Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zarejestrować auto ciężarowe (homologacja N1) jako osobowe?

Featured Replies

Napisano

Jak zarejestrować auto ciężarowe (homologacja N1) jako osobowe?

Chodzi o auto bez kratki, pięciomiejscowe. Właściwie nic nie trzeba modyfikować (demontować kratki nie trzeba, bo jej nie ma, a na tylnej kanapie są 3 miejsca z zagłówkami i pasami bezpieczeństwa).

W pierwszym kwartale 2014r. był boom na takie auta. Więc jest ich sporo na rynku.

Czy wystarczy podjechać do OSKP i wykonać jakieś dodatkowe badanie techniczne, a z uzyskanym papierem jechać do WK?

Napisano

Odpowiem sam sobie, może ktoś skorzysta z tych informacji.

W takim przypadku należy podjechać do OSKP, zrobić badanie techniczne (pozostałe dodatkowe badanie techniczne pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym), uzyskać formalną informację o zmianach (których de facto nie trzeba wprowadzać - nie ma kratki, na wszystkich miejscach są pasy bezpieczeństwa i zagłówki).

Wraz z okresowym badaniem technicznym kosztuje to niecałe 250zł i jest załatwiane od ręki w OSKP.

Informację uzyskałem dzwoniąc do OSKP. Była to krótka, rzeczowa rozmowa.

Dzwoniłem także do Wydziału Kominukacji Starostwa Powiatowego. W WK nic sensownego nie mieli do powiedzenia. Tego się niestety spodziewałem. Ton rozmowy typowo urzędniczy, w złym tego słowa znaczeniu - warczenie na petenta nie poparte żadnymi argumentami.

Edytowane przez Gość

Napisano

no  wiesz,  osobowe  może  tak,  ale  spróbuj  kupić  dostawcze  t4  i zrobić  z niego  osobowe,  tak  żeby  Ci  podbili  na OSKP. 

Podpowiem,  jesteś  przegrany na starcie  bowiem  co jak co,  ale  podłogi  nie wymienisz,  a to  konieczne,  żeby  np.  kanapa  była  zamontowana w  miejscu  fabrycznym wraz  ze wzmocnieniami 

Napisano

Ja miałem na myśli "osobówki" kupowane na firmy i rejestrowane jako ciężarowe w celu odliczenia VAT (Mondeo, Insignia, Passat etc.).

Może mało precyzyjnie to określiłem, ale napisałem przecież "Chodzi o auto bez kratki, pięciomiejscowe.".

Edytowane przez Gość

Napisano

BTW, w czym przeszkadza "cieżarowy" jeśli nie ma kratki i ma 5 miejsc?

Napisano
6 godzin temu, postmortem napisał:

W takim przypadku należy podjechać do OSKP, zrobić badanie techniczne (pozostałe dodatkowe badanie techniczne pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym), uzyskać formalną informację o zmianach (których de facto nie trzeba wprowadzać - nie ma kratki, na wszystkich miejscach są pasy bezpieczeństwa i zagłówki).

Przerabiałem pare miesiecy temu dokładnie taki sam scenariusz. Oprócz badania z OSKP (o zmianie homologacji + ogólne badanie mimo że nie jest potrzebne) musieli wystawić fakturę za wykonane zmiany (mimo że nic nie trzeba było robić - darmowa kasa). Oprócz faktury jakieś wyciągi o wpisaniu do jakiegoś rejestru (nie pamietam teraz szczegółów). Te wszystkie dokumenty razem wystarczyły w WK.

Co ciekawe w innej stacji okregowej chcieli wyciag z homologacji pierwotnej. No i wszedzie straszyli ze od tego roku takie zmiany beda utrudnione lub niemozliwe :(

Napisano

Tak jest. OSKP wystawi fakturę za nic (za dostosowanie auta do wymogów E1, choć nic nie trzeba robić), aby dopełnić formalności.

Natomiast do faktury należy dołączyć wyciąg z KRS, bo firma dokonująca zmian musi prowadzić i mieć wpisany w KRS określony rodzaj działalności (PKD 45.20.Z - Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli).

Podklasa PKD 45.20.Z obejmuje:

• naprawy, konserwację i przebudowę pojazdów samochodowych (z wyłączeniem motocykli), takie jak:
  1. naprawy mechaniczne,
  2. naprawy elektryczne,
  3. naprawy elektronicznych systemów wtryskowych,
  4. przeglądy,
  5. naprawy nadwozia,
  6. naprawy części,
  7. mycie, polerowanie itp.,
  8. lakierowanie i malowanie,
  9. naprawy szyb i okien,
  10. naprawy siedzeń samochodowych,
  • naprawy opon i dętek, zakładanie lub wymiana,
  • wykonywanie zabiegów antykorozyjnych w pojazdach samochodowych, z wyłączeniem motocykli,
  • instalowanie części i akcesoriów w pojazdach samochodowych (niebędące częścią procesu produkcji), z wyłączeniem motocykli.

Edytowane przez Gość

Napisano
16 minut temu, postmortem napisał:

Tak jest. OSKP wystawi fakturę za nic (za dostosowanie auta do wymogów E1, choć nic nie trzeba robić), aby dopełnić formalności.

Natomiast do faktury należy dołączyć wyciąg z KRS, bo firma dokonująca zmian musi mieć wpisany w KRS określony rodzaj działalności.

O dokładnie :D

Napisano

Bo jest traktowany jako ciężarowy. W wielu miejscach, o których zwykły użytkownik auta osobowego nawet nie ma pojęcia, można napotkać problemy.

Poza tym stawka ubezpieczenia może być wyższa niż w przypadku osobówki.

Za mojeuato.pl:

" Wśród innych problemów, na jakie się skarżyli właściciele aut z kratką za rządów poprzednich przepisów, były m.in. możliwość ukarania przez policję mandatem za przekroczenie ograniczenia dla pojazdów ciężarowych, czy konieczność oczekiwania na odprawę celną na granicy zewnętrznej UE wśród innych ciężarówek. W obu tych przypadkach sporo zależało od dobrej woli policjanta czy celnika, ale wspomniane ryzyka mogą wystąpić"

Problem może pojawić się także przy parkowaniu w pewnych okolicznościach (ciężarowych aut nie można parkować czterema kołami na chodniku poza miejscami specjalnie wyznaczonymi), oraz przy zakupie winiety (przeczytane, ale nie pamiętam gdzie).

Napisano

Chodziły tego typu bajki po necie, ale juz chyba dawno wyjaśniono, że ciężarowosc tych aut to jedynie w pojęciu fiskalnym istnieje.

Jeździ tego na pęczki i nigdy nie słyszałem by ktoś na żywca miał przygody z takiego powodu.

Napisano
13 godzin temu, postmortem napisał:

Tak jest. OSKP wystawi fakturę za nic

OSKP wystawi fakturę ale tylko za badanie techniczne - zmianę rodzaju.

Fakturę za "niby " demontaż kratki  wystawi ( jeśli już ) warsztat a nie OSKP . OSKP nie demontuje i nie montuje kratek . Dziwne ,że wydział komunikacji chce fakturę za demontaż kratki . powinno wystarczyć oświadczenie o przeprowadzonym demontażu kratki i przystosowaniu pojazdu do warunków z ciężarowego na osobowy oraz wpis do ewidencji działalność z kodem pkd45.20 .  dodatkowo z OSKP  badanie ( zmiany kostrukcyjne ) i opis zmian ze zdjęciami pojazdu po zmianach .

Napisano

Przy OSKP, w  której będę załatwiał sprawę jest warsztat i to warsztat zafakturuje usługę "przeróbki".

Opisałem sprawę trochę skrótowo.

Napisano
Dnia Thursday, January 19, 2017 o 21:45, postmortem napisał:

.

Poza tym stawka ubezpieczenia. 

Raczej bylo odwrotnie

możliwość ukarania przez policję mandatem za przekroczenie ograniczenia dla pojazdów ciężarowych,

Kodeks dzieli pojazdy na do 3.5t i powyżej. Oraz na ilość pasażerów czyli powyżej 9 to juz autobus

konieczność oczekiwania na odprawę celną na granicy zewnętrznej UE wśród innych ciężarówek.

Tego nie testowałem ale moze tak być

Problem może pojawić się także przy parkowaniu w pewnych okolicznościach (ciężarowych aut nie można parkować czterema kołami na chodniku poza miejscami specjalnie wyznaczonymi), oraz przy zakupie winiety (przeczytane, ale nie pamiętam gdzie).

Tu czasem mogą być problemy ale ponieważ sporo aut osobowych przekracza 2.5t wiec to bywaja odosobnione przypadki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.