Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwór w ścianie

Featured Replies

Napisano

W budynku w którym jeszcze mieszkam, trzeba w ścianie wykonać otwór o średnicy około 200mm.

Jak się do tego zabrać, żeby nie zniszczyć niedawno zrobionego ocieplenia i elewacji ?

Niedaleko ktoś ostatnio wypuszczał przez ścianę rurę z piecyka dwufunkcyjnego, wyszło tak że z budynku sterczy teraz rura, a pomiędzy nią a ścianą poszarpany styropian i wszystko  zapaćkane byle jak pianą.

Napisano

Na elewacji odrysowac okrąg o odpowiedniej srednicy okleic taśmą malarską i delikatnie wyciąć go szlifierką. Potem nawiercić po obwodzie w scianie otwory i wykuc co niepotrzebne. 

Dwa otwory pod drzwi robilem tym sposobem i efekt w postaci ladnej powierzchni tynku i elewacji zad9walal mnie. Poprawek bylo malo.

Napisano

Przez mur otwornicą diamentową, dalej w styropianie, przez siatkę i tynk otwornicą hss. Da się bez problemu ładnie przebić od środka, ale na końcówce (warstwa tynku i siatki) delikatnie z wyczuciem

Napisano
1 godzinę temu, oskarek napisał:

otwornica.

Ile dałeś za taką otwornice że ja polecasz?

Uwielbiam rady z AK.....są takie zabawne 

Żeby nie bylo off....z zewnątrz wyciąć odpowiedni okrąg. Po jego średnich nawiercic otwory, wykuc i obrobić....

Edytowane przez 4thelement

Napisano

Pomagałem koledze zrobić otwór w ścianie w starej willi. Otwornica była z wypożyczalni. Oczywiście można ręcznie meslem - jak kto woli :oki:

Napisano
8 godzin temu, oskarek napisał:

Pomagałem koledze zrobić otwór w ścianie w starej willi. Otwornica była z wypożyczalni. Oczywiście można ręcznie meslem - jak kto woli :oki:

aha, pomagałeś koledze, a może koledze kolegi....a tak naprawdę blade pojęcie....

sama wiertnica to koszt ok 2500kzł, do tego koronki, lekką ręką liczę ok 1kzł za szt.......

wiesz jak obsłużyć taką wiertnicę? bo szczerze mówiąc ja nie wiem i bałbym się pożyczyć sprzęt za kilka kzł 

Napisano
W budynku w którym jeszcze mieszkam, trzeba w ścianie wykonać otwór o średnicy około 200mm.
Jak się do tego zabrać, żeby nie zniszczyć niedawno zrobionego ocieplenia i elewacji ?

Niedaleko ktoś ostatnio wypuszczał przez ścianę rurę z piecyka dwufunkcyjnego, wyszło tak że z budynku sterczy teraz rura, a pomiędzy nią a ścianą poszarpany styropian i wszystko  zapaćkane byle jak pianą.

Zapłacić komuś kto zrobi to otwornicą, albo takową wypożyczyć i spróbować sił samemu.

tapatalked

Napisano
11 godzin temu, 4thelement napisał:

aha, pomagałeś koledze, a może koledze kolegi....a tak naprawdę blade pojęcie....

sama wiertnica to koszt ok 2500kzł, do tego koronki, lekką ręką liczę ok 1kzł za szt.......

wiesz jak obsłużyć taką wiertnicę? bo szczerze mówiąc ja nie wiem i bałbym się pożyczyć sprzęt za kilka kzł 

Skoro wiesz lepiej, zakończymy dyskusję na tym etapie :oki:

Edytowane przez oskarek

Napisano
Dnia 26.05.2017 o 14:11, Majkiel napisał:

W budynku trzeba w ścianie wykonać otwór o średnicy około 200mm.

Niedaleko ktoś  wypuszczał przez ścianę rurę, wyszło tak że sterczy teraz rura, a pomiędzy nią a ścianą poszarpany styropian i wszystko  zapaćkane byle jak pianą.

Ja, jako profesjonalny amator :phi: zrobił bym pierwszy otwór (tzw. pilotujący) od środka na zewnątrz. Później w ścianie (a nie padło jeszcze pytanie, z czego zrobiona) wiercił bym otwory "po obwodzie" planowanej dziury i wyłupać urobek, natomiast ocieplenie skubał bym od zewnątrz, powoli i dokładnie, aby ew. szpara pomiędzy rurą a dziurą ;] była jak najmniejsza. Zawsze też można to później zamaskować, czy też wykończyć rozetą.

Nie miałem styczności z otwornicą większą, niż fi 68 (rozmiar pod puszki osprzętu elektrycznego) i wątpię, żeby taką fi 200 dało się pracować "z ręki", bez jakiegoś specjalnego statywu, stojaka itp.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, romano11 napisał:

...

Nie miałem styczności z otwornicą większą, niż fi 68 (rozmiar pod puszki osprzętu elektrycznego) i wątpię, żeby taką fi 200 dało się pracować "z ręki", bez jakiegoś specjalnego statywu, stojaka itp.

Do puszek mam koronkę właśnie około 68mm, ale największe jakie widziałem na Allegro to 125 i 150 mm.

Ściana ze starych mocnych cegieł ;)

Napisano

Najważniejsze, to wyciąć ładniutki otwór w tynku zewnętrznym i ociepleniu. Czymkolwiek by tego nie robić, ja bym zrobił otwór pilotujący przez ścianę od środka na zewnątrz, a potem działał delikatnie od zewnętrznej strony. Wiercąc czy kując od środka przez całą grubość muru, to delikatność będzie mocno iluzoryczna. Końcowa warstwa muru może się rozkruszyć i odepchnąć ocieplenie razem z tynkiem od muru.  Dlatego, jeśli masz możliwość wypożyczyć odpowiednie narzędzie, to się nie zastanawiaj.

P.S. Wierciłem przez ścianę z jednej cegły koronką wielkości puszek elektrycznych (koronka z węglikami). Napęd dała młotowiertarka z Lidla 1500W. Otwór większych rozmiarów wierciłem w postaci większej ilości wierceń koronką z przesunięciem otworów na ścianie o jakieś 2/3 średnicy. Wierciłem wszystkie otwory na głębokość koronki i wyłamywałem nawiercone krążki meslem. Wyłamuje się bardzo łatwo. Potem kolejne wiercenie i kolejne wyłamywanie. Za trzecim, czy czwartym razem przeszedłem na drugą stronę, ale tam tynk poodpadał po 5-10cm szerzej niż cały otwór. Ogólnie dość męczące i żmudne to było, ale i tak dużo łatwiejsze niż wiercić cienkie otwory i łomotać wszystko meslem.

Napisano

W wypożyczalniach narzędzi można spokojnie wypożyczyć wiertnicę ze statywem i odpowiedniej szerokości koronkę.

Taka wiertnica musi być solidnie przymocowana do wierconej powierzchni, więc wiercenie od strony elewacji odpada.

Wiercenie w zależności od materiału wymaga użycia wody do schodzenia koronki. Wierci się bez udaru.

Problemem pozostaje wycięcie otworu w tynku zewnętrznym, bo koronka może oderwać siatkę z tynkiem na większej powierzchni niż wiercona dziura.

Kolejność powinna być taka:

1. otwór pilotujący od zewnątrz do środka, pilnując aby wiertło było pod kątem prostym do ściany

2. wiertnicą otwór od środka na grubość ściany + trochę styropianu

3. wydłubać od środka resztę styropianu (ile się da)

4. od zewnątrz rozcinać elewację szlifierką lub ostrym nożem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.