Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie przepływowego elektrycznego ogrzewacza wody

Featured Replies

Napisano

Cześć :)

Mam ja taki oto problem. Kończę właśnie remont w mieszkaniu. Usunąłem instalację gazową. Została wymieniona instalacja elektryczna, doprowadzone są 3 fazy a moc przyłączeniową zwiększyłem do 14 kW, dzięki czemu główne zabezpieczenie ma 25A na fazę.

Blok początkowo nie miał ciepłej wody z sieci, doprowadzono ją w późniejszych latach, więc piony idą klatką schodową. W łazience nie stanowi to większego problemu, bo sąsiaduje z klatką i po krótkiej chwili z kranu leci ciepła woda. Gorzej z kuchnią - jest dość daleko od pionów, i po rozważeniu różnych opcji zdecydowałem się na uniezależnienie kuchni od sieci i podgrzanie zimnej wody do zlewu przepływowym podgrzewaczem elektrycznym.

Na moje życzenie elektryk doprowadził do miejsca montażu podgrzewacza osobny obwód. Niestety nie dopilnowałem jednej rzeczy - przewód doprowadzający ma 2,5 mm2 przekroju. Elektryk wyszedł z założenia że podgrzewacz elektryczny = Dafi 3,5 kW :facepalm: Mam teraz dwie opcje do wyboru:

1) Zainstalować jednofazowy podgrzewacz o mocy ok. 5,5 kW. To chyba rozsądne optimum/maksimum dla krótkotrwałego obciążenia kabla 2,5 mm2, i ztcw. absolutne minimum do podgrzania wody w zlewie. Baterię mam standardową, więc pewnie szału nie będzie z wydajnością ciepłej wody. Z plusów - podgrzewacz wisi na własnym, dedykowanym, zabezpieczonym obwodzie.

2) Zainstalować podgrzewacz dwu/trójfazowy o mocy ok 8-9 kW. Niestety przewód siłowy 5x2,5 mm2 mam doprowadzony tylko do płyty indukcyjnej. Musiałbym z tego samego przewodu zasilić i płytę, i podgrzewacz. Kable amperażowo dadzą radę, tyle tylko że ponoć zaleca się aby płyta indukcyjna miała wydzielony obwód z własnym bezpiecznikiem. Tutaj na jednym obwodzie byłyby dwa urządzenia, i zastanawiam się czy w przypadku załączenia podgrzewacza te 9 kW nie spowoduje "tąpnięcia" w instalacji i nie spowoduje zakłóceń w działaniu płyty (lub nie będzie negatywnie oddziaływało w dłuższej perspektywie na elektronikę płyty). Plus jest taki, że w kranie mamy komfortowy strumień ciepłej wody.

Która opcję byście wybrali?

Najbardziej zastanawia mnie kwestia płyty i podgrzewacza na wspólnym obwodzie/bezpieczniku - czy może mieć to jakieś negatywne skutki? Ma ktoś podobne rozwiązanie u siebie?

Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

Pozdro.

Napisano

Zawalil elektryk po całości. Jak polaczysz płytę z podgrzewaczem to może Ci plyta nie działać w danym momencie na cala moc i wg mnie bedzie duże obciążenie na kablu. Na fazę masz ok 3,5 kW wiec jak puścisz na Maksa podgrzewacz to juz masz prawie max na kablu...

Napisano
  • Autor

Zawalil elektryk po całości. Jak polaczysz płytę z podgrzewaczem to może Ci plyta nie działać w danym momencie na cala moc i wg mnie bedzie duże obciążenie na kablu. Na fazę masz ok 3,5 kW wiec jak puścisz na Maksa podgrzewacz to juz masz prawie max na kablu...

Płyta ma moc maks. 7,5 kW. Wiadomo że jest to wartość teoretyczna, bo w praktyce takiej mocy nie pobiera - nawet funkcja "boost" działa na maksymalnie dwóch polach jednocześnie. Załóżmy że podgrzewacz ma 8 kW. Jeśli oba urządzenia podepniemy pod 3 fazy, daje to maksymalny prąd ok. 22A na każdej fazie. Zabezpieczenie ma 25A, a pewnie przy chwilowym obciążeniu (zlew będzie używany sporadycznie i na krótko - mam zmywarkę) wytrzyma trochę więcej.

Mam swój typ rozwiązania tematu ale najpierw chciałem podpytać nic nie sugerując ;)

Napisano

Spokojnie 2,5 mm wystarczy przy trójfazowym podgrzewaczu. Kup kospela electronic to bedzie brał i tak moc maksymalną tylko przez chwilę, do czasu aż dopłynie do niego ciepła woda.

Napisano

Spokojnie 2,5 mm wystarczy przy trójfazowym podgrzewaczu. Kup kospela electronic to bedzie brał i tak moc maksymalną tylko przez chwilę, do czasu aż dopłynie do niego ciepła woda.

Tylko zwróć uwagę ze jeszcze indukcja ma byc na tym samym kablu

Napisano
  • Autor

U mnie też mam piony na klatce i ciepła woda w miarę szybko dociera do kuchni. Ile masz metrów do pionu?

Licząc prosto po ścianach jakieś kilkanaście metrów, ale sprawa nie jest taka prosta. Część ścian wyburzałem, na drodze do kuchni stoi ścianka kominowa w którą nie da sie wkuć rur... Generalnie z doprowadzeniem wody ciepłej do kuchni byłaby wyższa pierdolencja. Pewnie trzeba by rzeźbić w stropach. W łazience mam kilka metrów do pionów i ciepła woda leci po chwili - na tyle krótkiej że nie jest to upierdliwe. W kuchni w zlewie będę prawdopodobnie odkręcał wodę tylko na moment, i jesli miałbym czekać aż dopłynie to byłoby to niewygodne - trzeba by jakąś pompkę obiegową zainstalować. Biorąc to wszystko do kupy i uwzględniając fakt, że w przypadku ciepłej wody płacę za wodę i jej podgrzanie, podgrzewacz przepływowy wydał mi się rozwiązaniem optymalnym.

Napisano
  • Autor

Będziesz miał zmywarkę?

Jeśli tak, to ten kran mało będzie używany, więc zamontuj jakiś prosty podgrzewacz o niezbyt dużym poborze mocy.

Zmywarka już kupiona :)

Właśnie ku takiej opcji się skłaniam.

Podgrzewacz Stiebel-Eltron 5,7 kW, jednofazowy, podłączony pod dedykowany obwód. Płyta podłączona pod 2 fazy.

Instalacja wyglądałaby tak:

Faza L1: Salon + sypialnia + płyta indukcyjna

Faza L2: Kuchnia + przedpokój + płyta indukcyjna

Faza L3: Łazienka + podgrzewacz

Dobrze kombinuję?

Napisano

Kierunek dobry. :ok:

Podlicz jeszcze dokładnie pobory z poszczególnych linii uwzględniając sprzęty, które grzeją - podgrzewacz, płyta, ale i piekarnik, czajnik, pralka, zmywarka, by którejś nie przeciążyć.

Napisano
  • Autor

5.7kW na 2.5mm2 ? dużo

Wg przyjętych norm, przy długotrwałym obciążeniu można na takim kablu powiesić ok. 4,5 - 5,0 kW. Myślę, iż biorąc pod uwagę że urządzenie będzie pracowało rzadko i krótko, oraz że przewód od miejsca przyłączenia do rozdzielni ma zaledwie ok. 5 - 6 metrów, ten ogrzewacz 5,7 kW powinien dać radę.

Napisano
  • Autor

Myślę, że coś mniejszej mocy by wystarczyło do kuchni.

Do zlewu zalecane jest minimum 5,5 kW, a i tak producenci ogrzewaczy dodają w komplecie specjalny perlator który dodatkowo ma napowietrzyć wodę aby stworzyć iluzję większego strumienia ;)

Słabsze ogrzewacze mają sens praktycznie tylko w komplecie z dedykowaną armaturą o małym przepływie (często zintegrowaną z ogrzewaczem).

Wiem że 5,7 kW wydaje się dużą mocą, ale do przepływowego podgrzania wody niestety trzeba dużej mocy. Miałem często do czynienia z podgrzewaczami 3,5 - 4,0 kW, i jeśli miała polecieć gorąca woda to był to albo cienki strumyczek, albo - jeśli był zamontowany specjalny perlator - mgiełka. Ręce można obmyć, do kuchni to za mało. Jestem przekonany że przy 5,7 kW i tak dośc daleko będzie do komfortu ciepłej wody z sieci... Stąd zrodził się pomysł żeby to sprzęgnąć z płytą i dać coś mocniejszego.

Napisano

#Dyrman, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. taki podgrzewacz nie sprawdzi się w kuchni (chyba że będziesz tylko płukał ręce w letniej wodzie) naczyń na pewno tak nie umyjesz - za mały przepływ i za mała temperatura wody.

Napisano

@@Dyrman musi być przepływowy?

Może normalna terma 5-8l, 2000W którą bez problemu do normalnego gniazdka podłączysz?

Teściowie mają właśnie tak to rozwiązane, bo też mieli daleko od głównego pionu ciepłej wody. Terma siedzi w szafce pod zlewem, ciepła woda jest momentalnie od odkręcenia.

Większego zużycia prądu jakoś specjalnie nie zauważyli...

Napisano
  • Autor

@@Dyrman musi być przepływowy?

Może normalna terma 5-8l, 2000W którą bez problemu do normalnego gniazdka podłączysz?

Teściowie mają właśnie tak to rozwiązane, bo też mieli daleko od głównego pionu ciepłej wody. Terma siedzi w szafce pod zlewem, ciepła woda jest momentalnie od odkręcenia.

Większego zużycia prądu jakoś specjalnie nie zauważyli...

Oczywiście też to brałem pod uwagę, ale podejrzewam że z ciepłej wody w kranie będę korzystał sporadycznie. Terma grzeje w kółko, podgrzewacz przepływowy tylko wtedy kiedy naprawdę potrzebna jest woda. Można oczywiście kombinować ze sterownikiem czasowym, ale o różnych porach jestem aktywny w kuchni więc to też średnio się sprawdzi.

Przyjrzę się jeszcze raz termom i ich zapotrzebowaniu na energię :hmm:

Napisano

Ale jak woda w termie ma zadana temperaturę to przecie grzalka nie dziala. Wspolczesne termy są dobrze zaizolowane i woda w nich długo trzyma temperaturę

Napisano

A masz w tej kuchni doprowadzoną ciepłą wodę, czy tylko zimną dałeś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.