Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - silnik nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam,

Już od wczoraj się z tym męczę. Nie mogę go zapalić. Podejrzewałem akumulator bo silnik trochę pokręci i zaraz staje , ale dzisiaj przyjechał sąsiad swoją bryką,kable rozruchowe i też nie zapalił.

Wykręcałem świece, całe mokre więc paliwo idzie, iskrę też sprawdzałem - jest. Nie wiem co już robić. Podłączyłem komputer i pokazał takie błędy(miałem wyjęty przekaźnik pompy):

SDC11832.JPG

Skasowałem błędy to tylko pozostał P0230.

Napięcie akumulatora komputer pokazał 11,9V.

Miernikiem mierzyłem sam akumulator 12.2V.

A może problem z ECU??. Komputer pokaże jak coś jest nie tak z ECU?

post-183119-0-79330000-1483895384_thumb.jpg

Napisano

Sprawdz cisnienie na listwie paliwa podczas odpalania. Jest tam wentylek do ktorego sie mozesz podpiac manomentrem. Powinno byc ok. 3.8 bara.

Edytowane przez Mireq

Napisano

przy słabym napięciu immobiliser może go odłączać

Naladuj aku i próbuj albo linka 2 bieg 50km/h i musi zatrybic

Napisano

Witam,

Już od wczoraj się z tym męczę. Nie mogę go zapalić. Podejrzewałem akumulator bo ...

Dopiero co pisałeś, że masz problem z LPG i którego nie rozwiązałeś, teraz zakładasz następny wątek w którym nic nie mówisz o problemach z LPG  a które maja istotny wpływ na to, że auto nie może  odpalić na benzynie.

Jak będzie Ci instalacja LPG "zalewała" gazem przy porannym rozruchu to auta na benzynie nie uruchomisz.

Zakręć butlę z gazem, usuń (wypuść) dokładnie pozostały gaz z układu i wtedy zacznij diagnozować dlaczego nie pali na noPB.

P.S. jakim programem diagnozowałeś auto ?

Edytowane przez mikomir

Napisano
  • Autor

Diagnoza - program opelscaner.

NIe wiem czy to akurat gaz zalewa świece, gdyż zapach jest benzyny.

Też wyciągałem bezpiecznik od instalacji LPG, ale  nie zapalił.

Napisano

Odłącz przekaźnik od pompy paliwa i spróbuj odpalić na plaku. Jak nie zagada, to pewnie iskra. Musi być porządna. Na powietrzu, zdrowa cewka nie powinna mieć problemu z wytworzeniem iskry o dł. > 1cm.

Napisano
  • Autor

Moje dzisiejsze działania:

Zdjąłem kolektor dolotowy i sprawdziłem jak działa wtryskiwacz. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że za dużo wtryskuje(duża fontanna).

Filmik w załączniku.

Dodatkowo załączam zdjęcie wtryskiwacza. Czy to normalnie, ze jest taki "zachlapany". Co może powodować za duży wtrysk?.

20170109_200047.mp4

post-183119-0-20083400-1483993485_thumb.jpg

Edytowane przez johnopel

Napisano
  • Autor

Znalazłem jeszcze urwany przewód od elektrozaworu parownika. Może to mieć wpływ na odpalanie silnika

post-183119-0-49490800-1483994668_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ludzie pomóżcie bo oszaleję. Muszę do pracy dojeżdżać a tu lipa. Dzisiaj znowu podłączyłem kompa. I tak - czas wtrysku pokazuje 21,8ms , gdzie górna tolerancja to 3,7ms. Natomiast temperatura cieczy chłodzącej jest -2C. I to jest ok, ale poniżej jest druga temperatura cieczy chłodzącej(w Voltach) i tu pokazuje 3,1 V , gdzie tolerancja jest od 2,4V do 1,4V. Czy to jest OK?.

Napisano

Znalazłem jeszcze urwany przewód od elektrozaworu parownika. Może to mieć wpływ na odpalanie silnika

No jak masz urwany przewód od elektrozaworu to on się nie otworzy, więc gaz nie wpłynie do reduktora także nie dziw się że na lpg gaśnie bo nie ma gazu :) Podłącz urwany kabelek w miejsce gdzie się urwał i to może być problem z lpg na odpalanie nie ma to wpływu chyba, że palisz na lpg samochód :)

Edytowane przez smajler

Napisano

Przy odpalaniu czas wtrysku zawsze jest długi. Na mrozie może być jeszcze dłuższy.

Temp. też jest ok.

Sprawdź plakiem i długość iskry jak pisałem wyżej. Upewnij się, że świece są suche.

Napisano
  • Autor

Nagrałem mechanika, żeby przyjechał po moje auto i odholował do swojego warsztatu. Kiedy przyjechał silnik mu zgasł i nie mógł już  odpalić. Akumulator mu się rozładował. Poleciał do swojego warsztatu i przyjechał drugim samochodem wraz z dużym prostownikiem rozruchowym. Odpalił u siebie moment, a i powiedział że może u mnie spróbujemy. 3 minuty piłowałem z przerwami, aż w końcu zaskoczył. Trochę jeszcze obroty falowały, ale zaraz wszystko wróciło do normy. Teraz jest ok, zapala moment.  Wydaje mi się, że przyczyną tego problemu było zgaszenie silnika na gazie i to jeszcze w trybie awaryjnym..Na tą chwilę LPG odłączone. Reaktywacja w weekend.

Żeby nie było dobrze pojawił się następny problem - gdzieś w okolicach kompresora klimatyzacji lub rolki napinającej słychać co jakiś czas piszczenie. Wcześniej tego nie było. Nie wiem jak to sprawdzić.

Napisano

Nagrałem mechanika, żeby przyjechał po moje auto i odholował do swojego warsztatu. Kiedy przyjechał silnik mu zgasł i nie mógł już  odpalić. Akumulator mu się rozładował. Poleciał do swojego warsztatu i przyjechał drugim samochodem wraz z dużym prostownikiem rozruchowym. Odpalił u siebie moment, a i powiedział że może u mnie spróbujemy. 3 minuty piłowałem z przerwami, aż w końcu zaskoczył. Trochę jeszcze obroty falowały, ale zaraz wszystko wróciło do normy. Teraz jest ok, zapala moment.  Wydaje mi się, że przyczyną tego problemu było zgaszenie silnika na gazie i to jeszcze w trybie awaryjnym..Na tą chwilę LPG odłączone. Reaktywacja w weekend.

Żeby nie było dobrze pojawił się następny problem - gdzieś w okolicach kompresora klimatyzacji lub rolki napinającej słychać co jakiś czas piszczenie. Wcześniej tego nie było. Nie wiem jak to sprawdzić.

Teraz przy takich mrozach piszczenia się nie bój jak autko nie pierwszej młodości :) Przyjdzie delikatny mróz lub dodatnia temperatura i pewnie piszczenie zniknie :) Co do lpg to mogło być tak, że zalał się gazem i trzeba naprawdę długo kręcić aby ten gaz wypompować z baniaków :)

Napisano

no długo, jakieś 30 sekund jak mam pedał gazu w podłodze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.