Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Purchle, wykwity rdzy na masce

Featured Replies

Napisano

Dwa może trzy lata temu zrobiłem "lakierem w pędzelku" zaprawkę odprysków po kamieniach na masce.

Teraz wygląda to niestety tak jak na załączonych fotach.

Jako, że nie mam doświadczenia w takich sprawach chciałem zaprowadzić auto do lakiernika, tylko se pomyślałem po co, skoro można zostać bohaterem we własnym domu, a może jednak się mylę.

Jakbym to delikatnie potraktował papierem ściernym, potem odrdzewiacz (właśnie jaki?) i na to znów zaprawka w pędzelku, to jest szansa zostać bohaterem czy nie?

Może jednak spray? Powierzchnia jest niewielka, dlatego bardziej myślałem o pędzelku.

Gdybym jednak zrezygnował z bohaterstwa to usunięcie takiej pierdoły, z którą jednak żyć nie mogę, kwalifikuje się tylko o lakiernika czy jakieś smart repair też takie rzeczy robią?

tn_IMG_0684.JPG

tn_IMG_0688.JPG

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Zdjęcia coś niezbyt wyraźne ale na drugim wygląda to na dziury. Nic już nie pomoże.

Jeśli jednak źle widzę to robisz tak:

- Dremel z małym, stożkowym kamieniem i jedziesz do gołe, czystej blachy,

- w taki krater wpuszczasz Fertan na dwa dni (mam całą butelkę jakby co),

- zmywasz gąbką namoczoną w wodzie,

- odtłuszczasz benzyną ekstakcyjną,

- wpuszczasz kroplę podkładu epoksydowego, dwuskładnikowego,

- na to może być lakier zaprawkowy albo szpachla i do lakiernika.

Napisano

imo musisz sporo rozszlifować w koło, dobrze rudą oczyścić i np. R-Stop em potraktować. Na to jakiś podkład i dopiero zaprawka lakierem. Jak policzysz materiał ( koło 50 zeta), własny czas i efekt średnio wizualny to nie wiem czy nie wolałbyś tego u lakiernika pomalować.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, r1sender napisał:

imo musisz sporo rozszlifować w koło, dobrze rudą oczyścić i np. R-Stop em potraktować. Na to jakiś podkład i dopiero zaprawka lakierem. Jak policzysz materiał ( koło 50 zeta), własny czas i efekt średnio wizualny to nie wiem czy nie wolałbyś tego u lakiernika pomalować.

Jak przeczytałem rade @Joki to od razu postanowiłem go o namiar na lakiernika zapytac :hehe:

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Joki napisał:

Zdjęcia coś niezbyt wyraźne ale na drugim wygląda to na dziury. Nic już nie pomoże.

Jeśli jednak źle widzę to robisz tak:

- Dremel z małym, stożkowym kamieniem i jedziesz do gołe, czystej blachy,

- w taki krater wpuszczasz Fertan na dwa dni (mam całą butelkę jakby co),

- zmywasz gąbką namoczoną w wodzie,

- odtłuszczasz benzyną ekstakcyjną,

- wpuszczasz kroplę podkładu epoksydowego, dwuskładnikowego,

- na to może być lakier zaprawkowy albo szpachla i do lakiernika.

Zdjęcia to ja robie jedynie aparatem dla glupich z ustawieniem dla jeszcze glupszych, wiec nie ma co sie dziwic, ze sa jakie sa.

Daj moze namiar na jakiegos lakiernika, fantow potrzebnych nie mam, a jak mam wykonac to co napisales to juz wiem, ze to mnie przerasta.

Napisano
4 godziny temu, volf6 napisał:

Te odrdzewiacze to chyba pic na wodę:hehe:

Polecam zwłaszcza końcówkę filmu 8]

https://www.youtube.com/watch?v=-4rhOvtwIA8

Przy takim użyciu nie ma się co dziwić. One mogą związać niewidzialne gołym okiem drobiny rdzy pozostałe po czyszczeniu do gołej blachy. Widocznej warstwy rudej ani wżerów nie zlikwidują. Tylko powierzchownie przykryją a pod spodem będzie gnić nadal.

Napisano

Ja zawsze dawałem w takie dziury podkład reaktywny a jak zaschło - kroplę lakieru. Nigdy potem ruda nie wychodziła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.