Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nic tak nie cieszy jak nowe narzędzie.

Featured Replies

Napisano

Żeby dymu nie robić na HP chwale się tutaj.

Piaskareczkę sobie zamówiłem. :skromny: Tanią, syfonową, za 400 zł. Jako zestaw startowy może styknie, jak piasek będzie za szybko ubywał to po chamsku powiększę zbiornik. :hehe:

Najważniejszy w tym zestawieniu jest kompresor i mam nadzieję, że ten ją uciągnie (WAN dwutłokowy kręcony silnikiem 5 kW), na [...] wielkim zbiorniku. Jesli nie - trzeba będzie naprawić drugi agregat, który na tym zbiorniku siedzi. Cztery tłoki napędzane dwoma silnikami powinny już dać rady. :hmm:

Łoo takie --> http://allegro.pl/mobilna-piaskarka-syfonowa-38l-maska-dysze-i6654873747.html

:nono:

[Orochimaru]

Napisano

A przyłbicę konkretną masz? Zdajesz sobie sprawę że po dobrej godzinie piaskowania szkła w masce będziesz miał wypiaskowane i nic nie będzie widać?

WAN powinien dać radę, kwestia tylko jaką dyszę w piaskarce założysz. Myślę że na 5 lub 6mm dasz radę.

Ja jak kupiłem piaskarkę, to przez pierwsze 3 dni poszło mi chyba z tonę piasku, ale maszyny po piaskowaniu wyglądały mega.

Na ostatnie piaskowanie kupiłem kombinezon chemiczny z filtrem, po wcześniejszych przejściach.

Uczucie piachu w zębach- bezcenne.:hehe:

Napisano

jakby kiepsko piaskowała to daj grubszy wąż pomiędzy kompresor-zbiornik , spiralny wąż nie dawał rady

Napisano
2 minuty temu, largo napisał:

jakby kiepsko piaskowała to daj grubszy wąż pomiędzy kompresor-zbiornik , spiralny wąż nie dawał rady

do zasilania piaskarki obowiązkowo wąż minimum 12mm srednicy wewnątrz, a zasilanie ze sprężarki prosto ze zbiornika przez zawór 1/2 lub 3/4.

Na spiralnym nawet nie ma co próbować

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenne uwagi, skrzętnie zanotowane. :oki:

Napisano
10 godzin temu, Cinek napisał:

Dzięki za cenne uwagi, skrzętnie zanotowane. :oki:

Pochwal się efektami jak już coś wypiaskujesz.

Trzymając dyszę prostopadle do materiału będzie najskuteczniej czyścić, ale pamiętaj o zasadzie kąta padania i odbicia, żebyś nie miał twarzy gdzie nie trzeba.:phi:

Napisano

@cinek trochę mnie rozczarowałeś kupując gotowe narzędzie, przy odrobinie chęci taką piaskarkę można wystrugać za Max 1/3 kwoty którą wydałeś i to na zbiorniku 65l

Klepane palcem po szkle

Napisano
  • Autor

Dobra, po testach.

Piasek znika błyskawicznie, 38 litrów to mało.

Robota idzie poowooli, po centymetrze.

Dysza czwórka.

Standardowy wąż lakierniczy spokojnie daje rady przepchać tyle powietrza ile trzeba a gruby naprawdę nie jest.

Kompresor jak na razie daje rady również.

Przyłbica - no wiem, że będę musiał kupić, ale to później, na razie robię w takiej jednorazówce z zestawu. :]

@hebel  w mojej wiosce cudów nie kupię komponentów, a już na pewno nie w rozsądnych cenach. Z kolei kupowanie wszystkiego osobno na allegro i płącenie za dostawę...no sam wiesz - mija się z celem. Poza tym potrzebowałem piaskarki na CITO bo chcę wreszcie skończyć temat motocykla, zamiast się certolić z konstrukcją urządzenia.

Jeśli zbiornik okaże się za mały (no dobra - on jest mały) to go rozetnę i przedłużę, albo skonstruuję coś innego na bazie posiadanego sprzętu - to nie problem.

Napisano

Nie kombinuj tylko leć na złom po butlę po LPG taką 65l walcową i będzie git.

Klepane palcem po szkle

Napisano

Też mam...zrobiłem sobie sam z butli po lpg. Ale jeszcze nie piaskowałem, bo nie ma sensu się za to brać jak całe moto zaprzyjażniona firma piaskuje mi za dobry pieniądz. Kabiny do szkiełkowania nie robiłem a kupiłem. Zbudowałem do tego sprężarkę o wydajności 600 l / min i daję radę :ok:

Napisano
  • Autor

Ja na odwrót, kabinę planuję sobie samemu wydziargać za to piarkarkę potrzebowałem na CITO.

I pojawił sie pewien problem, którego nie przewidziałem. ;] Mianowicie, cholernie paruje szkiełko przyłbicy. Spróbuje patentu motocyklowego z Ludwikiem, bo tak to bezsensowna robota - zaczynasz piaskować by po minucie nie widzieć nic. A zakup przyłbicy profesjonalnej z nadmuchem mija się z celem ekonomicznie.

@Grzaniec winszuję, ja pisałem ile mnie kroją na piaskowaniu dlatego próbuję opędzlować to samodzielnie. Cztery maszynki i już zarabia na siebie. ;]:ok:

Napisano

A ja w okolicy miałem problem ze szkiełkowaniem - albo cholernie drogo, albo marnie. A w sumie mam tylko małe detale do szkiełkowania i mała kabinka się sprawdza. Muszę tylko potestować jeszcze różne granulacje szkła, na razie efekt jest niezły, ale IMO nie idealny - z tym, że ja wymagający jestem :phi:

Napisano

ta przyłbica nie nadaje się do niczego,ja zakładałem gogle takie narciarskie plus taką przyłbice do szlifowania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.