Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekalkulacja składki po kupnie auta

Featured Replies

Napisano

Mam pewien problem z rekalkulacją składki dokonaną przez AXA. Kupiłem auto w kwietniu. W marcu poprzedni właściciel wykupił nowe OC i opłacił cała składkę w jeden racie ( składka ok 700 zł ) Kilka dni temu dzwoniłem na infolinie żeby się dowiedzieć o przepisanie OC na mnie i pan konsultant wyliczył, że do tej polisy mam dopłacić 1.150,00 żł :facepalm:. ( czyli składka by wyszła ok 1.850,00 zł ). Najciekawsze jest to, że robiłem kilka razy kalkulację na ich stronie na kalkulatorze online ( ściągają tam dane o zniżkach z UFG ) i jakbym nie liczył to OC wychodziło ok. 1.000,00 zł na rok, więc daleko od tego co wyliczyli przy rekalkulacji. Ciekawostka nr 2, na stronie AXA kilka razy piszą o tym, że "gwarancja ceny dla kupującego pojazd z ubezpieczeniem AXA Direct", "kontynuując umowę ubezpieczenia po zbywcy zawsze zapłacisz składkę niższą bądź równą tej, którą opłacał poprzedni właściciel pojazdu" czy w końcu "kontynuując umowę ubezpieczenia OC zawartą przez poprzedniego właściciela pamiętaj, że 1. jeśli zbywca opłacił składkę w całości, Nabywca nie musi nic dopłacać." I co teraz zrobić ? Konsultant wali w ciula ? Bo jak mu zadawałem pytania o tym co piszą na stronie to nie potrafił w ogóle odpowiedzieć tylko ciągle powtarzał " no tak ale musimy przeliczyć ", czemu składka na kalkulatorze online wychodzi dużo niższa niż u niego też nie potrafił odpowiedzieć .... 

Edytowane przez szuro

Napisano

Mają prawo do rekalkulacji, ale możesz w dowolnym wypowiedzieć umowe a nadpłaconą kwote za niewykorzystany okres zwracają (ale chyba sprzedającemu).:hmm: WIec kwestia co Ci sie bardziej opłaca.

U mnie było na odwrot bo miałem wieksze zniżki niż sprzedający, ale nie chcieli obniżyć :piwko: A wyceny konsultant/ online nigdy sie nie pokrywa i zawsze nizsza była z kalkulatora.

A z tym "jeśli zbywca opłacił składkę w całości, Nabywca nie musi nic dopłacać." sam jestem ciekaw czy sie własnych zapisów bedą trzymać :) 

EDIT

Axa direct  ("Kupiłem pojazd", punkt 2)  Nawet na stronie to mają oficjalnie napisane, ze jeśli jest opłacone to nic nie dopłacasz tylko zgłaszasz kupno i dotyczy to tylko axa direct.

Edytowane przez tomx1

Napisano

Zgodnie z ustawą TU ma prawo do rekalkulacji składki na zasadach sobie tylko znanych i sobie wygodnych. Kupujący albo płaci, albo wypowiada umowę i zawiera nowe OC (zachowując ciągłość) tam gdzie sobie chce.

Jeśli płaci to ... płaci.

Jeśli wypowiada to musi sobie wykupić nowe OC z dniem rezygnacji z poprzedniego, a poprzedniemu TU zapłacić jedynie część zrekalkulowanej starej składki odpowiadającą okresowi od zakupu do wypowiedzenia.

Niewykorzystana część składki po wypowiedzeniu zwracana jest sprzedającemu.

Trzeba policzyć i zdecydować.

Napisano

ile czasu na to jest po zakupie ?

Napisano

Ciekawostkę nr 1 przechodziłem w TUW, inny agent przepisał polisę bez rekalkulacji.

Napisano
3 minuty temu, Lato8 napisał:

ile czasu na to jest po zakupie ?

Wypowiedzieć kupione OC można w dowolnym momencie do samego końca jej obowiązywania. Trzeba tez pamiętać, że kupiona z samochodem polisa OC nie przedłuża się automatycznie i trzeba wykupić kolejne OC z zachowaniem ciągłości.

Napisano
  • Autor

Trochę się sytuacja wyjaśniła. Zrobiłem zgłoszenie przez FB, zostawiłem swoje namiary, Pani z obsługi do mnie oddzwoniła i wyjaśniła sprawę. Nie robią rekalkulacji w przypadku AXA Direct ( moje było kupione przez Liberty Ubezpieczenia które przez AXA zostało wchłonięte  i w tym przypadku rekalkulację robią ). Co do kwoty do dopłaty to pani sprawdziła moje dane i okazało się że poprzedni konsultant źle wpisał moje nazwisko i mimo, że wbił zniżkę 60% to z UFG zaciągało co innego. Obecnie do dopłaty jest ponad 2 razy mniej niż było do tej pory, także w sumie sprawa wyjaśniona ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.