Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzawe zacieki w sedesie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na prawie nowym sedesie w wyniku wadliwego dzialania spluczki pojawily sie rdzawe zacieki. Woda przez iles czasu lala sie, az powstał brzydki rdzawy slad.

Jak i czym to usunąć? Macie jakies sprzawdzone metody?

ps. nie rozwodzmy sie na temat - jak to mozliwe, ze tyle czasu nikt tego nie zauwazyl:)

Napisano

spróbuj środkiem typu "kret" - u mnie rdzawe zacieki w zlewie elegancko rozpuścił taki specyfik w granulkach do udrażniania rur z Rossmana w białym pojemniku z granatową nakrętką

Napisano

Kupujesz Domestos Kamień i Rdza. Kiedy powierzchnia jest sucha. Polewa intensywnie. Zostawiasz na 15 minut. Spłukujesz i masz zlikwidowany zaciek. Na jakiś czas. Dlatego warto powtarzać raz w tygodniu.

Zamiast wspomnianego Domestosa może być też Max Power do toalet. Dostępny w Lidl. W różowych butelkach. Jest identyczny tylko nieco bardziej rozrzedzony. Działa prawie tak samo skutecznie.

Na początek warto tym pierwszym. Jak się skończy stosować na co dzień ten drugi.

I będziesz miał biel.

Napisano
12 godzin temu, amciek napisał:

Witam,

Na prawie nowym sedesie w wyniku wadliwego dzialania spluczki pojawily sie rdzawe zacieki. Woda przez iles czasu lala sie, az powstał brzydki rdzawy slad.

ps. nie rozwodzmy sie na temat - jak to mozliwe, ze tyle czasu nikt tego nie zauwazyl:)

Tak, jak piszą, Kamień i rdza powinien pomóc, można także (w rękawiczkach, żeby paluchów nie nadżarło) wspomóc go pod koniec "scotch brite". Ale skoro jest rdza, to zapewne masz zażelazioną wodę i problem będzie się odnawiał, bo zawsze po zamknięciu spłuczki chwilę tym "rowkiem" woda się sączy i zostawia osad. 

Napisano
13 godzin temu, amciek napisał:

Witam,

Są dwa rodzaje WC kaczek - na chlorze - domestos i podobne oraz na kwasie solnym. Potrzebujesz te drugie.

Poznasz je po zapachu i składzie.

Do dostania w marketach, a nawet w biedronce za < 5zł.

W Lidlu nie widziałem.

Edytowane przez maras77

Napisano

jeszcze taniej i ekologicznej będzie jak użyjesz octu -  na ręcznik papierowy na 15 min na rdzawe miejsce i powinna rdza się upłynnić lub przynajmniej dać się zebrać szczotką :oki:

Napisano

Ja bym się też udał do dietetyka i sprawdził, czy za dużo żalaza nie spożywasz ;)

Napisano
Dnia 21.03.2017 o 00:37, maras77 napisał:

Są dwa rodzaje WC kaczek - na chlorze - domestos i podobne oraz na kwasie solnym. Potrzebujesz te drugie.

Poznasz je po zapachu i składzie.

Do dostania w marketach, a nawet w biedronce za < 5zł.

W Lidlu nie widziałem.

WC Agent na kamień z biedry. Przerażony jestem jak to działa...

• 2 tygodnie później...
Napisano
10 godzin temu, Ozetjot napisał:

Podchloryn sodu.

Podchloryn to raczej do dezynfekcji solidnej ma zastosowanie ale czy usunie nalot sam jestem ciekaw (stal na pewno ładnie wytrawi ale ceramiki nie ruszy).

Kwas fosforowy (np w odrdzewiaczu), z rdzą sobie radzi dobrze, moze rdzawy nalot tez usunie. Działa podobnie jak soda kaustyczna (składnik wszystkich "kretów") ale nie wydziela ciepła i wodoru.

Napisano
12 godzin temu, tomx1 napisał:

Podchloryn to raczej do dezynfekcji solidnej ma zastosowanie ale czy usunie nalot sam jestem ciekaw (stal na pewno ładnie wytrawi ale ceramiki nie ruszy).

Kwas fosforowy (np w odrdzewiaczu), z rdzą sobie radzi dobrze, moze rdzawy nalot tez usunie. Działa podobnie jak soda kaustyczna (składnik wszystkich "kretów") ale nie wydziela ciepła i wodoru.

W dawnych czasach jeszcze spotkałem się z usuwaniem rdzy z sanitarki kwasem szczawiowym. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.