Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Peugeot 307 HDi 2.0 90 km z 2003

Od rok czy dwoch, co kilka miesiecy zdarza mi sie problem z odpalaniem. Mianowicie siadam do auta, odpalam stacyjke i w momencie przekrecenia kluczyka by zakrecic rozrusznikiem slysze tylko CYK i stacyjka pada. Po puszczeniu kluczyka stacyjka znowu dziala, ale przy probie zakrecenia znowu to samo. Zegarek zrestartowany.

Nauczylem sie, ze wtedy ruszam klemami (zwykle to pomagalo) i/albo dociskam bezpieczniki i styki w tej skrzyneczce w silniku. Kilka takich zabiegow poprzedzonych nieudanymi probrami  w koncu kreci. Czy moze byc tak, ze jesli jedna klema jest dosc luzna to narasta na niej jakis osad, ktory utrudnia przeplyw pradu na tyle, zeby rozrusznik nie zakrecil ?

Akumulator zdrowiutki.

Edytowane przez zolu

Napisano
Godzinę temu, zolu napisał:

Czy moze byc tak, ze jesli jedna klema jest dosc luzna to narasta na niej jakis osad, ktory utrudnia przeplyw pradu na tyle, zeby rozrusznik nie zakrecil ?

Ale jaki problem oczyścić klemę?

Chyba, ze chodzi o zacisk kabla w klemie, ale to też łatwo sprawdzić-będzie się grzać w tym miejscu... 

Napisano

Może to wina rozrusznika, blokując się "pożera" cały prąd i stąd to przygasanie. Następnym razem wyjdź z auta i bujnij je na biegu. Jeżeli to pomoże to masz rozrusznik do regeneracji.

Napisano

W pugu 406 miałem takie same objawy, wymieniłem kostkę stacyjki i problem nie powrócił.

Napisano

U mnie kiedyś w Reno pomagało stuknięcie w rozrusznik. Potem wyjąłem go, oczyściłem automat załączający i punkty podłączenia prądu. :ok:

Ale tak, jak koledzy piszą. Może to kostka przy stacyjce albo inne miejsce w elektryce.

Napisano

Ale to luzna klema jest przyczyną problemow.

Do tego porośnięta bialym nalotem daje 100% pewność ze akumulator nie jest zdrowiusienki. Zacznij od wyczyszczenua klem i innych połączeń. Takze rych w skrzynce bezpiecznikow.

Napisano
13 godzin temu, zolu napisał:

Czy moze byc tak, ze jesli jedna klema jest dosc luzna to narasta na niej jakis osad, ktory utrudnia przeplyw pradu na tyle, zeby rozrusznik nie zakrecil ?

Jeżeli na klemie narasta biały osad to znaczy, że obudowa aku jest pęknięta wokół klemy i opary kwasu powodują taką korozję klemy.

Aku do wymiany nawet jeśli jest zdrowy.

Napisano
50 minut temu, Joki napisał:

Jeżeli na klemie narasta biały osad to znaczy, że obudowa aku jest pęknięta wokół klemy i opary kwasu powodują taką korozję klemy.

A bardzo możliwe. U mnie z takim oabjawem przejeździłem chyba ok roku min. Raz na miesiąc czyszczenie klemy plus smar. Przez ten okres jedną kleme zjadlo- utleniła się. Aż któregoś razu auto nie odpaliło, aku padł na amen.

Napisano
  • Autor
Dnia 2/12/2017 o 09:34, Joki napisał:

Na klemie nie ma białego osadu. Po prostu klema jest troche luźna - druga jest solidna, bo była wymieniana.

Dzisiaj znowu mialem podobna sytuację. Tym razem nie bylem sam to podczas prob zakrecenia przysluchiwalem sie silnikowi. Po prostu slychac stukniecie w silniku i nie kreci. Zaczynam wykluczac kleme, gdyz wyczyscilem ja na miejscu, podczas krecenia probowalem docisnac i bez rezultatu. Merdałem skrzynką bezpieczników oraz kablami odchodzącymi od klem. Po ktoryms razie zaskoczyło. W ktorym miejscu znajuje się owa kostka stacyjki ?

Napisano
Pacjent to Peugeot 307 HDi 2.0 90 km z 2003

Od rok czy dwoch, co kilka miesiecy zdarza mi sie problem z odpalaniem. Mianowicie siadam do auta, odpalam stacyjke i w momencie przekrecenia kluczyka by zakrecic rozrusznikiem slysze tylko CYK i stacyjka pada. Po puszczeniu kluczyka stacyjka znowu dziala, ale przy probie zakrecenia znowu to samo. Zegarek zrestartowany.

Nauczylem sie, ze wtedy ruszam klemami (zwykle to pomagalo) i/albo dociskam bezpieczniki i styki w tej skrzyneczce w silniku. Kilka takich zabiegow poprzedzonych nieudanymi probrami  w koncu kreci. Czy moze byc tak, ze jesli jedna klema jest dosc luzna to narasta na niej jakis osad, ktory utrudnia przeplyw pradu na tyle, zeby rozrusznik nie zakrecil ?

Akumulator zdrowiutki.

Sprawd dobrze kabel masowy. Takie objawy mialem w 206 i okazalo sie kabel masowy sie ukruszyl w miejscu mocowania do masy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.