Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja dodatkowych reflektorów dalekosiężnych?

Featured Replies

Napisano

Mam ja starą terenówkę (25 letnia Frontera), chcę do niej (na kangurze z przodu) podłączyć dodatkowe oświetlenie dalekosiężne. Bez dodatkowych przełączników - zamysł jest taki, żeby reflektory dalekosiężne obsługiwać przełącznikiem świateł drogowych - włączam długie - reflektory się zapalają, wyłączam długie, reflektory gasną.

Jestem zupełnym szczypiorkiem w dziedzinie elektryki ale wymyśliłem sobie takie coś:

- minus reflektorów dalekosiężnych prowadzę do jakiegoś elementu karoserii.

- plus lewego reflektora prowadzę do plusa prawego i łącze je ze sobą

- następnie połączony plus idzie do przekaźnika.

- do przekaźnika podłączam plus świateł drogowych i plus z akumulatora

Rysunek poniżej.

I teraz pojawiają się pytania:

- jaka grubość kabli? 2mm?

- czy przekaźnik w ogóle jest konieczny? Może wystarczy plus dalekosiężnych połączyć bezpośrednio z plusem świateł drogowych bez ciągnięcia wiązek z akumulatora i przekaźnika?

- jeżeli jednak przekaźnik będzie potrzebny, to są na nim jakieś oznaczenia: 30 / 85 / 86 / 87. Jakie kabelki do jakiej nóżki przekaźnika podłączyć?

Z góry dzięki za podpowiedzi

2017-06-19 17_09_00.jpg

Napisano
22 minuty temu, tomirek napisał:

- czy przekaźnik w ogóle jest konieczny? Może wystarczy plus dalekosiężnych połączyć bezpośrednio z plusem świateł drogowych bez ciągnięcia wiązek z akumulatora i przekaźnika?

miałem tak "na krótko" w dostawczaku, pewnie kwestia jakie żarówki tam wsadzisz (u mnie było 2x55w - oryginalne + dalekosiężne)

Napisano
2 minuty temu, tomirek napisał:

Żarówki to 2x55W H3

Czyli masz dodatkowe 10A obciążenia. Zobacz na jaki prąd znamionowy jest przekaźnik od świateł drogowych. Jeśli ma duży zapas to powinno wystarczyć. Najwyżej kable będą się lekko grzać bo będzie dwukrotnie większy prąd płynął.

Na dobrą sprawę przy wykorzystaniu istniejącej instalacji od drogowych należałoby kable wymienić na grubsze lub równolegle poprowadzić drugie. W skrajnych przypadkach grzanie kabli może nawet grozić pożarem.

Napisano
3 godziny temu, tomirek napisał:

wymyśliłem sobie takie coś:

- minus reflektorów dalekosiężnych prowadzę do jakiegoś elementu karoserii.

- plus lewego reflektora prowadzę do plusa prawego i łącze je ze sobą

- następnie połączony plus idzie do przekaźnika.

- do przekaźnika podłączam plus świateł drogowych i plus z akumulatora

Rysunek poniżej.

I teraz pojawiają się pytania:

- jeżeli jednak przekaźnik będzie potrzebny, to są na nim jakieś oznaczenia: 30 / 85 / 86 / 87. Jakie kabelki do jakiej nóżki przekaźnika podłączyć?

Masa dalekosiężnych może być, byle była pewna pod względem elektrycznym.

Jeśli chcesz dodatkowe lampy zasilać prosto z aku, to możesz do sterowania nimi wykorzystać napięcie z fabrycznych drogowych, ale dobrą praktyką było by dołożyć im po bezpieczniku (lub chociaż jeden wspólny) - rysunek, czy też może raczej schemat nr 1 :phi:

Można by też przyłączyć się równolegle do fabrycznych drogowych, ale wtedy może być zbyt cienki przewód, o czym wspominał kolega Joki i wtedy - jeśli masz przekaźniki do drogowych - dodatkowy raczej nie będzie potrzebny - schemat nr 2 ;]

Zanim połączysz równolegle dodatkowe reflektory, sprawdź, jak jest realizowane to fabrycznie: na pewno będziesz miał osobne bezpieczniki dla lewego i prawego reflektora (możesz mieć jeden lna oba włókna ub dwa - na każde włókno osobno (masz tam fabrycznie H4? ) i tak samo możesz mieć dla drogowych jeden lub dwa przekaźniki albo też nie mieć ich wcale :phi:

A teraz nie zawracaj sobie głowy schematami, tylko umów się z kolegą Szyman :hehe:

5947eb9ba6a45_2017-06-1917_09_00.jpg.dfdcc7b2eed9afdb0b78147e57b66066.jpg.c6c3fec97c5c7546e047fef086e63a9b.jpg

59481e2ddffe5_5947eb9ba6a45_2017-06-1917_09_00.jpg.dfdcc7b2eed9afdb0b78147e57b66066-Kopia.jpg.45e4ecd098638db5d146b0615fb237f1.jpg

7899512600_1392336015.jpg.8e32a83a9a7a7267c00ae90776682c78.jpg

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, romano11 napisał:

Masa dalekosiężnych może być, byle była pewna pod względem elektrycznym.

Jeśli chcesz dodatkowe lampy zasilać prosto z aku, to możesz do sterowania nimi wykorzystać napięcie z fabrycznych drogowych, ale dobrą praktyką było by dołożyć im po bezpieczniku (lub chociaż jeden wspólny) - rysunek, czy też może raczej schemat nr 1 :phi:

Można by też przyłączyć się równolegle do fabrycznych drogowych, ale wtedy może być zbyt cienki przewód, o czym wspominał kolega Joki i wtedy - jeśli masz przekaźniki do drogowych - dodatkowy raczej nie będzie potrzebny - schemat nr 2 ;]

Zanim połączysz równolegle dodatkowe reflektory, sprawdź, jak jest realizowane to fabrycznie: na pewno będziesz miał osobne bezpieczniki dla lewego i prawego reflektora (możesz mieć jeden lna oba włókna ub dwa - na każde włókno osobno (masz tam fabrycznie H4? ) i tak samo możesz mieć dla drogowych jeden lub dwa przekaźniki albo też nie mieć ich wcale :phi:

A teraz nie zawracaj sobie głowy schematami, tylko umów się z kolegą Szyman :hehe:

No i zrobiłem jak radziłeś, znaczy podjechałem do kolegi Szymana.  :hehe:

Full profeska, peszelki, lutowanie, termokurczki, piknie założony przekaźnik. Ja byłem fizyczny, znaczy przykręcałem lampy, Szyman zajął się pracami precyzyjnymi ;) Sam bym tego w życiu tak nie ogarnął. Niby taka duperela a pona godzina dłubania było.

@szyman  dziękuję bardzo za szybką pomoc :)

IMG_20170620_163638-01.jpg

IMG_20170620_164640-01.jpg

IMG_20170620_171555-01.jpg

Edytowane przez tomirek

Napisano
1 godzinę temu, szyman napisał:

polecam się na przyszłość :ok:

Znaczy się będzie naprawa gwarancyjna? :phi:  ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.