Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra J - jak usiąść

Featured Replies

Napisano

Mam 188 cm, chce widzieć przód (tak mam), brakuje kilku cm w gorę kierownicy (reg. w dwóch plaszczyznach), by objąć dwie lunety z temp. i stanem paliwa, co więcej kierownica przesłania  część pól obrotomierza i prędkościomierza. Ratuje się poprzez wyświetlanie V na wyświetlaczu,

Jest jakiś patent na tą ergonomię made by Opel?

Napisano

Miałem taki problem na początku w Cruze.

Lubię jeździć z oparciem mało odchylonym do tyłu (prawie w pionie) i z kierą w zasięgu rąk, więc wysuniętą do siebie i do góry, by nie zawadzać o kolumnę kolanami. Przez takie ustawienie kiera zasłaniała mi górę zegarów.

Więc trochę podniosłem trochę fotel do góry :ok:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Orochimaru napisał:

Masz fotel z regulacją wysokości?

Tak

Napisano
  • Autor
26 minut temu, rwIcIk napisał:

Miałem taki problem na początku w Cruze.

Lubię jeździć z oparciem mało odchylonym do tyłu (prawie w pionie) i z kierą w zasięgu rąk, więc wysuniętą do siebie i do góry, by nie zawadzać o kolumnę kolanami. Przez takie ustawienie kiera zasłaniała mi górę zegarów.

Więc trochę podniosłem trochę fotel do góry :ok:

Strzelam, że masz ca. 180 cm, nie 188 cm. Też tak jeżdżę (kwestia kręgosłupa). Zadziwia mnie ta ergonomika, zważywszy że fotel można odsunąć tak, jakby miał tam siedzieć ktoś o 2m wysokości.

Rozumiem, że kierownica jest w pozycji najdolniejszej i ponad kierownicą wbijając głowę w podsufitkę oglądasz zegary????

Napisano
  • Autor
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja mam kierę prawie max do góry i max do siebie ;]

Niższy jestem, 175 tylko :)

13 cm czyni różnicę ;]

Napisano
34 minuty temu, wawo napisał:

13 cm czyni różnicę ;]

Ale po przesiadce problem z przesłanianiem zegarów miałem podobny.

Musisz piheździć trochę fotelem i kierą.

Mnie udało się w Cruze uzyskać naprawdę wygodną pozycję.

Udo nie uciska fotela podczas wciskania sprzęgła. Kolana nie zawadzają kolumny. Nadgarstki sięgają góry koła kierownicy. Zegary widoczne w pełni. Kręgosłup nie boli. Z naprzeciwka mniej oślepiają ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ale po przesiadce problem z przesłanianiem zegarów miałem podobny.

Musisz piheździć trochę fotelem i kierą.

Mnie udało się w Cruze uzyskać naprawdę wygodną pozycję.

Udo nie uciska fotela podczas wciskania sprzęgła. Kolana nie zawadzają kolumny. Nadgarstki sięgają góry koła kierownicy. Zegary widoczne w pełni. Kręgosłup nie boli. Z naprzeciwka mniej oślepiają ;]

Nie kwestionuję, że da się. Biega o to by widzieć PRZÓD (i zegary). A nie, albo, albo. 10cm szersza kierownica i 5 cm wyżej podniesiona rozwiązuje wszystko.

Napisano
Dnia ‎19‎.‎02‎.‎2017 o 22:05, wawo napisał:

Nie kwestionuję, że da się. Biega o to by widzieć PRZÓD (i zegary). A nie, albo, albo. 10cm szersza kierownica i 5 cm wyżej podniesiona rozwiązuje wszystko.

Ja mam 190cm i także lubię mieć oparcie prawie w pionie. Ale fotel mam max w dół a kierownicę max do góry i zegary widzę dobrze. Fakt że przód mógłbym widzieć lepiej, choć on  tak opada, że nawet jak kiedyś  próbowałem z siedzeniem wyżej to w praktyce niewiele mi to dawało. Także wróciłem do pozycji max w dół i jak dla mnie jest dobrze.. Ale wiadomo każdy lubi inaczej siedzieć..

Napisano
Dnia 19.02.2017 o 13:42, wawo napisał:

Mam 188 cm, chce widzieć przód (tak mam)

W sensie że chcesz z pozycji kierowcy widzieć maskę swojego samochodu? Myślałem, że tylko niektóre kobiety tak mają (te, które również kręcą kierownicą bez odrywania od niej rąk, a lusterka używają tylko do makijażu). Przy takim założeniu bardzo możliwe że w ogóle nie znajdziesz prawidłowej, bezpiecznej i jednocześnie wygodnej pozycji za kierownicą. 

Napisano
17 godzin temu, kjk napisał:

W sensie że chcesz z pozycji kierowcy widzieć maskę swojego samochodu? Myślałem, że tylko niektóre kobiety tak mają

Przy takim założeniu bardzo możliwe że w ogóle nie znajdziesz prawidłowej, bezpiecznej i jednocześnie wygodnej pozycji za kierownicą. 

Takie sprzeczne założenia pokazują też, że kolega nie sięga wzrokiem dalej, niż poza maskę własnego bolidu... :hehe:;) a cóż mają począć kobiety, przeważnie niższego wzrostu, niż faceci? Poduszka? Ale czy jedna wystarczy? :phi:

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, kjk napisał:

W sensie że chcesz z pozycji kierowcy widzieć maskę swojego samochodu? Myślałem, że tylko niektóre kobiety tak mają (te, które również kręcą kierownicą bez odrywania od niej rąk, a lusterka używają tylko do makijażu). Przy takim założeniu bardzo możliwe że w ogóle nie znajdziesz prawidłowej, bezpiecznej i jednocześnie wygodnej pozycji za kierownicą. 

Złotko. tak ma Astra J. tak nie ma Tipo czy dwa lanosy używane na co dzień.

Napisano

Też tak mam. Warunki fizyczne podobne.

Co więcej fotel mimo regulacji niewygodny dla większej osoby. Nie uciska ci lewej nogi po dłuższej trasie?

Nic nie poradzi.

Pozd

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎02‎-‎22 o 22:26, Lodow1980 napisał:

Ja mam 190cm i także lubię mieć oparcie prawie w pionie. Ale fotel mam max w dół a kierownicę max do góry i zegary widzę dobrze. Fakt że przód mógłbym widzieć lepiej, choć on  tak opada, że nawet jak kiedyś  próbowałem z siedzeniem wyżej to w praktyce niewiele mi to dawało. Także wróciłem do pozycji max w dół i jak dla mnie jest dobrze.. Ale wiadomo każdy lubi inaczej siedzieć..

To jest jedyna opcja - fotel max w dół. Widac połowe lunetek i prędkość do 80 km/h. Także nie wszystko widać w materii zegarów.

Dnia ‎2017‎-‎02‎-‎24 o 14:18, 111Zenek napisał:

Też tak mam. Warunki fizyczne podobne.

Co więcej fotel mimo regulacji niewygodny dla większej osoby. Nie uciska ci lewej nogi po dłuższej trasie?

Nic nie poradzi.

Pozd

Miejsca na lewą nogę (but) jest za mało. Brakuje 2-5 cm po szerokości.

Napisano
9 godzin temu, wawo napisał:

To jest jedyna opcja - fotel max w dół. Widac połowe lunetek i prędkość do 80 km/h. Także nie wszystko widać w materii zegarów.

Miejsca na lewą nogę (but) jest za mało. Brakuje 2-5 cm po szerokości.

Wiesz, ja jak siedzę max w dół to zegarów kierownica mi nie zasłania.. może delikatnie zachodzi z prawej strony przy 160 km/h ale to tak ledwie na kawałek liczby. Dużo zależy też od tego jak kierownica jest ustawiona przód - tył. Ja mam ją max do góry i trochę do siebie wysuniętą. A jakie Ty masz fotele, bo może mamy inne i tu jest różnica.. ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Lodow1980 napisał:

Wiesz, ja jak siedzę max w dół to zegarów kierownica mi nie zasłania.. może delikatnie zachodzi z prawej strony przy 160 km/h ale to tak ledwie na kawałek liczby. Dużo zależy też od tego jak kierownica jest ustawiona przód - tył. Ja mam ją max do góry i trochę do siebie wysuniętą. A jakie Ty masz fotele, bo może mamy inne i tu jest różnica.. ?

Kierownica obszyta skóra?  Może jakiś inny model? ;]

Napisano
Dnia ‎27‎.‎02‎.‎2017 o 22:37, wawo napisał:

Kierownica obszyta skóra?  Może jakiś inny model? ;]

Tak, skórzana z sterowaniem radiem i tempomatem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.