Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła stop zapalone po włączeniu stacyjki.

Featured Replies

Napisano

Kupiłem Peugeota 807 i pierwsza usterka. Światła stop zapalają sie po włączeniu stacyjki.

Wymieniłem prewencyjnie czujnik przy pedale hamulca bez zmian, czy jest jeszcze jakiś inny?

Przy wyłączonej stacyjce światła postojowe działają prawidłowo, hamowania gasną.

Schematu ani serwisówki do tego modelu nie znalazłem, proszę o pomoc. Pozdro

Napisano

wypnij kostkę z włącznika przy pedale i zobacz co będzie

Napisano
  • Autor

To dopiero wieczorem, w pracy jestem. Jak sprawdzałem wyłącznik na stole to zachowywał się poprawnie,

dwa styki NC zmieniające stany przy ruchu przycisku. Trochę bałem się włączać bez czujnika, ale sprawdzę ,thx.

Napisano
  • Autor

Odłączyłem właśnie czujnik nad pedałem hamulca, bez zmian i żadnych komunikatów.:(

Napisano
Dnia 4/1/2017 o 06:08, krzysiek43 napisał:

Kupiłem Peugeota 807 i pierwsza usterka. Światła stop zapalają sie po włączeniu stacyjki.

Wymieniłem prewencyjnie czujnik przy pedale hamulca bez zmian, czy jest jeszcze jakiś inny?

Przy wyłączonej stacyjce światła postojowe działają prawidłowo, hamowania gasną.

Schematu ani serwisówki do tego modelu nie znalazłem, proszę o pomoc. Pozdro

U mnie są 2 czujniki. Sprawdzałeś czy i Ty nie masz dwóch?

Napisano
  • Autor

A gdzie jest drugi ?

Napisano
12 godzin temu, krzysiek43 napisał:

Odłączyłem właśnie czujnik nad pedałem hamulca, bez zmian i żadnych komunikatów.:(

Czyli STOP-y dalej świecą samoczynnie? To wskazuje na zwarcie w ich obwodzie, w tym sensie, że czujnik jest tym zwarciem pomijany (no chyba że jest drugi czujnik), ew. ktoś grzebał w skrzynce bezpieczników na ten przykład, czy ta usterka wystąpiła nagle?

Napisano
  • Autor

STOPY świecą po włączeniu stacyjki, niezależnie od czujnika. Nie wiem gdzie jest 2 czujnik ! Potrzebny na gwałt schemat i jakaś serwisówka, tu jest największy problem.

Uczę się dopiero tego samochodu, interfejs kupię, ale po kolei, na razie muszę zarejestrować (sprowadzony). Reszta elektroniki pracuje pięknie.

Nie wiem skąd sterowane są światła stopu... z której skrzynki, mam manual, ale nic tam nie ma o światłach stopu.

Napisano
27 minut temu, krzysiek43 napisał:

STOPY świecą po włączeniu stacyjki, niezależnie od czujnika. Nie wiem gdzie jest 2 czujnik ! Potrzebny na gwałt schemat i jakaś serwisówka, tu jest największy problem.

Uczę się dopiero tego samochodu, interfejs kupię, ale po kolei, na razie muszę zarejestrować (sprowadzony). Reszta elektroniki pracuje pięknie.

Nie wiem skąd sterowane są światła stopu... z której skrzynki, mam manual, ale nic tam nie ma o światłach stopu.

Daj VIN i numer OPR/DAM

Napisano
  • Autor

VIN proszę: VF3EBRHKH13354915, OPR/DAM to nie wiem, sprowadzony z Francji.

Napisano
  • Autor

Przejechałem się przy wyłączonym czujniku i wyskoczył błąd ASR i ABS.

Napisano
1 godzinę temu, krzysiek43 napisał:

VIN proszę: VF3EBRHKH13354915, OPR/DAM to nie wiem, sprowadzony z Francji.

Wiele tego nie ma :) sie nie popisali francuzi :)

ale wychodzi że światłami steruje BSI gdy dostaje sygnał ze stycznika "dwufunkcyjnego"

co moze oznaczać że masz jednak uwalony ten stycznik...

P807stop.pdf

Napisano
  • Autor

To jest odpowiedź, dzięki :piwko:. A może to płytka PSF1 dostała wody, czy jest integralną częścią BSI ?, widzę że jest w komorze silnika, można to jakoś lepiej zdiagnozować?

To sformułowanie  "dwufunkcyjny stycznik hamulca" to chyba jakiś polonista tłumaczył.;).

Jest w ogóle jakaś serwisówka do tego samochodu? (to pytanie do Kolegów z forum). Jestem elektronikiem i bardzo mi brakuje takiej informacji.

pzdr

Napisano

Jak zainstalujesz sobie SEDRE :) będziesz miał dostęp do wszystkich schematów, ale w temacie STOPów jest tylko to co Ci wysłałem....

Co do diagnozowania to najlepiej podpiąć pod DiagBoxa/PP200) i powie co go boli.

natomiast z doświadczenia te switche są NIENAPRAWIALNE :) a wymiana na nowy uzdrawia auto :)

a on jest faktycznie dwufunkcyjny :) jeśli masz tempomat

jedna para to światła STOP - rozwarte do naciśnięcia hamulca

druga para to tempomat - zwarte do naciśnięcia hamulca.

nierównoległość tej zmiany BSI odczytuje jako awarię stycznika :) no bo faktycznie jest on uszkodzoany :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

Trochę nie łapię. Za switch rozumiemy czujnik z dwoma parami styków nad pedałem hamulca? Ja go wymieniłem na nowy, chociaż działał tak jak opisujesz, rozebrałem go i styki były czyste. Chyba  że switch to co innego?(przekaźnik , tranzystor w BSI?)

Wielkie dzięki za podpowiedź co do softu.

Napisano
4 godziny temu, jedrocha napisał:

ale wychodzi że światłami steruje BSI gdy dostaje sygnał ze stycznika "dwufunkcyjnego"

Dalej piszesz tak:

jedna para to światła STOP - rozwarte do naciśnięcia hamulca

Skoro styk włączający STOP-y normalnie jest rozwarty, to dlaczego po jego wypięciu te STOP-y dalej się świecą? :hmm:

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że sterownik zmianę stanu styków widzi, bo przy wypiętym czujniku po naciśnięciu hamulca w czasie jazdy zgłasza błąd ASR i ABS.

Wygląda jakby zwarty był element wykonawczy świateł stopu (kiedyś to wymieniłoby się sklejony przekaźnik, a teraz to pewnie całe BSI). Boję się tylko, że po wymianie BSI wszystko mi się rozprogramuje :(

Napisano
12 godzin temu, krzysiek43 napisał:

A gdzie jest drugi ?

zdjęcie kiepskie bo przed momentem robione, po ciemku. Anglik, więc nie przejmuj się ewentualnymi różnicami otoczenia pedałów. Brązowy czujnik jest od sprzęgła, biały i czerwony współpracują z pedałem hamulca.

WP_20170403_005.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za fotkę :piwko:, wyjaśnia wszystko, tylko, że ja ma tylko 1 czujnik hamulca i za cho..lere żadnego miejsca na inny :(.

To ten z żółtą końcówką, po lewej kawałek białego od sprzęgła.

czujnik.jpg

Napisano
51 minut temu, krzysiek43 napisał:

Wielkie dzięki za fotkę :piwko:, wyjaśnia wszystko, tylko, że ja ma tylko 1 czujnik hamulca i za cho..lere żadnego miejsca na inny :(.

To ten z żółtą końcówką, po lewej kawałek białego od sprzęgła.

czujnik.jpg

Skoro nie masz miejsca na drugi czujnik to raczej nie to :(

Napisano
8 godzin temu, romano11 napisał:

Dalej piszesz tak:

Skoro styk włączający STOP-y normalnie jest rozwarty, to dlaczego po jego wypięciu te STOP-y dalej się świecą? :hmm:

W takiej sytuacji priorytetem dla bsi jest świecić stopy. Jest mniej prawdopodobne że ten za tobą wjedzie w taką dupę co świeci, a bardziej że wjedzie w taką co hamuje a nie świeci....

Edytowane przez jedrocha

Napisano
7 godzin temu, jedrocha napisał:

W takiej sytuacji priorytetem dla bsi jest świecić stopy.

No i wszystko jasne :oki: ale ta nowa technika mnie przeraża...

Napisano
  • Autor

Poszukam jeszcze czy niema jakiegoś zwarcia po stronie samych lamp, napiszę jak coś znajdę.

A z wymianą BSI to duży kłopot ? Jest tego trochę na aledrogo, czym się kierować przy zakupie. Może ktoś wymieniał, albo poleci fachowca.

Serwis to ostateczność.

Napisano
6 godzin temu, krzysiek43 napisał:

Poszukam jeszcze czy niema jakiegoś zwarcia po stronie samych lamp, napiszę jak coś znajdę.

A z wymianą BSI to duży kłopot ? Jest tego trochę na aledrogo, czym się kierować przy zakupie. Może ktoś wymieniał, albo poleci fachowca.

Serwis to ostateczność.

:) a to od zwarcia żarówki się same świecą :) ?

No z wymianą BSI to będzie lekki problem :) jak nie masz dostępu do serwera  PSA, żeby zrobić teletransmisję po VIN to nie polecam operacji :)

No chyba ze wydrukujesz sobie na papierze WSZYSTKIE ustawienia ze swojego i z palca później to wszystko wpiszesz w "nowe"  :P  ... do świąt .... Bożego Narodzenia :P

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, jedrocha napisał:

:) a to od zwarcia żarówki się same świecą :) ?

Od zwarcia np do + zapalniczki ;).

Co byś zrobił w takiej sytuacji ? Zaczyna się robić duży problem :(

Napisano
Dnia 3.04.2017 o 11:43, jedrocha napisał:

Wiele tego nie ma :) sie nie popisali francuzi :)

P807stop.pdf

Auta z tego okresu sa w Sedre potraktowane po macoszemu - sam mam przyjemnosc jezdzic C8 w ktorym po OPRniewiele da sie znalezc. Zwykle wszystkie schematy pasuja od nowszych aut, tak mniej wiecej z OPR 11500.

W zalaczniku czujnik stopu ktory powinien pasowac do auta z watku

C8 11500 swiatla stop.pdf

Napisano
12 minut temu, krzysiek43 napisał:

Od zwarcia np do + zapalniczki ;).

Co byś zrobił w takiej sytuacji ? Zaczyna się robić duży problem :(

Nie bedziesz mial zwarcia na wszystkich 3 przewodach do lamp, a wszystkie sa zasilane osobno z BSI. Szukaj dalej problemu z czujnikiem, sprawdz czy ma oba zasilania po stacyjce - byc moze padl ktorys bezpiecznik.

Na koniec przydalby sie Diagbox - w parametrach BSI mozesz podejrzec stan czujnika pedalu hamulca - wiedzialbys czy BSI dostaje odpowiednia informacje.

Co do bledow ESP/ASR, to sa efektem odpiecia/wady czujnika. Nawet podczas jazdy ze sprawnym czujnikiem, wystarczy podczas jazdy wciskac jednoczesnie gaz i hamulec i bedziesz mial blad ESP bo komputer uzna ze tak nie powinno byc.

Edytowane przez Adam_

Napisano
  • Autor

Dzięki Adam_, tego schematu potrzebowałem, idę mierzyć.

Napisano
  • Autor

Nie jest dobrze, pomierzyłem przy wyjętym czujniku na wtyczce. Przy wyłączonej stacyjce na 1-12V, 2-0,3V, 3 i 4-0V. Przy załączonej 1-12V, 2-3,1V, 3-12V, 4-0V.

Ta 4 mnie martwi, taka beznapięciowa, powinno tam coś chyba być, chociaż to wejście.

Napisano

A wiesz ze ten wlacznik mozna zepsuc przy wkaladaniu. Rozumiem ze pedal ham. wcisnales przy wkladaniu nowego.

Napisano
  • Autor

Tak, pedał wciśnięty, wyłącznik włożony prawidłowo. Mierzyłem go przed włożeniem, zachowywał się tak samo jak stary.

Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem tempomat (cruise), i też nie działa, mruga kreskami, nie można ustawić prędkości.

W położeniu LIMIT działa, prędkość jest ograniczana do zadanej.

Napisano

w takim razie zacznij od diagnostyki pp2000 ewentualnie diagboxem

Napisano
  • Autor

No to muszę do fachowca, bo samochód mam od tygodnia i ani interfejsu, ani softu.

Dzięki wielkie za podpowiedzi, interfejs w końcu kupię (choć paskudnie drogi), ale najpierw światła, rozrząd, płyny, opony itd. jak to po zakupie :hehe:, sama przyjemność.

Do tego jasna tapicerka jest, ciekawe jak się zachowa w użytkowaniu.

Napisano
3 godziny temu, krzysiek43 napisał:

Tak, pedał wciśnięty, wyłącznik włożony prawidłowo. Mierzyłem go przed włożeniem, zachowywał się tak samo jak stary.

Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem tempomat (cruise), i też nie działa, mruga kreskami, nie można ustawić prędkości.

W położeniu LIMIT działa, prędkość jest ograniczana do zadanej.

Limiter nie ma związku, stawiam że to wina włącznik nad hamulcem :) mimo że nowy, bo taknsamo się zachowuje jak stary.

Napisano
20 godzin temu, krzysiek43 napisał:

Nie jest dobrze, pomierzyłem przy wyjętym czujniku na wtyczce. Przy wyłączonej stacyjce na 1-12V, 2-0,3V, 3 i 4-0V. Przy załączonej 1-12V, 2-3,1V, 3-12V, 4-0V.

Ta 4 mnie martwi, taka beznapięciowa, powinno tam coś chyba być, chociaż to wejście.

Na razie sprawdziles ze 12V dochodzi tak jak powinno. Teraz pomierz czy czujnik dziala wlasciwie - sprawdz opory miedzy pinami 1-2 i 3-4. Powinny byc odwrotne - tzn jesli 1-2 przewodzi to 3-4 jest przerwa, i na odwrot, w zaleznosci od tego czy czujnik wcisniety czy nie.

Oczywiscie sprawdzaj w gniezdzie czujnika, nie we wtyczce.

Edytowane przez Adam_

Napisano
  • Autor

To sprawdziłem na samym początku, tak właśnie działał i stary i nowy.. Umówiłem się na piątek na podpięcie pod komputer.

Napisano
Dnia 4.04.2017 o 08:38, krzysiek43 napisał:

Serwis to ostateczność.

Mogę Ci dać namiar na gościa pod Wawą, który z elektryką w PSA robi cuda.

Kolega miał uwalonego BSI, to za kilka stówek przelutował mu kości z konfiguracją do nowego (używanego), więc nic nie trzeba było programowac. Nowy (stary) bsi był w tej kwocie wliczony.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, maras77 napisał:

Mogę Ci dać namiar na gościa pod Wawą, który z elektryką w PSA robi cuda.

Dzięki, poproszę. Mieszkam w Zalesiu Górnym, więc im bliżej tym lepiej.:oki:

Właśnie wróciłem od mechanika, czujnik hamulca  jest w porządku, występuje błąd komunikacji z modułem przyczepy, stąd zapalone światła stopu chociaż haka nie ma. Nie miałem czasu żeby sprawdzić czy ten moduł jest w samochodzie (podobno pod plastikami z tyłu).

Prośba do JEDROCHA, może byś zapodał kawałek schematu z tym modułem, to bym coś jeszcze pomierzył

Napisano
Godzinę temu, krzysiek43 napisał:

Właśnie wróciłem od mechanika, czujnik hamulca  jest w porządku, występuje błąd komunikacji z modułem przyczepy, stąd zapalone światła stopu chociaż haka nie ma. Nie miałem czasu żeby sprawdzić czy ten moduł jest w samochodzie (podobno pod plastikami z tyłu).

Prośba do JEDROCHA, może byś zapodał kawałek schematu z tym modułem, to bym coś jeszcze pomierzył

lewy tył, pod tapicerką poniżej okna karoseryjnego.

Jeśli jest moduł to musiał być hak :) fabryka nie dawała go ot tak sobie :)

Napisano
  • Autor

Jedrocha, żeby się tam dobrać to wszystkie plastiki z tyłu trzeba wyciągnąć i uszczelkę drzwi bagażnika też? Robiłeś to może?8-) Adres mechanika obiecałeś:piwko:

Adam_, na http://peugeotklub.pl/showthread.php?56245-Montaż-haka-i-modułu-BSR-(BSC)-w-Peugeocie-308

nie mogę się zarejestrować, piszą jakieś pierdoły że nie można się rejestrować przez serwer proxy.

Co do 308 to to facet miał ten sam problem :hehe: i się uporał, doczytałem jeszcze, że ten piep.. inteligentny moduł powoduje brak reakcji czujników cofania bo widzi przyczepę.

U mnie na wyświetlaczu pojawia się obrys samochodu przy cofaniu, a czujniki milcza.

Napisano

Rodzajów modułu przyczepy jest kilkanaście, każdy może zachowywać się inaczej. U mnie w expercie na przykład nic sie nie działo po wpieciu samego modułu, bez wtyczki o której mowa w poradniku od 308.
Po prostu sprawdź czy masz moduł przyczepy. Zdejmij zaślepka lewego światła w bagażniku, zerknij do środka i będziesz widział. Jeśli są 2 wtyczki owiniete w przezroczysta folie to modułu na bank nie masz. Powinny być od strony nadkola.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Moduł jest, dodatkowo znalazłem luźną biała wtyczkę 3 pin, jeden przewód (na pierwszym planie, dlatego taka duża), bezpieczniki sprawdziłem i kropka, światełka dalej świecą, pewnie potrzebny interfejs?

moduł przyczepy.jpg

Napisano
11 godzin temu, krzysiek43 napisał:

Moduł jest, dodatkowo znalazłem luźną biała wtyczkę 3 pin, jeden przewód (na pierwszym planie, dlatego taka duża), bezpieczniki sprawdziłem i kropka, światełka dalej świecą, pewnie potrzebny interfejs?

moduł przyczepy.jpg

Biała wtyczka jest do deaktywacji parktronika, łączy się z taką kostką z wiązki moduł - hak, której Ty nie masz.... Wolne gniazdo 26 pin na module...

Usuń z bsi moduł haka, ustaw go jako nieobecny, lub odinstaluj w zakładce personalizacji klienta ( tam gdzie są np. zmieniają, alarm, etc.)

Napisano
Dnia 7.04.2017 o 11:51, krzysiek43 napisał:

Kolega ostatnio robił w :

http://www.motopartner.waw.pl/

Drugi jest gdzieś w Sulejówku, ale kolega musi stary kalendarz znaleźć.

Napisano
  • Autor

Przepraszam, że nie odpowiedziałem, ale rozmawiałem z wieloma serwisami i czasu nie mają. Dopiero po Świętach.

Napiszę jak problem rozwiążę, tymczasem dziękuję i Wesołych Świąt :jem:.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam, dopiero dzisiaj problem rozwiązany:piwko:. Moduł przyczepy został fizycznie odłączony i wycięty z oprogramowania. Światła stopu działają po naciśnięciu pedału hamulca , ale jazda:hehe:. Dodatkowo jutro odbieram dorobiony kluczyk, zmiana opon, geometria  i nabicie klimy (nie jest zbyt wydajna). Zostały do zrobienia czujniki parkowania ( dwa nie działają) i wymiana płynów. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.