Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terrano broczy paliwem.

Featured Replies

Napisano

Gdzieś mi cieknie paliwo.

Jadę sobie dzisiaj wieczorem i na tylnej szybie zbierają mi się małe kropelki. Na drodze sucho to myślę sobie, że coś jest nie tak. No i się nie pomyliłem.

Podczas pracy silnika gdzieś wycieka paliwo. Mokry jest blok po stronie wtryskiwaczy, a podczas jazdy kapiące paliwo zakonserwowało mi trochę ramę i tylny most. Gdy silnik nie pracuje to kapie mniej.

Prawie zawsze gdy samochód potrzebny to coś się wykolei.

Zimno, a trzeba naprawiać.

Optymistycznie to prawdopodobnie przewód przelewowy sobie pękł przy którymś wtryskiwaczu i oby na takim optymizmie się skończyło.

Napisano

Sprawdź gumowe wężyki przy wtrysku najbliższym mokremu miejscu, głównie te przelewowe

Napisano
  • Autor

Chyba udało się problem zażegnać, bo już tak nie cieknie. Są jeszcze jakieś krople ale to chyba resztki, które muszą sobie skapnąć.

Tak jak przypuszczałem i tak jak mi tu sugerowano to wężyk przelewowy paliwa.

Głównym winowajcą był chyba mały, zaślepiony wężyk na ostatnim - licząc od przodu - wtryskiwaczu.

Po obraniu go z oplotu wyglądał on tak.

110atfb.jpg

Wymieniłem wszystkie wężyki na nowe, bo wszystkie były wilgotne. Czy były popękane to nie wiem, bo nie chciało mi się obierać ich z otuliny. Na pewno końcówki były twarde jak plastik.

Po zdjęciu chłodnicy powietrza doładowanego okazało się, że jeden z przewodów doprowadzający chłodziwo do nagrzewnicy ocierał się o jeden z tych wężyków przelewowych.

2ik33mg.jpg

A ponieważ otulina wspomnianych wężyków była nasączona olejem napędowym to dało się to we znaki grubemu wężowi do nagrzewnicy, którego guma się rozwarstwiła i zrobiła się w tym miejscu miękka i osłabiona. Wyciąłem osłabione miejsce i wstawiłem aluminiowy łącznik, na który naciągnąłem połówki węża i zacisnąłem cybantami.

1405xh.jpg

Napisano

Tak zupelnie bez zlosliwosci. Do jakiej predkosci rozpedza sie to Twoje terrano? Zrobilem dzis maly swap i o ile do 80km/h jest umowmy sie ze znosnie (mniej wiecej jak lublinek na pusto ;)) to powyzej jakis dramat. I teraz nie wiem, czy m57 wypaczylo moje postrzeganie przyspieszenia czy tak ma byc :)

Napisano

Mi chodzi terrano 2.7. Patrola to ja znam. ;) Moj leci 200 :)

Napisano
15 godzin temu, simek18 napisał:

Mi chodzi terrano 2.7. Patrola to ja znam. ;) Moj leci 200 :)

jeździłem "hiszpanem" 2.7d:hehe: Imo wydaje mi się, że w Terrano II chyba lepiej z tapicerką więc i wyciszenie pewno lepsze:oki:

fc1zo-QWBGlr.JPG?v=3

trochę tapicerki na drzwiach, na podłodze guma czy inne tworzywo, podsufitka jak w duzym fiacie, z tyłu nadkola nieosłonięte niczym.

@fred77 ma w swoim też 2.7 

Napisano
3 godziny temu, r1sender napisał:

@fred77 ma w swoim też 2.7 

A to nie były czasem nieco inne silniki, starsze to Td a nowsze Tdi (w omawianym Terrano) czyli wtrysk bezpośredni i moc/moment sporo większe:hmm:

Dnia 31.01.2017 o 18:50, simek18 napisał:

Do jakiej predkosci rozpedza sie to Twoje terrano?

Podobno spokojnie do 150km/h8] https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/432573-zanik-mocy/#comment-6251634

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał:

A to nie były czasem nieco inne silniki, starsze to Td a nowsze Tdi (w omawianym Terrano) czyli wtrysk bezpośredni i moc/moment sporo większe:hmm:

Podobno spokojnie do 150km/h8] https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/432573-zanik-mocy/#comment-6251634

dokładnych różnic nie znam, nówkę dostaliśmy w 2001r

Napisano

Fred powinien miec 2.7tdi czyli ten mocniejszy choc podobno na zywo slabszy. Nie wiem, bo unikam tych kibli terrano. Moj patrolek jakos tam daje rade sie odpychac ;)

20160927_100840.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.