Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Który kocioł gazowy

Featured Replies

Napisano

Ludziska, stoję przed pilną wymianą wysłużonego 2F junkersa w którym siadła elektronika.

Czytam już któryś dzień i zaczynam mieć sieczkę w głowie.

Chcę tym grzać połowę bliźniaka ~100m2, grzejniki panelowe, brak podłogówki, w domu przebywa 2-3 dorosłe osoby. Niema cyrkulacji, od pieca do najdalszego punktu poboru ciepłej wody jest około 8m (idąc po rurach),

Sprzedawca zachwala Vitodensa 111W 19kw z wbudowanym zasobnikiem wody, mnie w tym zestawie odstrasza zawór 3D który w Junkersie psuł się średnio co 3 lata i nie należał do najtańszych elementów eksploatacyjnych.

Czy ktoś może się wypowiedzieć czy aby Vitodens 100 + Vitocell 120 nie będzie w moim przypadku lepszym rozwiązaniem? Miejsca w pomieszczeniu w którym będzie stał ten zestaw jest w opór.

Napisano

Termeta sprawdź, tańszy będzie. A vitocell to zwykły bojler w ładnym opakowaniu :)

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że nikt z wiedzą u mnie na wsi nie chce serwisować Termetów, a sam mam niewystarczającą wiedzę do tego.

Dlatego mimo tego, że początkowo nawet chciałem Termeta, muszę z niego zrezygnować.

Napisano

To po co pytasz który, skoro już wybrałeś? Viessmann to nie jest zła firma, ale za opakowanie się płaci, a produkty nie są kosmiczną technologią.

Takiego termeta w 99% sam sobie naprawisz, choć jak to nowy kocioł to zapewne coś tam będzie wymagać uwagi pewnie za 5 lat...

Napisano
7 godzin temu, mayster_tcz napisał:

To po co pytasz który, skoro już wybrałeś? Viessmann to nie jest zła firma, ale za opakowanie się płaci, a produkty nie są kosmiczną technologią.

Takiego termeta w 99% sam sobie naprawisz, choć jak to nowy kocioł to zapewne coś tam będzie wymagać uwagi pewnie za 5 lat...

14 godzin temu, waho napisał:

Problem w tym, że nikt z wiedzą u mnie na wsi nie chce serwisować Termetów, a sam mam niewystarczającą wiedzę do tego.

Dlatego mimo tego, że początkowo nawet chciałem Termeta, muszę z niego zrezygnować.

Do termeta części są w normalnych cenach. Do Viessmana to nawet używane części w takich cenach ciężko dostać.

http://www.kormet.pl/termet/katalog?catId=31

Wygląda nawet na to, że jak się kupi termeta w częściach to nie będzie droższy od całego kotła :hehe:

Napisano
Dnia 27.04.2017 o 00:30, waho napisał:

Ludziska, stoję przed pilną wymianą wysłużonego 2F junkersa w którym siadła elektronika.

Czytam już któryś dzień i zaczynam mieć sieczkę w głowie.

Chcę tym grzać połowę bliźniaka ~100m2, grzejniki panelowe, brak podłogówki, w domu przebywa 2-3 dorosłe osoby. Niema cyrkulacji, od pieca do najdalszego punktu poboru ciepłej wody jest około 8m (idąc po rurach),

Sprzedawca zachwala Vitodensa 111W 19kw z wbudowanym zasobnikiem wody, mnie w tym zestawie odstrasza zawór 3D który w Junkersie psuł się średnio co 3 lata i nie należał do najtańszych elementów eksploatacyjnych.

Czy ktoś może się wypowiedzieć czy aby Vitodens 100 + Vitocell 120 nie będzie w moim przypadku lepszym rozwiązaniem? Miejsca w pomieszczeniu w którym będzie stał ten zestaw jest w opór.

Ja mam junkersa z zaworem trójdrożnym i działa chyba już 18 lat, pewnie też mnie czeka niedługo wymiana.

Napisano
18 minut temu, maras77 napisał:

Do termeta części są w normalnych cenach. Do Viessmana to nawet używane części w takich cenach ciężko dostać.

http://www.kormet.pl/termet/katalog?catId=31

Wygląda nawet na to, że jak się kupi termeta w częściach to nie będzie droższy od całego kotła :hehe:

No ceny wyglądają zachęcająco, nawet zawór trójdrożny jest w częściach a nie cały w komplecie z połową pieca ;]

I tak chyba najważniejszy jest dobry serwis.

Napisano
Teraz, MarcG napisał:

No ceny wyglądają zachęcająco, nawet zawór trójdrożny jest w częściach a nie cały w komplecie z połową pieca ;]

I tak chyba najważniejszy jest dobry serwis.

Najważniejszy jest poprawny projekt i montaż i potem dobra instrukcja i dostępne części.

Napisano
16 godzin temu, waho napisał:

Nawet ten co jest wymieniony na stronie Termetu 8] ?

Pytam, bo moim rodzice mieszkają w małym miasteczku na podlasiu i nie było problemów z lokalnym (autoryzowanym) serwisem, ba nawet było kilka firm w ok.

2 godziny temu, MarcG napisał:

Ja mam junkersa z zaworem trójdrożnym i działa chyba już 18 lat, pewnie też mnie czeka niedługo wymiana.

Palnika nie wymieniałeś ?

U rodziców Junkers 19lat pracował, ale serwis stwierdził, że palnik się kończy, bo zazwyczaj i tak znacznie wcześniej się go wymienia. Reszta jak pompy i elektronika bez problemu.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

Nawet ten co jest wymieniony na stronie Termetu 8] ?

Pytam, bo moim rodzice mieszkają w małym miasteczku na podlasiu i nie było problemów z lokalnym (autoryzowanym) serwisem, ba nawet było kilka firm w ok.

Palnika nie wymieniałeś ?

U rodziców Junkers 19lat pracował, ale serwis stwierdził, że palnik się kończy, bo zazwyczaj i tak znacznie wcześniej się go wymienia. Reszta jak pompy i elektronika bez problemu.

Palnik cały czas ten sam, raz robiłem remont cewki od zaworu ;] Zrobił mi to gość za 250PLN prawie jak w fabryce :hehe:

Na szczęście mój serwisant z junkersa nie oszukuje i nie naciąga na koszty (to najważniejsze w serwisowaniu).

Wycierają mi się już potencjometry od regulacji temp. na piecu, powiedział, że ma fachowca co to wymieni za chyba 150PLN bez wymiany całej płyty głównej ;]

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał:

Te zawory wcale nie są złe. Problem w tym, że albo serwisant nie potrafi usunąć pierwotnej przyczyny usterki albo konstrukcja kotła jest wadliwa.

Kula w zaworze, która przełącza obieg jest wykonana z EPDM. Jest to stabilne tak gdzieś do 85st.C. Przy wyższej temperaturze czynnika zaczyna puchnąć i niedomykać kanałów.

Zdarza się, że padnie czujnik temperatury i kocioł pracuje przy grzaniu c.w.u. na zbyt wysokiej temperaturze. To szybko: "załatwia" zawór.

BTW: można kupić i wymienić samą kulę. Koszt około 20 - 30zł.

Napisano
4 minuty temu, MarcG napisał:

Palnik cały czas ten sam, raz robiłem remont cewki od zaworu ;] Zrobił mi to gość za 250PLN prawie jak w fabryce :hehe:

Na szczęście mój serwisant z junkersa nie oszukuje i nie naciąga na koszty (to najważniejsze w serwisowaniu).

Wycierają mi się już potencjometry od regulacji temp. na piecu, powiedział, że ma fachowca co to wymieni za chyba 150PLN bez wymiany całej płyty głównej ;]

Cały palnik z tego co pamiętam jest bardzo drogi. Podobno nadawał się cały do wymiany.

Napisano
5 godzin temu, MarcG napisał:

Mi się sypnął zawór w Junkersie, az się boję do serwisanta dzwonić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.