Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy - ale co?

Featured Replies

Napisano

Witam Was.

Temat nie raz poruszany na forum, postaram się krótko i po kolei.

Stilo, 115 km, 1,9 jtd.

Od jakiego czasu Stilon słabł, aż w końcu zmulił się dość bardzo. Myśląc, że to EGR przeciągnąłem go mocno na autostradzie i coś się oblokowało. ALE...bo wystygnięciu silnika, na zimno, brak mocy. Auto muli, ledwo co 3 tys. wejdzie. Ale jak wskazówka temp. złapie pion, nawet w trakcie jazdy coś jakby się odblokowywało i jest moc. Mechanik na szybko zaślepił EGR, ale to nie pomogło. Dalej to samo. Długi łikend, to ciężko było auto zostawić. Wczoraj odpiąłem przepływkę i auto ciągnie elegancko od samego dołu. Można wnioskować więc, że to przepływka? Tylko dlaczego moc jest w pełnym zakresie, jak silnik się nagrzeje? Czyżby jakaś zworka na przepływce nie reagowała? Czy sama przepływka? 

Z góry dziękuję za jakieś wskazówki, odpowiedź.

Napisano

Przepływa się rozgrzewa i zaczyna łączyć. Z tego co wiem sam 'wkład' pasuje od innego samochodu (nie pamiętam jekiego) i jest o połowę tańsze, warto przegrzebać forum.

Zagłebiać się w temat też nie ma za bardzo sensu, wszystko wskazuje na przepływkę, trzeba wymienić (ewentualnie przeczyścić specialnym do tego sprayem - są ludzie którzy twierdzą że to działa) albo jeździć z odpiętą :)

Napisano

Wkład przepływki pasuje np. z AR 147 1.6ts 120KM. Obudowa jest inna ale wkład ten sam sprawdzałem po numerach.

Napisano

sprawdził bym jeszcze czujnik doładowania na kolektorze  jak i zawór overboost, 

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Co do ewentualnego czyszczenia, to warto kombinować? Czym czyścić? Tą siatkę z obudowy też przeczyścić? Bo udało mi się wyciągnąć przepływomierz z obudowy, znalazłem takie torksy i trochę brudna jest, fakt. Jak włożyłem paluchy do obudowy, to sitko też brudne.

Mechanik ma czas dopiero po łikendzie, także muszę doczekać. Pytanie tylko, czy taka jazda, z być może walniętą przepływką może jakoś uszkodzić silnik?

Czy ewentualnie odpięcie przepływki i jazda bez niej może skutkować czymś niedobrym dla silnika?

Gdzie dokładnie szukać tego czujnika doładowania i jak sprawdzić obverboost?

Napisano
  • Autor

Niestety, nie podpinałem. Nie miałem możliwości. 

Napisano
3 godziny temu, kadinho napisał:

Gdzie dokładnie szukać tego czujnika doładowania i jak sprawdzić obverboost?

Na dnie komory silnika przy prawej krawedzi chlodnicy .OVB sa w dwoch wariantach  . Rozbieralny i nie.  Ten nierozbieralny tez sie da ;)   Nie odpinaj wezykow bo sie potem zaplaczesz. . Jak wyczyscic zawor ovb latwo wygoglowac albo tutaj w podwieszonych tez powinno byc . Oczywiscie  u nas linki martwe 

http://www.forum.alfaholicy.org/zalacznik/147/97425d1369992823-czyszczenie_overboost-manual_czyszczenie_zaworu_overboost.pdf

Edytowane przez some1
bo moge

Napisano
  • Autor

Overboost mam przeniesiony na obudowę aku. Może uda mi się podmienić przepływkę, zobaczymy.

Napisano

Jeśli po odpięciu przepływki samochód normalnie jeździ to nie będzie to wina overboota ani niczego innego niż przepływki bo niby jak ?

Tak, możesz jeździć bez problemu z odpiętą przepływką, nic mu się nie stanie, silnik będzie prasował na fabrycznych, domyślnych parametrach a nie na tych odczytanych z przepływki.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Tak do zamknięcia tematu. Jednak to była przepływka. Podmieniona z innego auta i chodzi wszystko jak przedtem. Czujnika doładowania nie ruszałem. Dziękuję za odzew :). Pozdrowienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.