Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akcyza od rozbitka

Featured Replies

Napisano

Są na to jakieś procedury ? Kupiłem auto za 10.000 E i tyle jest na umowie. Ale izba celna z pewnością wyliczy wartość na jakieś 15.000 E albo i lepiej. Honorują jakies wyceny rzeczoznawców czy inne sposoby czy "płacz i płać" ? 

Napisano
10 minut temu, Radauskas napisał:

Są na to jakieś procedury ? Kupiłem auto za 10.000 E i tyle jest na umowie. Ale izba celna z pewnością wyliczy wartość na jakieś 15.000 E albo i lepiej. Honorują jakies wyceny rzeczoznawców czy inne sposoby czy "płacz i płać" ? 

Oczywiście. Jak masz papier od rzeczoznawcy, to tyle zapłacisz akcyzy.

Napisano
  • Autor

A  czy musi być to rzeczoznawca z jakiejś konkretnej instytucji czy dowolny ?  Wiesz ile biorą za taka wycenę ?

Napisano

U mnie jak płaciłem cło za Renówkę z Austrii to przyniosłem fotografie uszkodzonnego tyłu samochodu i policzyli mi wg moich sugesti.

Napisano
3 godziny temu, Radauskas napisał:

wysłałem ci na priwa namiar na rzecozznawcę, który mi robił wycenę. Zna się na rzeczy i co ważne znają go w urzędzie celnym (= nie kwestionują jego wycen).

Napisano
10 minut temu, Radauskas napisał:

Dzięki,.. tylko czy aby znają go w "moim" urzędzie :) 

możesz clić w dowolnym urzędzie w Polsce. Rejonizacji już nie ma. Ja cliłem na Utracie (Targówek). Zresztą facet robi tego tylę, że się zna na rzeczy. Mi policzył idealnie w limit (za mało nie można, bo ci za odpad auto uznają i wtedy dopiero masz problem, bo raz że utylizować musisz, to cię za nieleglany import odpadów ścigają) i to dwoma sposobami.

Napisano
  • Autor

No i z tą rejonizacją to jednak nie taka dowolność. Zadzwoniłem na Utratę, a tam powiedzieli mi, że jak ja z Bielan to nie u nich tylko w al. Krakowskiej (?)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A jakie teraz obowiązują przepisy ? Stare czy nowe ? Bo sporo jest w necie kalkulatorów wyliczających "nową" akcyzę 2017,.. tylko nie wiadomo czy ta "nowa" już obowiązuje.

Napisano
  • Autor

Tamat ogarniety, poszło dosyć bezproblemowo. Jest nawet portal gdzie odprawę celną można zrobić przez internet. Przeszedłem całą procedurę ale zawahałem się przed kliknięciem klawisza "wyślij". Klamka by zapadła, a jak podważyliby wartość ( a podważyli ) to bałem się przeciągania procedur,.. więc rozmyśliłem się i zdecydowałem na tradycyjną, osobistą odprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.