Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerka lakieru + tarcze polerskie+ jakie specyfiki do tego

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów!

Chciałbym zapytac szanowne grono forumowiczów o tą własnie sprwę, minaowice na allegro widziałem takie tarcze polerskie które mozna załozyc do szlifierki kątowej za jakies 12 zł. Chciałbym wypolerowac moją bryke ale nie wiem tak na 100% czy to wystarczy i jaką paste polerską do tego bym potrzebował zebty osiągnąc jakiś efekt a nie ładowac to nie wiadomo jakich sum.

Pozdro!

Napisano

Daruj sobie ten bajer. Spalisz lakier w chwile. Lepiej recznie - fakt ze ciezko i pare godzin w plecy ale bezpiecznie, a w dodatku nie trzeba na silownie isc biglaugh.gif

Napisano

phiii,

nie ma to jak dobrze świecąca sie fura dzieki swojej prawicy zlosnik.gif

no lewica tez może być grinser006.gif tak na poważnie łatwo spalić lakier, jesli juz aż tak źle wygląda lakier... zleć to fachoowcom u mnie za 100 robią.

Napisano

> Witam Kolegów!

> Chciałbym zapytac szanowne grono forumowiczów o tą własnie sprwę,

> minaowice na allegro widziałem takie tarcze polerskie które

> mozna załozyc do szlifierki kątowej za jakies 12 zł. Chciałbym

> wypolerowac moją bryke ale nie wiem tak na 100% czy to wystarczy

> i jaką paste polerską do tego bym potrzebował zebty osiągnąc

> jakiś efekt a nie ładowac to nie wiadomo jakich sum.

> Pozdro!

Na Wszystkie Świętości, nie używaj szlifierki kątowej!!!! boje_sie.gif

To draństwo ma obroty w granicach 3000 /min i w dwie sekundy (jak się ręka "omsknie") wyżłobienie w lakierze gotowe. buu.gif

Jeżeli już nie chcesz ręcznie, to lepiej użyć zwykłej wiertarki ze stopniową regulacją obrotów w wyłączniku + odpowiedni adapter z tarczą polerską-wełnianą. waytogo.gif

Jeżeli lakier nie jest "bardzo" matowy, to do polerowania użyj pasty na bazie wosku bez zawiesiny ściernej. W innych przypadkach ("bardzo matowy" lakier) pasty na bazie wosku z dodatkiem "delikatnej" zawiesiny ściernej, np. Plastmala lub podobnego.

Pozdrawiam!!! 20.GIF

Napisano

mi koles polerowal szlifierka katowa i jakos jest oki. trzeba odpowiednio namoczyc gabke i bedzie dobrze.

a tak przy okazji jaka polecacie paste na bardzo drobne rysy? farecla G3 chyba za mocna co?

pozdro

Napisano

> tu kolega pokazal nam polerke samochodowa, ktora tez ma 3000/min,

> wiec dlaczego szlifierka katowa ma byc zla?

Bo kątówka ma obroty minimum 6000rpm, są takie co nawet po 11-12tys obrotow maja biglaugh.gif

Napisano

> Bo kątówka ma obroty minimum 6000rpm, są takie co nawet po 11-12tys

> obrotow maja no w sumie masz racje smile.gif jednak mysle ze odpowiedni nacisk i mokra gabka zalatwia sprawe smile.gif nie wydaje mi sie ze recznie da rade ladnie wypolerowac auto, jezeli chcemy przy tym usunac drobne rysy. Bo wosk oczywiscie to sam nakladam recznie smile.gif

Napisano

> > obrotow maja no w sumie masz racje jednak mysle ze odpowiedni

> nacisk i mokra gabka zalatwia sprawe nie wydaje mi sie ze

> recznie da rade ladnie wypolerowac auto, jezeli chcemy przy tym

> usunac drobne rysy. Bo wosk oczywiscie to sam nakladam recznie

Gosc ktory kilka lat temu garazowal u mnie swoje cinquecento oddal je swojemu bratankowi ktory pracuje w lakierni aby wykonal mu polerke lakieru. Nie wiem co, jak i czym robił ale powiem ze pierwsze moje wrazenie bylo takie ze auto jest swiezo po lakierowaniu boje_sie.gif jednym slowem wielki blysk, zero rys i lakier gladki jak pupa niemowlaka. Z kolei niedawno kolega lakierowal prawie całego Golfa 2 (wersja Fire&Ice dla nie wtajemniczonych to kolor fiolet perla/metali). Po lakierowaniu auto stalo 2 dni i lakiernik przepolerowal ten swiezy lakier. Efekt jest taki ze widac same kola od tarczy polerskiej. Koles mial jechac na poprawke ale nie widzialem sie z nim i nie wiem co dalo sie z tym zrobic

Napisano

chyba wszystko zalezy od gabki i pasty.

Nikt nie wie jaka jest dobra pasta?

Napisano

> chyba wszystko zalezy od gabki i pasty.

> Nikt nie wie jaka jest dobra pasta?

Wiekszosc osob ktore pytalem twierdzi ze farecla g3

Napisano

> Wiekszosc osob ktore pytalem twierdzi ze farecla g3

tez mi sie tak wydaje, tylko ze ona ma chyba grube ziarna, ale glowy nie dam. wiem ze lakiernicy tym poleruja auta.

Napisano

> tu kolega pokazal nam polerke samochodowa, ktora tez ma 3000/min,

> wiec dlaczego szlifierka katowa ma byc zla?

Bo taką też posiadam i zasada działania jest inna!!!! nono.gif

Ona nie kręci 3000 obr/min, bo jest minośród czuły na nacisk. smirk.gif

Jeżeli dobrze dociśniesz do karoserii to obroty wynoszą 0 /min. biglaugh.gif

Ale w sumie to faktycznie jest wielkie g....no!!! no.gif

Pozdr. 20.GIF

Napisano

> Bo taką też posiadam i zasada działania jest inna!!!!

> Ona nie kręci 3000 obr/min, bo jest minośród czuły na nacisk.

> Jeżeli dobrze dociśniesz do karoserii to obroty wynoszą 0 /min.

> Ale w sumie to faktycznie jest wielkie g....no!!!

> Pozdr.

ale wogule da sie wypolerowac czyms takim ?? smile.gif

Napisano

> ale wogule da sie wypolerowac czyms takim ??

Zapomnij. Na twardym wosku zadyszki dostaje po 5 sekundach pracy hehe.gif a miekkie emulsje to tylko troche sciera a nie poleruje sick.gif

Napisano

hmm to chyba lepiej te 60zł przeznaczyc na 30 pifeq i zanim je zdaze wypic to 5 razy samochod wypoleruje zeby.GIF

Napisano

Przed sprzedażą odnawiałem czerwonego golfa II. Efekt na 5+.

Wcześniej z czerwonego zrobił się biały mat i wyglądał beznadziejnie.

Narzędzia

1. Wiertarka bosch z płynną regulacją obrotów

2. Tarcza 12cm z rzepem

3. Tarcza z gąbką grubości 3-4cm

4. Pasta lekkościerna K21

5. Politura nabłyszczająca Autoland

Polecam tarczę z gąbki wszystkim którzy się za to zabierają. Jest rewelacyjna, doskonale można kontrolować nacisk (tak żeby nie zgniatać gąbki do końca) i jednocześnie lekko ściśnięta doskonale wybiera załamania w karoserii - poprostu rewela.

Autko najpierw do myjni na program podstawowy (nie woskować przed operacją!). Po wyschnięciu czekamy aż słońce nieco przygaśnie bo tak zaleca producent specyfików do lakieru (nie można nakładać na rozgrzany lakier) i jazda.

Ja ustawiłem wiertarkę na jakieś 500obr/min i lekko dociskając polerowałem każdy element po kolei. Taka prędkość daje wg mnie doskonałą kontrolę nad efektem i jednocześnie jest wystarczająco szybka. Nie zatrzymuj się w żadnym miejscu. Jedziesz z podobnym naciskiem jeden element a jak gdzieś jest coś do poprawki to poleć znów po całym i nie szlifuj jednego miejsca bo może wyjść nierówno. Później chwilkę czekasz aż element wyschnie i np. starą podkoszulką zbierasz białą mgiełkę pozostawioną przez gąbkę. Już wtedy element zaczyna lśnić. Ale po nałożeniu politury zwiększasz trwałość efektu i uzyskujesz większą głębię. Politura wg instrukcji na opakowaniu (ręczna robótka). Jak już skończysz polerkę i politurę na jednym elemencie to zabierasz się za drugi. U mnie efekt był super.

Pozdrawiam

Napisano

> ale wogule da sie wypolerowac czyms takim ??

No, jak się człowiek bardzo uprze i ma duuuużo czasu

to się da. grinser006.gif

Ale ręcznie jakaś "starsza pani" by szybciej to zrobiła (pewnie jakieś 10 razy szybciej) rotfl.gif

20.GIF

Napisano

> No, jak się człowiek bardzo uprze i ma duuuużo czasu

> to się da.

> Ale ręcznie jakaś "starsza pani" by szybciej to zrobiła (pewnie

> jakieś 10 razy szybciej)

A ja tam polerowalem recznie zawsze i nie narzekam...

Raz robilem wiertarka z woda (oczywscie do tego jakas tam pasta -dal mi znajomy pseudo lakiernik) i pozniej musialem auto wycierac z bialych zacikow w zakamarkach... a tego tak dokladnie sie nie da zrobic... i po 2 poswieca bardzo duzo czasu... wiec teraz wole recznie...

tylko pytanie jakie sa dobre srodki i za ile i gdzie mozna kupic...!?

Napisano

Witam

a czy może miał ktoś doczynienia z czyms takim?

NANO Goldcare

sie zastanawiam czy nie kupic,cena trochę duża,ale moze ....

Napisano

Szifierka kątowa może być POD WARUNKIEM że ma regulację obrotów. Na niskich spokojnie można polerować. Ale na standardowych wysokich odradzam w 100%.

Już lepiej w takim wypadku zakupić jakąś polerkę do wiertarki - te często mają kilka trybów prędkości. Niestety wiertarką polerka jest z pewnością trudniejsza niż szlifierką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.