Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaz samochodu i stłuczka u nowego właściciela

Featured Replies

Napisano

Załóżmy sytuację w której sprzedaliśmy samochód i po np. dwóch miesiącach nowy właściciel spowodował stłuczkę, ale nie przerejestrował samochodu i nie przepisał polisy OC na siebie. Poprzedni właściciel nie zgłosił zbycia pojazdu w wydziale komunikacji. Czy w takiej sytuacji grożą poprzedniemu właścicielowi jakieś konsekwencje? Obciążenie jego OC i utrata zniżek? Słyszałem dzisiaj taką teorię, że poprzedni właściciel może stracić zniżki i zaczynam się zastanawiać jak jest naprawdę.

Napisano

Nic nie grozi, ale w UFG czy jak to się nazywa będzie ślad bo szkodę przypiszą do ciebie i trzeba to będzie wyjaśnić z TU żeby odwołać szkodę.
A zgłosić sprzedaż trzeba i w WK i TU

wysłane z tableta

Napisano
Dnia 17.02.2017 o 19:47, chris_666 napisał:

Nic nie grozi, ale w UFG czy jak to się nazywa będzie ślad bo szkodę przypiszą do ciebie i trzeba to będzie wyjaśnić z TU żeby odwołać szkodę.
A zgłosić sprzedaż trzeba i w WK i TU

wysłane z tableta

Obawiam się, że szkody nie odwołasz bo do czasu zgłoszenia sprzedaży sprzedający i kupujący odpowiadają solidarnie.

samo niezgłoszenie w TU skutkuje jedynie tym, że trzeba będzie z umową ganiać na policję jak nowy właściciel nawywija coś i odjedzie.

Napisano
3 minuty temu, Toost napisał:

Obawiam się, że szkody nie odwołasz bo do czasu zgłoszenia sprzedaży sprzedający i kupujący odpowiadają solidarnie.

A na jakiej podstawie? 8]

Nie pomyliło Ci się z dawną solidarną odpowiedzialnością w sprawie zobowiązań podatkowych (PCC przy umowie sprzedaży auta)?

mar00ha

Napisano

samo niezgłoszenie w TU skutkuje jedynie tym, że trzeba będzie z umową ganiać na policję jak nowy właściciel nawywija coś i odjedzie.

Da się odwołać nie swoją szkodę na sprzedanym samochodzie - sam to przerabiałem, nawet można zrobić rekalkulację składki po jej opłaceniu

Niedawno miałem taką sytuację, szkoda po sprzedaży samochodu, reklamację pisałem i nie pilotowałem czy coś z nią zrobili. Kolejne składki na kolejne auta miałem liczone bez sprawdzania w UFC. Teraz wyszło że reklamacja nie przeszła, napisałem kolejną i anulowali wpis. U ubezpieczyciela przeliczyłem składkę jeszcze raz i oddali na flaszkę

wysłane z telefonu

Napisano
9 minut temu, mar00ha_ napisał:

A na jakiej podstawie? 8]

Nie pomyliło Ci się z dawną solidarną odpowiedzialnością w sprawie zobowiązań podatkowych (PCC przy umowie sprzedaży auta)?

mar00ha

Masz rację, pomyliło mi się. Ale nie z PCC a z solidarną odpowiedzialnością za zapłatę należnej składki od czasu sprzedaży do czasu powiadomienia o sprzedaży.

Ryzyka utraty zniżek po sprzedaży już nie ma.

Napisano

Dopytam. Grozi coś teraz za nie zarejestrowanie auta przez kupującego? Podatek trzeba opłacić oc przepisać na siebie ale co z WK są jakieś kary? A wogóle da się sprzedać auto nie przerejestrowane na siebie?

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Napisano
16 godzin temu, smithski napisał:

Dopytam. Grozi coś teraz za nie zarejestrowanie auta przez kupującego? Podatek trzeba opłacić oc przepisać na siebie ale co z WK są jakieś kary? A wogóle da się sprzedać auto nie przerejestrowane na siebie?

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Kar nie ma. Jest tylko termin określony przez ustawodawcę. Można sprzedać samochód nie przerejestrowany na siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.