Za duzy prad plynie?

Włącz jakis opór w szereg celem ograniczenia pradu lafowania. Tak zeby nie spalic prostownika.

Rozladowany akumulator jest zwarciem dla prostownika. Ogranicz prad dla max dopuszczalnego dka oristiwnika i laduj.

Napisano

Ciężko go nazwać dobrym, mam coś takiego po podłączeniu wskazówka n tym prostowniku tylko wariuje

Co znaczy: "wskazówka wariuje"? W opisie tego wynalazku masz: zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. Żadnej regulacji tam nie ma? Być może prąd, który chce zassać aku, jest zbyt duży i prostownik się wyłącza...

Pomysł z drugim aku, dołączonym równolegle spowoduje raczej jeszcze większe zapotrzebowanie na prąd...   :hmm:

Napisano

Dać w szereg żarówkę reflektorową np. i zostawić na kilka godzin, potem powinno iść już normalnie :ok:

Napisano
  • Autor

Ma. Tylko prostownik podłącz normalnie do rozładowanego. Jak ruszy ładowanie to odłącz dobre aku i ładuj już normalnie.

Dać w szereg żarówkę reflektorową np. i zostawić na kilka godzin, potem powinno iść już normalnie

Włącz jakis opór w szereg celem ograniczenia pradu lafowania. Tak zeby nie spalic prostownika.
Rozladowany akumulator jest zwarciem dla prostownika. Ogranicz prad dla max dopuszczalnego dka oristiwnika i laduj.
Lubisz to Przestań lubić
Cytat selektywny
Odpowiedz

:ok:  Pokombinuję. Przyniosę najpierw od kolegi inny prostownik, może on ogarnie temat bez kombinacji.

Ale ze jak wskazowka szaleje? Za duzy prad plynie?

Co znaczy: "wskazówka wariuje"? W opisie tego wynalazku masz: zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. Żadnej regulacji tam nie ma? Być może prąd, który chce zassać aku, jest zbyt duży i prostownik się wyłącza...

Regulacji nie ma żadnej, wskazówka wariuje tzn na słabym aku jest na skali jakieś 3.5 i potem schodzi z czasem do zera jak się naładuje. Z zabezpieczeń jest bezpiecznik chyba 7.5. A w tym przypadku wskazówka szaleje wahając się od zera do 4 i z powrotem z dużą częstotliwością. Na obu AKu to samo się dzieje.

Napisano

Zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe się włącza i przestaje ładować. Wyłącza się i znowu daje napięcie.

Daj żarówkę w szereg i będzie OK.

Później odłączysz żarówkę i dok9ńczysz ładowanie normalnie.

Napisano

wskazówka szaleje wahając się od zera do 4 i z powrotem z dużą częstotliwością. Na obu AKu to samo się dzieje.

Hmmm...   :hmm:    czyżby ładowanie impulsowe?   :nie_wiem::hehe:;)

Napisano
  • Autor

Hmmm...   :hmm:    czyżby ładowanie impulsowe?   :nie_wiem::hehe:;)

Raczej nie, bo jak miernikiem mierzę na żabkach to nie ma impulsowo, bardziej tak jak pisali, przepięciowe się załącza bo rozładowany AKU chce żreć dużo.

Napisano
  • Autor

Ile powinien mieć naładowany aku?Piszą że ponad 12.5V , reanimowałem jeden po kilku h odpięty od prostownika trzyma jakieś 12.2-12.3V czyli chyba powinno być dobrze...

Napisano

Ile powinien mieć naładowany aku?Piszą że ponad 12.5V , reanimowałem jeden po kilku h odpięty od prostownika trzyma jakieś 12.2-12.3V czyli chyba powinno być dobrze...

Sprawdź w praktyce bo pomiary są często obarczone błędem. Te 200mV to może być wynik ułomność przyrządu lub metody pomiaru.
Napisano

weź do sklepu gdzie sprzedają aku. tam Ci sprawdzą odpowiednim przyrządem w jakim jest stanie. :ok:

Napisano
  • Autor

Może po prostu zarzucę go do auta i poobserwuję, bo to ten co pracował przy elektrycznym ogrodzeniu, zatem z alternatorem się nie zna nic a nic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.