Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Papa termozgrzewalna

Featured Replies

Napisano

Witam,czy papę termozgrzewalną to trzeba jednego dnia pokryć dach czy można etapami?

Tzn będę to robił po robocie po godzinie 18.

Czy jak położę 3 pasy a kolejne np za tydzień a w tym czasie po pada deszcz to nic się nie stanie?

Dzięki z góry za wszelkie rady:piwko:

Napisano

Jak dobrze zgrzejesz ostatni pas to nic się nie powinno stać. W innym wypadku woda się dostanie pod nową papę i się zrobią kieszenie wodne.

Dla pewności ostatnią warstwę(miejsce łączenia starej z nową) możesz uszczelnić uszczelniaczem z kartusza, najlepiej czarnym.

Napisano

Nic się nie stanie, dobrze podgrzewaj i mocno dociskaj do powierzchni. Łączenia dociskaj rolką żeby były szczelne.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady. Sytuacja wyglada tak że do tej pory są tam 2 warstwy papy. Pierwsza to zwykła papa taka z tych papierowych,druga to jakies dziadostwo termozgrzewalne 4,2 mm. Jest to garaż około 80m2. Czy gruntować dach przed położeniem czy olac to? Teraz będzie położona icopal sbs 5,2 mm 

Napisano
18 minut temu, kamileeek napisał:

Dzięki za rady. Sytuacja wyglada tak że do tej pory są tam 2 warstwy papy. Pierwsza to zwykła papa taka z tych papierowych,druga to jakies dziadostwo termozgrzewalne 4,2 mm. Jest to garaż około 80m2. Czy gruntować dach przed położeniem czy olac to? Teraz będzie położona icopal sbs 5,2 mm 

pozamiataj tylko dach i klej. Pamiętaj aby grzać zarówno dach jak i papę...i zwracaj uwagę na grzanie brzegów papy, one muszą być bardzo dobrze zgrzane

Napisano

ale chyba sam nie będziesz kład tej papy?, robota ta jest na 2 osoby

Napisano
  • Autor

Planuję sam to robic, dach praktycznie prostokąt. Może było by łatwiej we dwóch ale muszę sam to jakoś ogarnąć wniesienie papy wydaje się cięższa robotą [emoji53]
A powiedzcie czy powinienem te nowe rolki przesunąć względem starej papy żeby te zakłady wzdłużne się minęły?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Sam spokojnie dasz radę. Możesz zrobić przesunięcie o pół rolki, to nie będzie zbyt dużych zgrubień na łączeniach.

Napisano

ojj samemu będzie ciężko:hmm: grzać dobrze palnikiem ,rozwijać i pilnować aby równo było

Napisano
13 godzin temu, Waldek40 napisał:

ojj samemu będzie ciężko:hmm: grzać dobrze palnikiem ,rozwijać i pilnować aby równo było

jak nie jest ułomkiem manualnym to spokojnie da radę

najważniejsze to równo zacząć ale i na to są sposoby

grzanie i rozwijanie "pogrzebaczem" to żadna sztuka, a dobrze rozgrzana papa sama się klei do podłoża

Edytowane przez Andon

Napisano

Zawsze można przez rolkę papy przestrzelić choćby i kij od szczotki, przytroczyć go do pasa "palnikowego" i wtedy "palnikowy" będzie sam rozwijał papę. Taka mała automatyzacja... :phi:

Napisano
Dnia 5/4/2017 o 18:38, Waldek40 napisał:

Pół życia grzeję papę sam i nie ma problemu.

Palnik trzymasz w jednej ręce, w drugiej drut do rozwijania. Wcześniej rozwijasz rolkę, układasz równo i zwijasz znów do połowy, grzejąc rozwijasz papę prosto. Więc w czym problem?

Napisano

problem w tym ze robisz to pół życia;] a on dopiero pierwszy raz, ale zapewne weźmie sobie twoje rady i da sobie  chłopina radę:ok:

Napisano
Dnia 5/6/2017 o 05:41, Waldek40 napisał:

problem w tym ze robisz to pół życia;] a on dopiero pierwszy raz, ale zapewne weźmie sobie twoje rady i da sobie  chłopina radę:ok:

Zgadza się. Tylko że ja też kiedyś zaczynałem i robiłem to w ten sam sposób. Może wolniej ale tak samo.

Bardziej bym się martwił żeby papę odpowiednio dogrzać.  Bo można ją za słabo dogrzać i wtedy nie przyklei się lub przepalić i wtedy się zrobi szmata.

Napisano
Godzinę temu, Rafcio napisał:

Zgadza się. Tylko że ja też kiedyś zaczynałem i robiłem to w ten sam sposób. Może wolniej ale tak samo.

Bardziej bym się martwił żeby papę odpowiednio dogrzać.  Bo można ją za słabo dogrzać i wtedy nie przyklei się lub przepalić i wtedy się zrobi szmata.

dokładnie tak, najgorszy pierwszy raz a potem to już tylko coraz lepiej;], no i najważniejsze aby z tego dachu nie spaść , bo niekiedy stromizny dachu są że strach się bać:panic:

ja  mam małe doświadczenie w tym temacie, bo jako dzieciak tylko podkładałem drewno pod beczka z lepikiem, a już w późniejszym wieku kładliśmy pape na takim podwójnej wiacie smetnikowej, wiec i nisko było i ja byłem tym operatorem palnika:phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.