Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diody R5 LED w TID'ie

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich! Ostatnio z czystej ciekawości wyjołem z mojej asterki 1.7D TIDa. Gdy przekręciłem żarówkę R5 o 90stopni i wyjołem ją zobaczyłem że jest strasznie obkopcona. Pewnie nie wymieniana od nowości. Gdy ją włożylem spowrotem już nie chciała świecić hehehe. Podjechałem do salonu OPLA i kupiłem tam 2 nowe żaróweczki tej samej firmy OSRAM. Dałem za nie razem 6zł. Następnedo dnia znalazłem na allegro zamienniki tych żaróweczek po 4 zł. Podobno świecą lepiej, wkońcu to LED no i można wybrać kolor (chyba wezmę niebieski to będzie pasował pod kolor auta)

Ma ktoś z Was takie właśnie żarówki R5 LED w swoich TID-ach? Lepiej świecą niż zwykłe?

post-73592-14352470195762_thumb.jpg

Napisano

wkręcaj śmiało, mam włożone 2 czerwone. podświetlenie bardzo ładne, równomierne, bardzo ładny kolorek. zdjęcie wrzucę wieczorem - się ściemni, będzie ładniej widać wink.gif

Napisano
  • Autor

czytałęm już ten artykół wcześniej i prawde mówiąc troche z tym roboty chociaż efekt może być zaje bisty. Chodzi mi o to czy 2 R5 LED niebieskie będą ładniej wyglądać niż te wolfranowe.

Swoją drogą OPEL nie pomyślał troche. Mógł dać jakiś kolor np :czerwony(fajnie wygląda w audiacach), niebieski a nie ochydny BURSZTYNOWY!

Napisano
  • Autor

> wkręcaj śmiało, mam włożone 2 czerwone. podświetlenie bardzo ładne,

> równomierne, bardzo ładny kolorek. zdjęcie wrzucę wieczorem -

> się ściemni, będzie ładniej widać

Jak byś wrzucił fotki to będę wdzięczny. A gdzie kupiłeś te R5 LED? Bo na tym allegro wyjdzie z 10 zł za samą wysyłke.

Mają w zwykłych sklepach motoryzacyjnych?

Napisano

> Witam Wszystkich! Ostatnio z czystej ciekawości wyjołem z mojej

> asterki 1.7D TIDa. Gdy przekręciłem żarówkę R5 o 90stopni i

> wyjołem ją zobaczyłem że jest strasznie obkopcona. Pewnie nie

> wymieniana od nowości. Gdy ją włożylem spowrotem już nie chciała

> świecić hehehe. Podjechałem do salonu OPLA i kupiłem tam 2 nowe

> żaróweczki tej samej firmy OSRAM. Dałem za nie razem 6zł.

> Następnedo dnia znalazłem na allegro zamienniki tych żaróweczek

> po 4 zł. Podobno świecą lepiej, wkońcu to LED no i można wybrać

> kolor (chyba wezmę niebieski to będzie pasował pod kolor auta)

> Ma ktoś z Was takie właśnie żarówki R5 LED w swoich TID-ach? Lepiej

> świecą niż zwykłe?

witam.

ja mam założone świecą delikatnie słabiej niż żarówki, jedyny plus to to że mozna mieć inny kolor.Ja mam niebieski.

Poza tym ściemnianie TID-a działało do momentu zmiany żarówek na diody w liczniku.

Ja kupiłem w sklepie elektronicznym 4,5zł za sztukę

pozdro

Napisano

> Jak byś wrzucił fotki to będę wdzięczny. A gdzie kupiłeś te R5 LED?

> Bo na tym allegro wyjdzie z 10 zł za samą wysyłke.

> Mają w zwykłych sklepach motoryzacyjnych?

Mam te zamienniki diodowe w Tidzie ale powiem szczerze ze widac na nim cos dopiero jak jest prawie ciemno lub w nocy bo w sloneczny dzien nie ma szans

sick.gif

Napisano

ja mam ledy i swieca bardzo ladnie wsadzilem biale ale swieca delikatnie na niebiesko pelen kozak polecam

Napisano
  • Autor

Czyli jednym słowem "lipa". Wypada więc kupić kilka zwykłych diod LE i przerobić je tak jak w artukule na tej stronce. Pozdrawiam!

Napisano

> Czyli jednym słowem "lipa". Wypada więc kupić kilka zwykłych diod LE

> i przerobić je tak jak w artukule na tej stronce. Pozdrawiam!

witam.

Zależy czego oczekujesz.Ja nie narzekam.

Jutro jak będę miał chwilkę zrobie zdjęcia i wrzuce tutaj.

Pozdro

Napisano
  • Autor

jak bym miał 140 zł to kupiłbym coś takiego jak w widać w załączniku. Gotowe tarcze z podświetleniem.

Napisano
  • Autor

zdjęcie nie weszło, spróbujemy jeszcze raz

Napisano

ja mam zrobione wszystko guziki od szyb podswietlenie deski i tida wyglada super w porownaniu do podstawy 276813627-podzrob.jpg276813627-podzrobio.jpg

post-54879-14352470206395_thumb.jpg

Napisano

Mialem niebieskie, czerwone, a teraz zielone bo do radia pasuja hehe - pieknie widac nie tylko w nocy wiec bez problemow laduj takie diody i wsio zeby.GIF

Pozdrawiam!

Napisano

> Mialem niebieskie, czerwone, a teraz zielone bo do radia pasuja hehe

> - pieknie widac nie tylko w nocy wiec bez problemow laduj takie

> diody i wsio

> Pozdrawiam!

Ja też mam niebieskie ,pod kolor wyświetlacza w radiu pasuja.Kupiłem gotowe diody (zamienniki żarówki).

Ps.Mam zegary indiglo i padł mi inwerter.Czy ktoś wie czy w jakimś elektronicznym sklepie kupie inwerter (wawa i okolice).

Napisano

fotki,ciężko coś sensownego o 2 w nocy zrobić biglaugh.gif

foto 1 - minimalna jasność

276814903-ZmianarozmiaruDSCF4510.JPG

foto 2 - max jasność

276814903-ZmianarozmiaruDSCF4512.JPG

Jeśli tylko znajdziesz dawaj LED odpowiedniki żarówek, zero zachodu i dobry efekt. Jeśli nie dostaniesz to baw się w druciarnię wink.gif

ps.

ja kupiłem na allegro, ale kupowałem jeszcze dużo innych ledów, więc się opłacało wink.gif

post-3078-14352470207097_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Marcelus - chyba czujnik od temp Ci nawalił. Właściwie to jeżdżę sporo w dzień a w nocy rzadko więc narazie zostanie tak jak jest czyli (pomalowane czerwonym flamasterm zwyłe żarówki heheh). Zegary rzeczywiście fajnie wyglądają. Można je kupić na allegro. Ale za tą kase wolałbym pomalować zderzak pod kolor. A nie wiecie czy lakier "perła" jest droższy od zwykłego "metalika" bo właśnie mam perłe turkusowy. Z jednej strony widać zielony a z drugiej niebieski.

Napiszcie lie Was kosztowało malowanie zderzaków (przód i tył)

Napisano

> po co kombinowac jak mozna poprostu zamienic zarowki z bialych na

> czerwone a efekt podobny

Jeśli są to zwykłe żaróweczki z malowanym szkłem to owszem... też wygląda całkiem nieźle ale.... zrób tą samą fotkę za 1-2 miesiące. Z intensywnej czerwieni zostanie ci blady pomarańcz albo i róż... Wiem bo już to przerabiałem. Farba którą są malowane żaróweczki pod wpływem światła i temp. odbarwia się i odparowuje (czy nawet odpada - ja trzymając takie żaróweczki w dłoniach już - niechcący - ścierałem z nich farbę).

Tak więc odradzam tego typu barwione żaróweczki bo jest to krótkotrwałe rozwiązanie nie warte inwestycji bo i tak do roboty trzeba podchodzić 2gi raz.

Mam jeszcze takie żarówki założone w pokrętłach nawiewu i ogrzewania. Wygląda na dzień dzisiejszy bardzo nieciekawie - tzn blado. Kiedyś zabiorę się za ledy ale w tamtych miejscach wymaga to większych przemyśleń bo ktoś już tam zakładał i jakoś efekt nie był zachwycający - przynajmniej dla mnie.

Napisano

> Jeśli są to zwykłe żaróweczki z malowanym szkłem to owszem... też

> wygląda całkiem nieźle ale.... zrób tą samą fotkę za 1-2

> miesiące. Z intensywnej czerwieni zostanie ci blady pomarańcz

> albo i róż... Wiem bo już to przerabiałem. Farba którą są

> malowane żaróweczki pod wpływem światła i temp. odbarwia się i

> odparowuje (czy nawet odpada - ja trzymając takie żaróweczki w

> dłoniach już - niechcący - ścierałem z nich farbę).

> Tak więc odradzam tego typu barwione żaróweczki bo jest to

> krótkotrwałe rozwiązanie nie warte inwestycji bo i tak do

> roboty trzeba podchodzić 2gi raz.

> Mam jeszcze takie żarówki założone w pokrętłach nawiewu i ogrzewania.

> Wygląda na dzień dzisiejszy bardzo nieciekawie - tzn blado.

> Kiedyś zabiorę się za ledy ale w tamtych miejscach wymaga to

> większych przemyśleń bo ktoś już tam zakładał i jakoś efekt nie

> był zachwycający - przynajmniej dla mnie.

kolego 275123014-zielony.gif zaroweczki wymienilem w grudniu 2004, czyli juz sie trzymaja rok i 5 misięcy .

Napisano

> kolego zaroweczki wymienilem w grudniu 2004, czyli juz sie trzymaja

> rok i 5 misięcy .

Niech Ci się trzymają jak najdłużej ale faktem jest że jeśli się dobrze podłączy LEDy (nie przekroczone napięcie znamionowe) to będą świecić na "wieki wieków". Są nieporównywalnie trwalsze od żarówek.

Napisano

> Niech Ci się trzymają jak najdłużej ale faktem jest że jeśli się

> dobrze podłączy LEDy (nie przekroczone napięcie znamionowe) to

> będą świecić na "wieki wieków". Są nieporównywalnie trwalsze od

> żarówek.

fakt

pewnie te zarowmi jakies porzadniejsze mi sie trafily

bo jak do zapalniczki włozyłem niebiska to po miesiacu zrobila sie zielona a pozniej jakas taka brudna smile.gif

Napisano

> fakt

> pewnie te zarowmi jakies porzadniejsze mi sie trafily

> bo jak do zapalniczki włozyłem niebiska to po miesiacu zrobila sie

> zielona a pozniej jakas taka brudna

No właśnie o tym mówię... z barwionymi żarówkami jest jedna wielka loteria. Dodam jeszcze że im ciemniejszy kolor (ciemna czerwień, niebieski itp) tym większe prawdopodobieństwo że zaczną się szybko odbarwiać...

PS. Co innego jeśli się kupi żaróweczki z KOLOROWYM szkłem... Wtedy odbarwianie raczej nie powinno występować. Ale zwiedzając kilkukrotnie większość sklepów w mieście NIGDY takowych nie spotkałem choć podobno są.

Napisano

> PS. Co innego jeśli się kupi żaróweczki z KOLOROWYM szkłem

Prędzej można trafić na zwykłe w kolorowych kondonikach smile.gif

Napisano

Ja chyba też się skuszę na wymianę tym bardziej ze mam radio sony podświetlane diodowo na bialofajnie by sie komponowało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.