Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panamera I Turbo vs 4S

Featured Replies

Napisano

Kolega przymierz się do takiego auta. 

Roczniki raczej z początku produkcji 2010-2012. 

Pytanie, czy warto iść w Turbo, czy 4S. Turbo w niektórych modelach (np. Cayenne I, Macan Turbo) było krytykowane za nieliniowe rozwijanie mocy.

Koszty serwisu w zasadzie pomijalne - auto będzie jeżdżone poniżej 2 lat (ok 30 kkm) i rozważany jest zakup tylko z tzw. Porsche Approved.

Z 7 lat temu miałem przez weekend takie auto, ale to było zwykła Panamera 4 (300 KM). Praktyczność oczywiście umiarkowana, ale klimat i prowadzenie jak dla mnie bezdyskusyjne. Wygląd - rzecz gustu osobiście lubię takie lekko brzydkie auta.

Niemniej jednak 4S i Turbo to inna liga.

Ktoś ujeżdżał dłużej (swoje, służbowe, szefa, szefowej, kumpla) i ma jakieś ciekawe doświadczenia?

Napisano

Nie rozumiem trochę Twojego postu..

Jeśli ma kasę to Turbo, jeśli ma być bardziej budżetowo to 4S.

Rożnica ( ja co prawda jeździłem Turbo S) odczuwalna.

Napisano

Miałem okazję się kopsnąć takim, zwykłym i byłem mocno zawiedziony. Gdybym nie wiedział czym jadę to pomyślałbym, że to jakiś zubożony Pasek tyle, że nie w tedeiku.

Zupełnie serio.

Napisano
10 godzin temu, Joki napisał:

Miałem okazję się kopsnąć takim, zwykłym i byłem mocno zawiedziony. Gdybym nie wiedział czym jadę to pomyślałbym, że to jakiś zubożony Pasek tyle, że nie w tedeiku.

Zupełnie serio.

Ale Ty jeździsz Speedsterem a do takich aut ciężko porównać cokolwiek. Taka Panamera ma Cię izolować od świata. Ma być cicho, szybko, komfortowo. Jeśli Ci to przeszkadza to nie jesteś klientem takich aut.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Kovic napisał:

Nie rozumiem trochę Twojego postu..

Jeśli ma kasę to Turbo, jeśli ma być bardziej budżetowo to 4S.

Rożnica ( ja co prawda jeździłem Turbo S) odczuwalna.

Kasa paradoksalnie jest podobna - bo za ca 200 kPLN możesz mieć podobne roczniki w 4S i Turbo.

Po wejściu nowego modelu ceny mocno pospadały. 

Różnica w osiągach jest oczywista i w oczywisty sposób odczuwalna (każda sekunda poniżej 6 do 100 daje duże subiektywne wrażenia).

Pytam bardziej o przydatność, użytkowość na codzień. Czy Turbo jest harcorem, którym się jeździ trudniej, czy jest też przyjazny, a jak trzeba to kipi mocą.

Kumpel miał wcześniej Cayenna GTS i nie było to Turbo, właśnie ze względu na fakt, że Turbo miało opinię auta trudniejszego. Tak samo kilka testów Macana Turbo, które czytałem (autem nie jeździłem) wskazywało na podobną cechę.

Jest jedno miejsce, gdzie mają jedno i drugie więc będzie można porównać naocznie.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, marcindzieg napisał:

Ale Ty jeździsz Speedsterem a do takich aut ciężko porównać cokolwiek. Taka Panamera ma Cię izolować od świata. Ma być cicho, szybko, komfortowo. Jeśli Ci to przeszkadza to nie jesteś klientem takich aut.

Z tą izolacją to bym nie przesadzał, S-klasse to to nie jest :-).

Za to jak na takie wymiary prowadzi się, jak dla mnie, świetnie.

Napisano
1 minutę temu, bnow napisał:

Kasa paradoksalnie jest podobna - bo za ca 200 kPLN możesz mieć podobne roczniki w 4S i Turbo.

Po wejściu nowego modelu ceny mocno pospadały. 

Różnica w osiągach jest oczywista i w oczywisty sposób odczuwalna (każda sekunda poniżej 6 do 100 daje duże subiektywne wrażenia).

Pytam bardziej o przydatność, użytkowość na codzień. Czy Turbo jest harcorem, którym się jeździ trudniej, czy jest też przyjazny, a jak trzeba to kipi mocą.

Kumpel miał wcześniej Cayenna GTS i nie było to Turbo, właśnie ze względu na fakt, że Turbo miało opinię auta trudniejszego. Tak samo kilka testów Macana Turbo, które czytałem (autem nie jeździłem) wskazywało na podobną cechę.

Jest jedno miejsce, gdzie mają jedno i drugie więc będzie można porównać naocznie.

Spokojnie brać turbo.

Prezes jeździ najmocniejszym na codzień z rodzinką i nie ma z tym problemów.

Tu jedynym aspektem przy zakupie nowego była kasa gdyż różnice w cenie są kosmiczne.

Panamera bez turbo to takie trochę rozwiązanie dla ludzi których do końca na nią nie stać.... :)

Ale z ciekawości Ci powiem że 4S jeździłem po Nurburgring i z dobrym kierowcą przeganiał dużo silniejsze furki.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Kovic napisał:

Ale z ciekawości Ci powiem że 4S jeździłem po Nurburgring i z dobrym kierowcą przeganiał dużo silniejsze furki.

Konie w Porsche podobno liczą się podwójnie :-)

Napisano
5 minut temu, bnow napisał:

Z tą izolacją to bym nie przesadzał, S-klasse to to nie jest :-).

Jak porównujesz do tanich SUVów to jest :) . Ja porównuje Sportage do Forestera. W Kii jest ciszej ale czucie drogi to przepaść. I bardziej o to chodzi.

Napisano
  • Autor
Teraz, marcindzieg napisał:

Jak porównujesz do tanich SUVów to jest :) . Ja porównuje Sportage do Forestera. W Kii jest ciszej ale czucie drogi to przepaść. I bardziej o to chodzi.

Forester (jeździłem tą wersją 240 konną) faktycznie cichy nie jest. Ale fajnie się prowadzi, dobrze jedzie, nawet ta skrzynia jest do przeżycia. Fajne, choć surowe, ale dobrze zrobione auto.

Napisano
6 godzin temu, bnow napisał:

Konie w Porsche podobno liczą się podwójnie :-)

a w Koreańcach po połowie :hehe:

Napisano

Ciekawe czy poza ewentualnym kosztem 2x turbin są jakieś różnice w koztach eksploatacjii takiego auta pomiędzy 4S a Turbo?

Spalanie pomijam bo to będzie zależeć od fantazjii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.