Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekalkulacja składki OC, szykie pytanie.

Featured Replies

Napisano

Cześć Wam

Jest ktoś na bieżąco w tej kwestii ? Czy TU ma prawo do rekalkulacji składki OC ? Czy kupując auto z opłaconym na rok OC mogę domagać się od TU przeniesienia polisy na moją osobę ?
Czy może mam zachować się jak typowy Janusz i nie zgłaszać tego wcale. Auto raczej do zabawy, więc będzie u mnie krótko, pójdzie dalej na długo przed końcem ubezpieczenia, nie mam w sumie potrzeby rejestrowania go na siebie. W zasadzie zależy to od rzeczonej rekalkulacji.

Na jakimś forum prawnym znalazłem opis...

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w przypadku przejścia lub przeniesienia prawa własności ubezpieczonego samochodu, na nowego kupującego przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z umowy ubezpieczenia OC, co za tym idzie, umowa ta ulega rozwiązaniu dopiero z upływem okresu, na który została zawarta. Art. 31.2 wyraźnie precyzuje, iż rekalkulacja może być dokonana tylko w przypadku niewypowiedzenia umowy.

Ktoś coś ?

Napisano
1 godzinę temu, Bravus napisał:

Cześć Wam

Jest ktoś na bieżąco w tej kwestii ? Czy TU ma prawo do rekalkulacji składki OC ? Czy kupując auto z opłaconym na rok OC mogę domagać się od TU przeniesienia polisy na moją osobę ?
Czy może mam zachować się jak typowy Janusz i nie zgłaszać tego wcale. Auto raczej do zabawy, więc będzie u mnie krótko, pójdzie dalej na długo przed końcem ubezpieczenia, nie mam w sumie potrzeby rejestrowania go na siebie. W zasadzie zależy to od rzeczonej rekalkulacji.

Na jakimś forum prawnym znalazłem opis...

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w przypadku przejścia lub przeniesienia prawa własności ubezpieczonego samochodu, na nowego kupującego przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z umowy ubezpieczenia OC, co za tym idzie, umowa ta ulega rozwiązaniu dopiero z upływem okresu, na który została zawarta. Art. 31.2 wyraźnie precyzuje, iż rekalkulacja może być dokonana tylko w przypadku niewypowiedzenia umowy.

Ktoś coś ?

Jak kupiłem ostatnio E46 na dosłownie kilka dni, to mi moja brokerka powiedziała, że to zależy od ubezpieczyciela. Moje auto było w AXA, brokerka twierdziła że na pewno nie rekalkulują.

Napisano
16 minut temu, bizz napisał:

Jak kupiłem ostatnio E46 na dosłownie kilka dni, to mi moja brokerka powiedziała, że to zależy od ubezpieczyciela. Moje auto było w AXA, brokerka twierdziła że na pewno nie rekalkulują.

Nie zapomnij zapłacić podatku... 

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Nie zapomnij zapłacić podatku... 

Finalnie auto oddałem, umowy do kosza. Gość próbował zamaskować pękniętą głowicę.

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Finalnie auto oddałem, umowy do kosza. Gość próbował zamaskować pękniętą głowicę.

To podatek tym bardziej - od 'niewtopienia' :D

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

To podatek tym bardziej - od 'niewtopienia' :D

Korzystając z okazji - Kupię E46 LPG tempomat, automat, kombi (ostatnie dwa do negocjacji:))

Napisano
5 godzin temu, Bravus napisał:

Ktoś coś ?

TU samo z siebie może, ale nie musi robić rekalkulacji. Jeżeli nowy właściciel złoży wniosek o rekalkulację to TU MUSI ją zrobić.

31.2. W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania za okres od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu. Posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, jest obowiązany podać do wiadomości zakładu ubezpieczeń wszystkie znane sobie okoliczności, których ujawnienie jest niezbędne do dokonania ponownej kalkulacji składki.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ozarek napisał:

TU samo z siebie może, ale nie musi robić rekalkulacji. Jeżeli nowy właściciel złoży wniosek o rekalkulację to TU MUSI ją zrobić.

No właśnie... przepisy tego nie regulują w sposób zrozumiały oraz jednoznaczny. TU może dokonać, ale nie ma takiego obowiązku.

2 godziny temu, Ozarek napisał:

31.2. W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej...
[ciach...]

Art 31 ustęp 2, również nie jest jednoznacznie orzekający. Włączając tryb "januszowy", TU nie może rekalkulować składki opłaconego ubezpieczenia, dopóki nie podam im danych do tejże rekalkulacji. Dodatkowo TU, nie ma też takiego wyraźnego obowiązku.
Chyba się trochę z nimi podroczę. Najlepszym jest fakt, że nawet po rekalkulacji składki, składka naliczona dla mojej osoby będzie niższa niż dla poprzedniego właściciela.

@Ozarek, dziękuję.

Napisano
9 godzin temu, Bravus napisał:

Art 31 ustęp 2, również nie jest jednoznacznie orzekający. Włączając tryb "januszowy", TU nie może rekalkulować składki opłaconego ubezpieczenia, dopóki nie podam im danych do tejże rekalkulacji. Dodatkowo TU, nie ma też takiego wyraźnego obowiązku.
Chyba się trochę z nimi podroczę. Najlepszym jest fakt, że nawet po rekalkulacji składki, składka naliczona dla mojej osoby będzie niższa niż dla poprzedniego właściciela.

nie do końca masz rację. TU otrzyma Twoje dane, wystarczające do rekalkulacji, od sprzedającego, który ma obowiązek poinformować TU o zbyciu pojazdu do 14 dni od zawarcia umowy. Twoja historia jest w bazie UFG i na tej podstawie zrobią rekalkulację.

Ustawa akurat tutaj precyzyjnie określa działania jakie TU może, a jakie musi, podjąć w określonych sytuacjach. Jeżeli przysłali Ci rekalkulację to mają do tego święte prawo, a obecnie wcale nie jest takie pewne że Twoja składka będzie niższa niż poprzednika - chyba że kupiłeś auto z dużym silnikiem od 18.latka.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ozarek napisał:

nie do końca masz rację. TU otrzyma Twoje dane, wystarczające do rekalkulacji, od sprzedającego, który ma obowiązek poinformować TU o zbyciu pojazdu do 14 dni od zawarcia umowy. Twoja historia jest w bazie UFG i na tej podstawie zrobią rekalkulację.

Ustawa akurat tutaj precyzyjnie określa działania jakie TU może, a jakie musi, podjąć w określonych sytuacjach. Jeżeli przysłali Ci rekalkulację to mają do tego święte prawo, a obecnie wcale nie jest takie pewne że Twoja składka będzie niższa niż poprzednika - chyba że kupiłeś auto z dużym silnikiem od 18.latka.

W sumie logiczne :) Jeżeli wykonają taką rekalkulację sami, to jedyną moją bronią jest to, że rekalkulacja składki jest dla mnie krzywdząca. Nie wezmą przecież pod uwagę czynników "trzecich", planowanego rocznego przebiegu, ilości innych aut, regularnego przewożenia dzieci itd. Dla świętego spokoju zadzwonię do TU i zapytam, bo jak jakimś magicznym sposobem okaże się, że będę musiał dopłacić jakąś chorą kwotę, to ekonomiczny sens posiadania kolejnego auta stanie się nieopłacalny.
Kiedyś było zdecydowanie łatwiej ;)

Napisano
Godzinę temu, Bravus napisał:

Nie wezmą przecież pod uwagę czynników "trzecich", planowanego rocznego przebiegu, ilości innych aut, regularnego przewożenia dzieci itd.

to ma marginalny, jeżeli w ogóle, wpływ na wysokość składki. Zawsze lepiej jest podejść po ludzku i zgłosić/spytać niż się 'ukrywać' bo może nie zrobią.

Napisano
3 godziny temu, Ozarek napisał:

TU zrobi rekalkulację zakładając brak jakichkolwiek zniżek... 

TU tak takie umowy kalkuluje, żeby kupujący dopłacił, ale nie na tyle dużo, żeby przestało się to mu opłacać. Umowę OC jest jeszcze na 6 miesięcy. TU policzy, że składka na 12 miesięcy wyszłaby dla kupującego 650zł. Zatem za te 6 miesięcy mogą Cię poprosić o dopłatę 200zł. I tak jesteś do przodu - bo przy nowej umowie kosztowałyby proporcjonalnie 325zł. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Ozarek napisał:

to ma marginalny, jeżeli w ogóle, wpływ na wysokość składki

Tutaj się nie zgodzę. Różnice w wysokości składki wychodzą całkiem spore.

1 godzinę temu, Ozarek napisał:

Zawsze lepiej jest podejść po ludzku i zgłosić/spytać niż się 'ukrywać' bo może nie zrobią.

Tak też uczynię, napisałem o tym wyżej.

16 minut temu, grogi napisał:

Też mi się tak wydaję, że w takim przypadku mogłoby tak być. Pomimo oczywistości jaką są podstawowe dane w UFG, ustawa daje im zielone światło na wyciskanie z nas ile się da. Klient się nie zna, to zapłaci. Firmowa windykacja, również działa bardzo szybko. Zastraszanie klienta jest na porządku dziennym. Rynek ubezpieczeń komunikacyjnych, działa często na skraju prawa, manipulacje, korzystanie z niewiedzy ubezpieczonego, zaniżanie wycen itd.itp.

24 minuty temu, grogi napisał:

TU tak takie umowy kalkuluje, żeby kupujący dopłacił, ale nie na tyle dużo, żeby przestało się to mu opłacać...

Manipulacja jak nic, pobierają kasę dwukrotnie za jedną świadczoną usługę. Zdaję sobie sprawę, że na wysokość składki mają wpływ różne czynniki "trzecie", niestety wychodzi na to, że są to otwarte drzwi do wysysania z nas kasy.

Napisano
39 minut temu, grogi napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że większość TU nie rekalkuluje składek, jeśli nie ma wielkich różnic w stylu pełne zniżki vs. max wzwyżka, gdzie różnica składki w tysiące idzie. Poza tym rekalkulują w oparciu o dane UFG i tą historię przekładają na swoje bonus malusy, co czasami wychodzi korzystnie dla klienta a czasami nie.

41 minut temu, grogi napisał:

TU tak takie umowy kalkuluje, żeby kupujący dopłacił, ale nie na tyle dużo, żeby przestało się to mu opłacać. Umowę OC jest jeszcze na 6 miesięcy. TU policzy, że składka na 12 miesięcy wyszłaby dla kupującego 650zł. Zatem za te 6 miesięcy mogą Cię poprosić o dopłatę 200zł. I tak jesteś do przodu - bo przy nowej umowie kosztowałyby proporcjonalnie 325zł. 

Doszukujesz się czegoś czego nie ma. Weź pod uwagę, że na końcu przy biurku siedzi zwykły człowiek, pracownik i czasami to od jego widzimisię zależy. Nikt takich analiz nie robi. Tak samo robiąc ubezpieczenie bierzesz dobro klienta jako najważniejsze, ale dojdziesz do pewnej granicy, której nie przeskoczysz.

10 minut temu, Bravus napisał:

Manipulacja jak nic, pobierają kasę dwukrotnie za jedną świadczoną usługę.

Nic podobnego.

Napisano
37 minut temu, grogi napisał:

muszą brać pod uwagę historię szkodowości, która jest dostępna w UFG, nakłada to na nich ustawa. Może być tak, choć coraz rzadziej, że w UFG są braki i taka automatyczna kalkulacja nie uwzględnia wszystkiego. Dlatego lepiej gromadzić swoją historię i po zakupie auta iść do TU po rekalkulację.

38 minut temu, grogi napisał:

TU tak takie umowy kalkuluje, żeby kupujący dopłacił, ale nie na tyle dużo, żeby przestało się to mu opłacać.

tu zgoda, obecnie nie da się oszacować składki i każdy może mieć inne wyliczenie, mimo bazowo zbliżonych parametrów. Z obserwacji faktycznie wychodzi, że kalkulują na minimalną dopłatę, ale to ta sama 'zasada' co kontynuacja droższa od nowego OC... takie czasy, że jak się komuś nie chce to zapłaci więcej.

Napisano
1 minutę temu, AkuQ napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że większość TU nie rekalkuluje składek, jeśli nie ma wielkich różnic w stylu pełne zniżki vs. max wzwyżka, gdzie różnica składki w tysiące idzie. Poza tym rekalkulują w oparciu o dane UFG i tą historię przekładają na swoje bonus malusy, co czasami wychodzi korzystnie dla klienta a czasami nie.

Bazy UFG nie są pełne i jeśli szkody tam nie ma, nie znaczy że jej nie było. A jeśli jest zgłoszona, to była na 100%. Bezpiecznie jest więc dla towarzystwa założyć, że delikwent zniżek nie ma, ew. zwyżki za szkody.

1 minutę temu, AkuQ napisał:

Doszukujesz się czegoś czego nie ma. Weź pod uwagę, że na końcu przy biurku siedzi zwykły człowiek, pracownik i czasami to od jego widzimisię zależy. Nikt takich analiz nie robi. Tak samo robiąc ubezpieczenie bierzesz dobro klienta jako najważniejsze, ale dojdziesz do pewnej granicy, której nie przeskoczysz.

Nic podobnego.

Masz rację - człowiek jest pierwszym i ostatnim elementem tej układanki. Pierwszy wklepuje dane z listów napływających od sprzedawców. Drugi dostaje listę umów do podpisania i listę umów z którymi nie wiadomo co zrobić (bo np. nie można znaleść PESEL itp). Pomiędzy tym pierwszym a tym drugim jest jednak system informatyczny, który wszystko przemieli, sprawdzi sobie dane w UFG, oszacuje ryzyko, skalkuluje składkę, sprawdzi nawet składkę w innych towarzystwach itd. Wszystko żeby tak policzyć, żeby TU stratne nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.