Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trawnik na podłożu gliniastym

Featured Replies

Napisano

Zabieram się za założenie trawnika. Niestety podłoże mam gliniaste. Plan jest taki:

1. Spryskać wszystko Rundupem.

2. Po odczekaniu 3-4 tygodni, aż padną wszystkie chwasty nawieźć piasku i wymieszać z glina glebogryzarką.

Pytanie jaki piasek się stosuje (rzeczny? czarny, żółty?) a może to bez znaczenia? Ile tego piasku wysypać? Czy wałować po tym zabiegu?

3. Na to warstwa czarnoziemu 5-10 cm, wałowanie, grabienie, wałowanie, wysiew trawy.

Proszę osoby obeznane w temacie o uwagi, sugestie.

Napisano

Duży masz ten trawnik do założenia?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Około 500m^2

Napisano

To, że masz glinę to w sumie dobrze. Ja mam piasek, to wszystkie firmy od ogródków doradzały wymianę gruntu lub zastosować podsypkę z gliny.

Sposobów jest wiele, można spryskać, odczekać a potem wymieszać z czarnoziemem. Można wywieść warstwę wierzchnią i nawieść nową (ja tak robiłem).

Wałowanie jest wskazane dla wyrównania.

Przemyśl kwestię podlewania i siatki od kretów.

Napisano

Ale ta glina to nie było kiedyś pole uprawne?

U mnie rosły chwasty, ale wcześniej było pole, więc po uprawieniu zastała zasiana trawa w tej glebie, jaka była.

Znów z przodu domu był robiony chodnik i podjazd i sporo gliny z głębszej warstwy zostało przerzuconej na wierzch.

Więc przywiozłem kilka wywrotek ziemi i dopiero siałem trawę. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sherif napisał:

To, że masz glinę to w sumie dobrze. Ja mam piasek, to wszystkie firmy od ogródków doradzały wymianę gruntu lub zastosować podsypkę z gliny.

Sposobów jest wiele, można spryskać, odczekać a potem wymieszać z czarnoziemem. Można wywieść warstwę wierzchnią i nawieść nową (ja tak robiłem).

Wałowanie jest wskazane dla wyrównania.

Przemyśl kwestię podlewania i siatki od kretów.

Z tego co się naczytałem to glina dla trawy nie do końca jest dobra dlatego trzeba mieszać z piaskiem, żeby ją trochę "rozluźnić".

Wywożenie nie wchodzi w grę ze względów finansowych, podobnie instalacja nawadniająca. Pewnie, że chciałoby się, ale mam inne wydatki. Kretów brak, myślę że za twarda gleba dla nich.

5 minut temu, rwIcIk napisał:

Ale ta glina to nie było kiedyś pole uprawne?

U mnie rosły chwasty, ale wcześniej było pole, więc po uprawieniu zastała zasiana trawa w tej glebie, jaka była.

Znów z przodu domu był robiony chodnik i podjazd i sporo gliny z głębszej warstwy zostało przerzuconej na wierzch.

Więc przywiozłem kilka wywrotek ziemi i dopiero siałem trawę. 

Tak kiedyś było to pole uprawne. Sąsiedzi posadzili trawę na tej glebie i ich trawnik nie jest za szałowy..

Napisano

Nawiózłbym na wierzch 5-10cm. czarnoziemu i zasiał trawę. Byłoby o tyle komfortowo, że nie trzeba by prawie w ogóle podlewać.

Tylko odkwaszać co sezon.

Napisano

Jak to odkwasić nie bawiąc się w rolnika?

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Wapno rozsiewać :)

No właśnie ponoć by odkwasić wapnem, należałoby paletę tegoż rozrzucić. Trochę słabo się to kalkuluje.

Napisano
2 minuty temu, Olleo napisał:

No właśnie ponoć by odkwasić wapnem, należałoby paletę tegoż rozrzucić. Trochę słabo się to kalkuluje.

Zależy od preparatu, ale np. jedni podają 7,5 kg na 100 m2, a inni 1-2 kg na 10 m2 ;]

Najpierw trzeba by zbadać kwaśność gleby i na kilka tygodni przed zasianiem trawy dać wapno i wymieszać z glebą.

Napisano
Zależy od preparatu, ale np. jedni podają 7,5 kg na 100 m2, a inni 1-2 kg na 10 m2 ;]
Najpierw trzeba by zbadać kwaśność gleby i na kilka tygodni przed zasianiem trawy dać wapno i wymieszać z glebą.

No ja widzę, że nawet i 6kg/10m² czasem trzeba dać, jak gleba kwaśna i gliniasta. Inna sprawa, że po wyrośnięciu trawy już chyba po ptokach?
Napisano
1 minutę temu, Olleo napisał:

No ja widzę, że nawet i 6kg/10m² czasem trzeba dać, jak gleba kwaśna i gliniasta. Inna sprawa, że po wyrośnięciu trawy już chyba po ptokach?

Takie duże dawki to pewnie przed założeniem trawnika, kilka tygodni przed zasianiem trawy.

Piszą, że trawnik można wapnować na przedwiośniu, gdy jeszcze trwa nie rozpocznie wegetacji.

W tym roku to już chyba za późno :hmm:

Napisano
17 godzin temu, rwIcIk napisał:

Piszą, że trawnik można wapnować na przedwiośniu, gdy jeszcze trwa nie rozpocznie wegetacji.

W tym roku to już chyba za późno :hmm:

Też tak chciałem ale firmy od ogrodów doradzały, że to za późno. Najlepiej przed zimą posypać, żeby się przegryzło.

22 godziny temu, badyl1982 napisał:

Z tego co się naczytałem to glina dla trawy nie do końca jest dobra dlatego trzeba mieszać z piaskiem, żeby ją trochę "rozluźnić".

Wywożenie nie wchodzi w grę ze względów finansowych, podobnie instalacja nawadniająca. Pewnie, że chciałoby się, ale mam inne wydatki. Kretów brak, myślę że za twarda gleba dla nich.

Tak kiedyś było to pole uprawne. Sąsiedzi posadzili trawę na tej glebie i ich trawnik nie jest za szałowy..

Sama glina oczywiście nie może być, przemieszaj z czarnoziemem i tyle.

U mnie kretów nie było jak nie było ogródka, pojawiły się rośliny, pojawiły się i krety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.