Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadkowa awaria ogrzewania - brakuje pomysłów na diagnozę...

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie zgormadzonych. Zaczynam tracić wiarę, że ten mój parnik(mowa o mercedesie W210) będzie jeszcze normalnie działał :)

Do rzeczy - od prawie trzech miesiecy słabnie mi ogrzewanie. Na poczatku sporadycznie leciało zimne na wolnych obrotach, teraz jest tak, że jak samochod nie ma przyjemniej 2500rpm to nagrzewnica w ogole nie lapie temperatury.

Moge zrobic spokojnie jadac 30km, a temperatury nagrzewnicy to bedzie 1-2stopnie. Zas jak przeciagne pod czerwone pole, to momentalnie skoczy do 40, zeby zaraz spasc do pierwotnej wartosci.

Co zostało sprawdzone :

-zawory ogrzewania(wyjete, sprawne- teraz powinien dmuchac tylko maks cieplym)

-pompka obiegowa dziala

-pompe wody wyjałem, łopatki sa.

-termostat ma dwa miesiące, oryginał z aso.

Ogólnie widać po pompie i bloku, ze ktos kiedys jeździł na wodzie z kranu, bo strasznie dużo tam kamienia.

Do głowy przychodzi mi jeszcze nagrzewnica, ale samochód jest wyposażony w webasto i ono normalnie działa...jakby była zatkana to ono by też ciepłym nie dmuchało - dobrze myślę?

Auto wybija płyn chłodniczy ze zbiorniczka, mimo że ciśnienie w układzie wygląda na prawidłowe..

Płynu nie przepala, kopcenia na biało nie zauważyłem, oleju nie przybywa, korki czyste. Silnik sie nie przegrzewa nawet jak leci na tempomacie 180km/h - temperatura książkowa.

A i jeszcze coś - kiedy silnik ma temperaturę roboczą to chłodnica jest zimna jak lód - normalne?

Jakieś pomysły na te cuda? Ja juz tracę nadzieję. Termin do mechanika dopiero za dwa tygodnie. Gdyby nie to, że zamarzam podczas jazdy to bym cierpliwie czekał, a tak mam motywację, żeby cos znaleźć...

Macie jakieś pomysły co to może być, ewentualnie co jeszcze sprawdzić?

Napisano

Nie wiem jakie masz Webasto, ale raczej ten system jest niezależny od układu ogrzewania samochodu.

Jeśli silnik ma właściwą temperaturę, to raczej musisz szukać problemu w nagrzewnicy. Chłodnica może być zimna tak długo jak termostat nie puści płynu w duży obieg. Czy auto ma gaz ? Nie było jakiś zmian w podłączaniu parownika ?

Może być nagrzewnica zakamieniona, możesz się do niej dostać ?

Napisano
  • Autor

Samochód to diesel 3.2cdi. Moim zdaniem to webasto jedynie podgrzewa płyn chłodniczy, który później idzie przez nagrzewnicę i dmucha ciepłym. 

Głowy sobie uciąć nie dam, ale jakiejś osobnej nagrzewnicy tam nie widzę.

Myślisz, ze nie puścił płynu na duży obieg? Jechałem dobre 20km, przy czym temperature robocza lapie po 10km.

Dojść do nagrzewnicy to dwa dni roboty...trzeba cala deske wypruć.

Ewnetualnie myślałem, żeby puścić wode ze szlaufa za zaworami ogrzewania prosto do nagrzewnicy i zobaczyć, czy normalnie przeleci. Niestety przy takiej temperaturze jak teraz nie mam na to warunków.

Caly czas mi też chodzi po głowie pęknięta głowica, ale brak ogrzewania to chyba nie jest jedyny objaw takiej usterki.

Napisano

Auto wybija płyn chłodniczy ze zbiorniczka, mimo że ciśnienie w układzie wygląda na prawidłowe

ten sam objaw przerabiany na 2 VW TDI w rodzinie i za każdym razem UPG do roboty, w jednym przypadku pęknięcia samej głowicy. Temperatura silnika w normie, początkowo co jakiś czas problem z ogrzewaniem w kabinie, który się nasilał z czasem, na koniec wywalanie płynu przez zbiorniczek i problem z temperaturą silnika się zaczął. 

Tester płynu na obecność CO2 prawdę Ci powie

Napisano

To wygląda na problem z przepływem czynnika przez nagrzewnicę. Albo niewydolna pompa albo niedrożna nagrzewnica.

Skoro jednak temperatura silnika w normie to pozostaje niedrożność...

Napisano
  • Autor
9 minut temu, r1sender napisał:

ten sam objaw przerabiany na 2 VW TDI w rodzinie i za każdym razem UPG do roboty, w jednym przypadku pęknięcia samej głowicy. Temperatura silnika w normie, początkowo co jakiś czas problem z ogrzewaniem w kabinie, który się nasilał z czasem, na koniec wywalanie płynu przez zbiorniczek i problem z temperaturą silnika się zaczął. 

Tester płynu na obecność CO2 prawdę Ci powie

To u mnie jest jakoś odwrotnie, bo z tym plynem to sa cyrki od przynajmniej pol roku i jakichs 12kkm. A ten tester zawsze dziala? Bo mi kiedyś mechanik mówił, że niby nie. I gdzieś też na forum vw komuś pokazało spaliny w układzie, a okazała sie jakaś uszczelka pod kolektorem wydechowym.(nie wiem jakim cudem, ale moze w prestizach jakoś zbiorniczek jest tam polaczony..)

10 minut temu, Joki napisał:

To wygląda na problem z przepływem czynnika przez nagrzewnicę. Albo niewydolna pompa albo niedrożna nagrzewnica.

Też mi pierwsze co do głowy przyszło to ta pompa wody dająca słaby przepływ, ale łopatki są, a samo lożysko luzu nie ma...z rozgrzebaniem nagrzewnicy wstrzymuje mnie dzialajace webasto, chociaż i tak sie pewnie skończy rozbebeszeniem wnetrza jak już strace cierpliwość. Zapchana nagrzewnica moglaby wybijac plyn ze zbiorniczka wyrównawczego?

Napisano

Jeśli wywala płyn, to może być uszczelka pod głowicą.

Ale warto jeszcze sprawdzić- wymienić nakrętkę zbiornika wyrównawczego.

Do do nagrzewnicy, to może być przytkana - można dać wąż z wodą z kranu i sprawdzić jaki jest przepływ i przy okazji wypłukać.

Napisano

Przecież w pełnym (a takie chyba tu jest) webasto płyn podgrzewany jest w małym obiegu z nagrzewnicą i nie ma oddzielnej instalacji. Wydaje mi się, że można wobec tego wykluczyć nagrzewnicę... Spróbuj odłączyć elektrycznie pompkę obiegową. 

Napisano

Układ chłodzenia się zapowietrza, dlatego tylko na wysokich obrotach masz ciepło w kabinie. UPG lub pęknięcie głowicy są bardzo prawdopodobne niestety.

Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa, bo dzisiaj nagrzewnica lapala temperature jak mialem ledwo 1200-1300rpm...

W ciagu dnia jak bylo okolo 10stopni to nawet na wolnych obrotach i pelnym nawiewie trzymala 60-70stopni.

Wieczorem jak przyszlo -2 to juz bylo troche gorzej i spadala do 20stopni na wolnych obrotach, ale duzo wolniej no i przy normalnej jezdzie bez zadnego deptania temp lapala. Tak jakby cos sie troche odetkalo, po zlaniu i wlaniu plynu, ale nadal to nie jest to.

Zobaczymy jak bedzie jutro po nocnym rozruchu. Glowice biore bardzo pod uwage, ale ten samochod ma caly czas taki ciag, ze az nie wierze zeby tam gdzies kompresja uciekala...

A plyn zaczelo wybijac latem po tym, jak wylalem wode z ukladu po przednim wlascicielu i zalalem normalny plyn. Wcześniej normalnie jezdzilem 3 miesiace z woda i nic sie nie dzialo. Najgorzej, ze to byla taka masakryczna woda ze studni...ludzie to sa okropni druciarze.

Dodatkowo dzisiaj sobie przypomnialem, ze pare razy mi sie zdarzylo, ze webasto chodzilo i podgrzalo płyn, ale walilo zimnym powietrzem z nawiewow:hmm:

Moze faktycznie powinienem rozbroic te nagrzewnice..

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zagadka na 80% rozwiązana. Mechanik zbadał płyn na obecność spalin i niestety wyszedł pozytywnie :hmm:

We wtorek zdjemą głowicę i zobaczymy czy trzeba będzie dać do sprawdzenia.

W każdym razie nadal nie wiem czy kupić regenerowaną, czy używkę ;]

Napisano

ale Ty  papudrok jesteś 

zobaczymy czy  damy ją na szczelność -  dobre sobie 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, technix napisał:

ale Ty  papudrok jesteś 

A jak na oko bedziesz widział pęknięcie to co jeszcze chcesz sprawdzać??

Napisano
19 godzin temu, technix napisał:

ale Ty  papudrok jesteś 

sam jesteś dobry jego sprawa, jak faktycznie pęknięcie jest widoczne to co jeszcze potrzeba:hmm:

Napisano
33 minuty temu, technix napisał:

tak , jest  napewno  dziura jak  paczka fajek 

pęknięcie to nie dziura;l

myślisz, że mechanik który dziesiątki jak nie setki głowic widział, nie znajdzie takiego pęknięcia?

rrplxk.jpg

jak nie znajdzie sam to wywiezie na pomiar

Napisano
  • Autor

Masz ewidentny problem z czytaniem ze zrozumieniem:hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.