Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Hamulce bębnowe prawidłowy montaż.

Featured Replies

Napisano

Ogrzewanie kotleta ,  już o tym było ale:
W TVN Turbo jest "1001 Napraw" i w ostatnim odcinku 8 pokazana była wymiana szczęk i bębnów w Astrze G.
Zainteresował mnie sposób złożenia mechanizmu samoregulatora.
Chodzi o kołek rozprężny wbity w szczękę, na który zakłada się blaszkę pokręcającą zębatkę. Na forach w opisach należało najpierw wcisnąć podkładkę sprężystą (tzw. Sprężyste zabpieczenie osiowe z puklem) a na to załóżyć dopiero blaszkę.
W programie "1001 Napraw" facet zrobił odwrotnie: najpierw blaszka i na nią podkładka sprężysta?
Oglądałem schemat EPC - na nim jest tak jak w w/w programie TVN Turbo!
Jeździłem 10 lat Corsą , teraz 7 lat Astrą, znam ten mechanizm, ale nigdy nie działał on sprawnie. Śrubokrętem należało pokręcać zębatkę aby ustawić luz między bębnem a szczękami.
Po jakimś czasie samo się to ustawiłało.
Który sposób z tą podkładką jest prawidłowy?

tmp_8535-02296328093.jpg

Napisano

Prawidłowo jest: najpierw zawleczka, potem dźwignia regulacji.

33 minuty temu, olmar napisał:

znam ten mechanizm, ale nigdy nie działał on sprawnie. Śrubokrętem należało pokręcać zębatkę aby ustawić luz między bębnem a szczękami.
Po jakimś czasie samo się to ustawiłało.

To jest właśnie jego prawidłowe działanie.

Napisano

możesz  wskazać  na powyższym  zdjęciu  co to dla  ciebie zawleczka  i dźwignia  regulacji? 

Napisano
  • Autor

Dnia 27.01.2017 o 00:01, technix napisał:

możesz  wskazać  na powyższym  zdjęciu  co to dla  ciebie zawleczka  i dźwignia  regulacji? 

Kolega miał na uwadze zaznaczone elementy

02a.jpg

Książka "Sam Naprawiam" prezentuje taki obraz:

Ham.Corsa.JPG

Na dźwigni reg. nie widać podkładki sprężystej, jak również na tym zdjęciu:

szczeki-hamulcowe-komplet-a-b-s,małe-.jpg

Jedynie EPC pokazuje odwrotnie tj. najpierw dźwignia potem podkładka sprężysta.

EPC małe.jpg

Na wielu filmikach o hamulcach bębnowych Astra/Corsa wogóle nie stosowano podkładek sprężystych.

Jeden z nich pokazuje dzialanie regulatora, ponadto nie pokręca śrubokrętem trybiku, tylko regulator sam to robi.

https://www.youtube.com/watch?v=wpzLBS5JUX8

Edytowane przez olmar

Napisano

a co za różnica z której  strony  szczęki  jest sprężyna? 

Co to  zmienia? 

Napisano

Kąt pod jakim sprężyna ciągnie. Tutaj różnica nie jest duża, ale czasami taka zmiana dużo daje.

Ogólnie bywa też, że sprężyna założona w drugą stronę (ze względu na kształt) zaczepia o coś.

Napisano

Gdy dźwignia zahaczy za nakrętkę i nią obraca, najpierw dolega do szczęki, potem się od niej odsuwa i na końcu znowu do niej dolega. Ze względu na ten ruch, nie powinno się dociskać jej zawleczką. Sprężyna pod lekkim skosem dociska dźwignię do nakrętki. Ten docisk powoduje, że można nakrętkę obrócić o większy kąt i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że dźwignia spadnie z ząbka nakrętki. Taka moja teoria :hmm:.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Orochimaru napisał:

Gdy dźwignia zahaczy za nakrętkę i nią obraca, najpierw dolega do szczęki, potem się od niej odsuwa i na końcu znowu do niej dolega. Ze względu na ten ruch, nie powinno się dociskać jej zawleczką. Sprężyna pod lekkim skosem dociska dźwignię do nakrętki. Ten docisk powoduje, że można nakrętkę obrócić o większy kąt i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że dźwignia spadnie z ząbka nakrętki. Taka moja teoria :hmm:.

Teoria jest OK! jednak jeżeli podkładka sprężysta(zawleczka)  dociśnie dźwignię do szczęki z lekkim luzem aby mogła się odchylać na ząbkach zębatki - będzie wszystko działać.

Program, który zainspirował mnie 1001 Napraw  prowadzi pan  Grzegorz Duda - kierowca wyścigowy i rajdowy, a przed wszystkim mechanik z wykształcenia i zamiłowania - opis TVN Turbo.

Na poczatku naprawy zasugerował aby sfotografować stan przed naprawą i złożyć to dokładnie  wg. fotki.

I co się okazało, zdjęcie z rozbiórki szczęk - widać, że podkładka sprężysta jest pod dzwignią:

_20170127_182703.JPG

A po złożeniu nowych szczęk jest na wierzchu:

DSC_0109.JPG

Mało tego, aby zrobić mi wiekszy zamęt byłem w ASO Opla i o dziwo mieli w sprzedaży te nieszczęsne Podkładki sprężyste osiowe(zawleczki).

W czasie zakupu był mechanik Opla po części - zapytałem go jak oni to montują, pokazał mi ekran monitora ze zdjęciem EPC - podkładka ma być na wierzchu na dźwigni - normalnie ręce opadają!

Podkładki sprężyste osiowe.JPG

Trzeba by złożyć wg.EPC i spróbować wg. tego filmiku:

Edytowane przez olmar

Napisano

;l

Na fotce z samymi szczękami widać, że dźwignia nie jest płaska w miejscu przylegania do szczęki. Zawleczka w "dobrym miejscu" działa jako dystans. Zapobiega pewnie też zakleszczaniu się dźwigni w "widełkach" regulatora.

Z drugiej strony nie ma się co dziwić ludziom, bo tego typu zawleczki, prawie zawsze, są używane do trzymania rzeczy na wałkach.

Żeby rozwiać wątpliwości zajrzałem do fabrycznej instrukcji i tam jest wyraźnie napisane, żeby najpierw dać zawleczkę, potem dźwignię :).

Napisano
  • Autor
Dnia 28.01.2017 o 00:59, technix napisał:

znowu  mi  pomieszaliście 

Aby wyjaśnić ostatecznie temat udałem się do drugiego w moim mieście ASO Opla. Bardzo uprzejmy pan kierownik serwisu(Krasne) zaprowadził mnie na halę napraw, gdzie pokazałem na tablecie moje materiały dot. montażu mechanikowi, który jednoznacznie stwierdził, że podkładkę sprężystą montują pod dźwigienkę.

I w ten oto sposób zakończyliśmy "never ending story" dot. montażu samoregulatora! Mozna zamknąć temat:oki:

Napisano

A Ja przy okazji dołączę się do tematu z pytaniem - jaki jest najlepszy i najprostszy sposób na ściągnięcie bębna? Chciałem w końcu zajrzeć do środka przy zmianie felg ale bęben stawia opór i nie chce zejść a nie chciałem używać znacznej siły... W programie pokazane jest żeby rozpiąć ten łącznik co jest na lince od hamulca ręcznego - jest jakiś inny sposób?

Napisano

Zluzować samoregulator (o ile się da od zewnątrz), kręcić bębnem lewo-prawo ciągnąc jednocześnie. Opór stawia niepracujący rant na bębnie, dobrze jest go usunąć.

Napisano

@Olmar: Kiedyś naprawiałem ten mechanizm w Corsie B i zrobiłem sobie notatkę dot. istotnych momentów montażu - załączam obrazek.

Montaż elementów - szczegóły!!!_.jpg

@Nowopa: 1. Spróbuj poluzować samoregulator wkrętakiem poprzez otwór na śrubę koła: aby zluzować - kręcisz ząbki do góry (pod warunkiem, że samoregulatory nie są zamienione). Ten sposób podał kiedyś Lelek na tym forum.

2. Z tyłu obudowy hamulca powinien być otwór zaślepiony gumką służący do włożenia wkrętaka, którym naciska się dźwignię szczęki, ale napięta linka ręcznego może w tym przeszkadzać, więc warto ją nieco poluzować. Załączam obrazek.

Odciągnięcie szczęk.JPG

Pozdr.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wiecie jak zaklada sie ten samoregulator , budowe ma inną niz tradycyjny. 3cf4168ceb8e6872b275133f244733be.jpg

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Budowę ma inną, ale zakłada się go w ten sam sposób. Na końcach regulatora są widełki, które mają jeden bok dłuższy. Te dłuższe boki idą na zewnątrz koła/auta. Część z kółkiem zębatym, w stronę przodu samochodu. Po włożeniu kręcisz kółkiem zębatym aż bęben wchodzi z minimalnym luzem.

Napisano

A o co zaczepiam sprezyne idącą od szczęki tę pionowa co naciągala zapadke? Do czego służą te dwie blaszki wygiete w U na koncu?

Edytowane przez Orochimaru
Scaliłem posty.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, jardo napisał:

Wiecie jak zaklada sie ten samoregulator , budowe ma inną niz tradycyjny.

To nie to Forum 8]- ten rozpierak jest do Fiatów Palio, Marea, Brawo itp.

Myślę , że na Forum Fiata Ci pomogą.

Tnij cytaty.

[Orochimaru]

Napisano

Towar sprzedawany jako do astra h, jesli jest tak jak mowisz to bede musial zwrocic.

Napisano
  • Autor

Może nie mam racji, nie znam konstrukcji hamulców bębnowych Astry H, Ale wrzucilem na Allegro hasło samoregulatory ham. bębn. i takie jak zaprezentowałeś są wystawione do rodziny Fiatów.

Ale znalazła się jedna sztuka do  ASTRA CORSA ZAFIRA - więc jednak zapożyczyli to od Fiata8-)

Edytowane przez olmar

Napisano

A masz w ogóle zapadkę? O ile dobrze pamiętam, w tym typie regulatora nie ma zapadki, bo jest ona wbudowana w regulator.

To jest regulator do Astry H z późniejszych lat produkcji. Występował też w Fordach.

Napisano

Zapadka jest właśnie na regulatorze, zamontowana na stale i teraz nie wiem czy jesli moge to zamontowac to wtedy juz nie montuje sprężyny do zapadki? Nawet nie ma gdzie jej podlaczyc, tylko te dwie blaszki na koncu regulatora w krztalcie ceownika zaznaczylem na czerwono zaczepiam o drut na ktorym wisiala zapadka starego typu?7433ed27f896309ada681720984c7c31.jpg

Napisano

Zobacz jak masz teraz. Jeśli masz regulator starego typu, to montuj stary. Jeśli nowego typu, to nie ma już osobnej zapadki i sprężyny.
Z tym regulatorem zakładasz tylko 3 sprężyny: dwie ściągające szczęki na górze i na dole i jedną ciągnącą za dźwignię ręcznego.

regulator.gif

Napisano

Założony mam stary ale chcialem założyć nowy. Dobiore sie i zobacze czy bedzie pasowal, wielkie dzieki za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.