Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ocieplenie poddasza

Featured Replies

Napisano

Mam poddasze w domu jednorodzinnym. 51 m2, Jest to sama wylewka z rozsypanymi trocinami ( takie były patenty ocieplania w 1985r). Nad tym jest niski dach blacha + folia jakaś parocośtam. Chcę wyłożyć styropianem całe poddasze na podłodze. 5 lub 8 cm. Zwykły taki do ocieplania ścian, poukładam płyty na ziemi. Tam nikt nie chodzi bo i tak dojście na poddasze jest po drabinie. 

5 czy 8 cm?

Płyty chcę równo poukładać i poprzycinać. Bez wylewek, kołków, kleji bo wylewka jest równa na całej powierzchni poddasza.

Napisano

Dokładnie, styro daję sie pod posadzkę a nie na strop. Wełna będzie lepszym rozwiązaniem i lepiej się ją ułoży. Jeżeli dach jest niedocieplony to te 8cm to jest nic, nie da tam się upchnąć więcej, 25cm to chyba obecnie min wg PN ?

Był ostatnio wątek nt docieplania dachu styro - podobna kwestia.

Napisano
  • Autor

No o wełnie nie pomyślałem bo nie miałem z tym styczności. W sumie lepiej by pewnie pokryło i bez szpar.

Wstępnie myślałem styropianie 8cm bo to ok 10zł za m2. Ale jak widzę na internecie to wełna taka najprostrza jest w podobnej cenie. Wybiorę się do jakiegoś składu budowlanego co by mogli zaproponować w tej cenie.

Trociny pewnie zostaną ściągnięte do wylewki.

Napisano

Ja dałem styro 10cm,na to cienkie płyty - żeby mozna było chodzić. Różnica kolosalna w temp w domu.  

Napisano

Ja mam na strychu wełnę i deski - zostały z budowy. Z tym że deski mają dużo szpar. Da się chodzić, ale zapewne nie izolują tak, jakby były szczelnie ułożone.

Zastanawiam się jeszcze czy ocieplić między krokwiami i nie obić płytami. Na strychu jest turbina od DGP z kominka i idą rury - mniej strat ciepła byłoby.

Napisano
Ja dałem styro 10cm,na to cienkie płyty - żeby mozna było chodzić. Różnica kolosalna w temp w domu.  

Mam tak samo. Plyty 10cm klejone do podlogi (klej pianka) plus polaczenia pianowane. Roznica niesamowita

wystrzelone z kultywatora

Napisano

Zamów kogoś kto nadmucha Ci na strop granulat wełny, celulozę albo wełnę drzewną.

Czysto, szybko i bez mostków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.