Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10w60- który??

Featured Replies

Napisano

Jaki 10w60 wybrać?? Przekonany jestem do Valvoline ale ktoś może jeździ na czymś fajniejszym i poleca ;]

Napisano

Rowe hightec rancing 10w60

Liqui Moly

Motul

Edytowane przez Prozaq

Napisano
19 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

A shell 10w60... Upalał ktoś?? 

Upalałem go w CTR.

Znacznie mniej go łykał niż zwykłego.

Napisano
20 godzin temu, Prozaq napisał:

Rowe hightec rancing 10w60

A gdzie to kupić bezproblemowo ;]

Pisałem do nich o oleje, bo miałbym blisko ale olali mnie. 

Napisano

moze Motul 300V ?

co to za auto i jakie zastosowania ze musi byc koniecznie 10W60 ?

Napisano
  • Autor

1.4 16v swap z stilo, przy częstym upalaniu gdzie przy v-maxie i kręceniu po obrotach pod 7.5tys. musi być coś odpowiedniego;] 

Napisano
  • Autor

Silnik nieskomplikowany, bez ostrych wałków itp. więc jakiś super wyczynowy olej też nie jest konieczny a 10w40 nie da rady;]

Muszę poczytać o tym liqui moly i Rowe hightec rancing

Napisano
13 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

1.4 16v swap z stilo, przy częstym upalaniu gdzie przy v-maxie i kręceniu po obrotach pod 7.5tys. musi być coś odpowiedniego;] 

a masz wskaznik temp. oleju? Bo jesli nie to moze warto w niego zainwestowac a nie bawic sie w czary z super olejami i zgadywac czy filmu olejowego wystarczy czy nie?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, alastair napisał:

a masz wskaznik temp. oleju? Bo jesli nie to moze warto w niego zainwestowac a nie bawic sie w czary z super olejami i zgadywac czy filmu olejowego wystarczy czy nie?

Połowa takich swapów lata na 10w60 bo fajerki lubią łykać przy 'katach' a kręcą się stosunkowo wysoko - nic więcej:smirk:

9 godzin temu, karan napisał:

gulf 10w60 tani i bdb

:oki:

Napisano
1 godzinę temu, dawiddawidowski napisał:

Połowa takich swapów lata na 10w60 bo fajerki lubią łykać przy 'katach' a kręcą się stosunkowo wysoko - nic więcej:smirk:

ok, zrobisz jak chcesz. Moim zdaniem wskaznik temp. oleju w aucie do upalania jest bardzo przydatna rzecza. Inaczej zgadujesz jak daleko/blisko np. do przekrecenia panewek.

Mnie przekonal do tego wypad na Tor Poznan na ktory pojechalem Impreza, zwyklym cywilnym wolnossakiem w ktorym poprzednik zainstalowal ww. wskaznik. Szybko przekonalem sie ze nawet w zimny dzien temperatura szybko rosnie z 85-95 stopni osiaganych podczas normalnej jazdy do 120+ mimo ze seryjna skrzynia ma dosc duze skoki obrotow miedzy przelozeniami a cezkie auto wolno sie napedza wiec w efekcie srednie obroty sa sporo ponizej odciecia. Dodatkowo TP jest o tyle dobry ze auto jedzie szybko wiec jest przeplyw przez chlodnice itp, na koniec jest okrazenie chlodzace.

Na wiosne montuje ww. wskaznik do MX5 ktora jest upalana od 2 lat.

Edytowane przez alastair

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, alastair napisał:

ok, zrobisz jak chcesz. Moim zdaniem wskaznik temp. oleju w aucie do upalania jest bardzo przydatna rzecza

oczywiście, poprzednio miałem jeszcze temp wody i ciśnienie oleju bo sc tego nie oferowało :smirk:

Napisano
1 minutę temu, dawiddawidowski napisał:

oczywiście, poprzednio miałem jeszcze temp wody i ciśnienie oleju bo sc tego nie oferowało :smirk:

moim zdaniem cisnienie oleju jest srednio przdatne. Podczas jazdy na wysokich obrotach w sprawnym silniku jest wystarczajace, natomiast jesli na moment zniknie to i tak raczej po silniku. Natomiast temperatura owszem sie przydaje, koniecznie z glosnym alarmem bo podczas upalania nie zwraca sie uwagi na miganie (no przynajmniej ja ustawiwszy na poczatku alarm tylko wizualny na 105st zorientowalem sie gdy bylo 120 czyli pewnie okrazenie albo dwa pozniej).

Napisano

jak pisze kolega, ciśnienie oleju jest ważne w aucie w którym jest problem z pompą oleju np. TS16V AlfyRomeo

a w sprawie oleju 10W60 - Shell i Valvoline

ja do torowo uzywanego 1.4 16V lałem Valvoline 5W50 i nie przekraczał 120C

Napisano
  • Autor

U mnie typowy ulicznik do upalania czasem dłuższa trasa z wyższymi obrotami (300-500-800 kilometrów). Przy ciągłym katownaniu przez dłuższy czas nawet bym się nie zastanawiał nad wskaźnikami itp. :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.