Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Pro_Cee'd 1.6 NoPb vs Fiat Bravo II 1.6 Multijet

Featured Replies

Napisano

Witam

Robię przymiarki do kolejnego auta. Oczywiście hatchback. Póki co, mam dwie opcje:

1. Fiat Bravo II z silnikiem wysokoprężnym Multijet 1.6 120KM ze skrzynią DualLogic

2. Kia Pro_Cee'd  w automacie z silnikiem benzynowym CVVT 1.6 126KM (wersja 2009)

Który z nich sprawi mniej problemów eksploatacyjnych? Jakieś opinie nt. pracy automatycznych skrzyń biegów zastosowanych w tych samochodach? Dzięki za ewentualne porady i sugestie.

Edytowane przez bochumil

Napisano

Hej. Porównujemy tutaj dwa światy. Mniej problemów sprawi KIA tańsze części i serwis motoru. W fiacie te disle są chwalone jak tdi 1.9 w vw. Bravo klekocze bez serwisu dłużej i części w znośniej cenię ( ze stilo to auto duzo części pożyczylo) a przedewszystki zawieszenie. Automat to loteria bo zależy jak dbamy. Moim zdaniem Kia ładniejsza. Fiat tańszy w codziennym podróżowaniu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
19 minut temu, kuzan napisał:

Bravo klekocze bez serwisu dłużej i części w znośniej cenię ( ze stilo to auto duzo części pożyczylo) a przedewszystki zawieszenie. 

Pożyczyli również awaryjny climatronic oraz fatalne manetki kierunków/wycieraczek przy kierownicy. Tutaj akurat nie ma się z czego cieszyć. Czy KIA ładniejsza, kwestia gustu. Ja  obstawiam remis. Przypominam, że Pro_Cee'd to auto 3 drzwiowe, Bravo to 5d, chociaż niektórzy twierdzą, że z tyłu jest tak mało miejsca że można uznać ten model Fiata za auto 3d ;) Wnętrze bardziej odpowiada mi w Bravo.

Poniżej przykładowa oferta na Cee'd  z nieco większym silnikiem bo 2,0

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-pro-ceed-2-0-ex-automatic-oplacony-koszt-rej-256zl-ID6yBYIt.html#95d81e0eee

I Bravo II z silnikiem Multijet 1.6 120KM

https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-bravo-1-6-m-jet-bogata-wersja-navi-panorama-dach-xenon-roczna-gwarancja-ID6yHL5R.html#629009221b

Edytowane przez bochumil

Napisano

Pro Ceed wydaje mi się ciut lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o stylistykę za parę lat będzie nadal ciekawy jak kiedyś stilo xD a fiat bravo da Ci komfort jazdy z rodziną/ znajomymi bo 5 drzwiowy. Pytanie do czego będziesz auta potrzebował?

Napisano
  • Autor

Do codziennego przemieszczania się po nieco zakorkowanym mieście oraz weekendowym wyjazdom w Polskę. Pytanie zasadnicze, czy Fiat Bravo z silnikiem Multijet 1.6 120KM posiadał DPF czy była to opcja zależna od rynku przeznaczenia?

Napisano
  • Autor

Tak, przekonałem się o tym w zeszłym tygodniu użytkując Avensis w automacie. Oczywiście mam obawy co do bezawaryjności skrzyń automatycznych zarówno we Fiacie (DualLogic) jak i Kia Pro_Cee'd. We wspomnianym automacie w  Avensis odzywa się łożysko na którymś przełożeniu...

Napisano

Fiat w wersji 120 km ma dpf od początku. Chyba że ktoś mu zrobił wycinkę żeby lżejszy był [emoji16]

Napisano
4 godziny temu, bochumil napisał:

Pożyczyli również awaryjny climatronic oraz fatalne manetki kierunków/wycieraczek przy kierownicy. Tutaj akurat nie ma się z czego cieszyć. Czy KIA ładniejsza, kwestia gustu. Ja  obstawiam remis. Przypominam, że Pro_Cee'd to auto 3 drzwiowe, Bravo to 5d, chociaż niektórzy twierdzą, że z tyłu jest tak mało miejsca że można uznać ten model Fiata za auto 3d ;) Wnętrze bardziej odpowiada mi w Bravo.

Poniżej przykładowa oferta na Cee'd  z nieco większym silnikiem bo 2,0

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-pro-ceed-2-0-ex-automatic-oplacony-koszt-rej-256zl-ID6yBYIt.html#95d81e0eee

I Bravo II z silnikiem Multijet 1.6 120KM

https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-bravo-1-6-m-jet-bogata-wersja-navi-panorama-dach-xenon-roczna-gwarancja-ID6yHL5R.html#629009221b

Tos chlopie wybral :facepalm: Po pierwsze sprzedali tego na peczki w PL wiec szukac kupionego tutaj nie od handlarza ze zwirkiem. Po drugie KIA nie polecam 3D swist wiatru i opadajace drzwi doprowadzaja do szalu. Automat to u nas egzotyka ale nie slyszalem zeby w usa padalay jak muchy.

Napisano
  • Autor

A co miałem wybrać? Passata na pompowtryskach, a może gnijącą Mazdę? Wybór jak każdy inny, obarczony ewentualnymi wadami fabrycznymi i niedbalstwem poprzednich właścicieli.

Napisano

Bierz Fiata. Ta benzyna w Kii (1.6) w porównaniu z dieslem Fiata to muł. W Bravo jeśli ma nie być DPFa to wersja 105 km takowego nie posiada(do 2010 roku chyba). Dodatkowo ma turbinę ze stałą geometrią, przez co tanio można regenerować. 

Napisano
9 godzin temu, bochumil napisał:

Witam

Robię przymiarki do kolejnego auta. Oczywiście hatchback. Póki co, mam dwie opcje:

1. Fiat Bravo II z silnikiem wysokoprężnym Multijet 1.6 120KM ze skrzynią DualLogic

2. Kia Pro_Cee'd  w automacie z silnikiem benzynowym CVVT 1.6 126KM (wersja 2009)

Który z nich sprawi mniej problemów eksploatacyjnych? Jakieś opinie nt. pracy automatycznych skrzyń biegów zastosowanych w tych samochodach? Dzięki za ewentualne porady i sugestie.

Jak chcesz bezawaryjne auto z automatem, to Priusa MK2 kup... Pali mało, nie psuje się, piątkę ludzi zmieści...

Napisano
5 godzin temu, bochumil napisał:

A co miałem wybrać? Passata na pompowtryskach, a może gnijącą Mazdę? Wybór jak każdy inny, obarczony ewentualnymi wadami fabrycznymi i niedbalstwem poprzednich właścicieli.

Z salonu w PL serwisowana a nie pazdzierza z DE.

Napisano
  • Autor

Po pierwsze, oferty powyżej prosiłbym traktować jako przykładowe. Po drugie, od przymiarek do samego zakupu droga u mnie daleka. Póki co, szukam informacji bardziej nt. samych modeli, a nie konkretnych ofert w internecie. Interesują mnie słabe jak i mocne punkty tych aut.

Napisano
22 godziny temu, kuzan napisał:

KIA tańsze części i serwis motoru.

W życiu. Kia jest droga.

Napisano
16 godzin temu, bochumil napisał:

Po pierwsze, oferty powyżej prosiłbym traktować jako przykładowe. Po drugie, od przymiarek do samego zakupu droga u mnie daleka. Póki co, szukam informacji bardziej nt. samych modeli, a nie konkretnych ofert w internecie. Interesują mnie słabe jak i mocne punkty tych aut.

Kia ma dobry zawias ale trzeba przetrzepac bo zrobienie tylu w ASO to 3k. U mnie psulo sie wszystko wiec zasadniczo nie polecam. Fiat tez mial sporo wad takze zalezy jak trafisz. Ja za ta sama kwote kupilbym focusa albo astre IV.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.