Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykładzina gumowa do garażu zamiast kafelek?

Featured Replies

Napisano

Hej. Mam garaż murowany skrajny ostatni w rzędzie postawiony jakieś 35 lat temu. Zimą przy roztopach posadzka ciągnie wodę od zewnętrznej ściany. Dodatkowo bardzo pije wodę która ścieka z auta. Robiona była już ilolacja pionowa ławy i ściany ale to nic nie dało. Nie jestem budowlańcem ale wydaje mi się że ktoś nie zrobił izolacji poziomej po wylaniu ławy i dlatego posadzka pije wilgoć.

Jakby pomalować posadzkę farba do posadzek to myślę że ona i tak odskoczy bo wilgoć będzie w betonie. Gdyby to przykryć kafelkami? Da radę?  A dziś wpadłem na taki pomysł https://enimat.pl/antyposlizgowa-wykladzina-garazu/

Ukryłbym wilgoć a woda skapująca z auta stałaby na gumie a nie wpijała posadzka. Tylko czy pod spodem nie robiłby się gnój?  😆 

Napisano

Pod tą wykladziną bedziesz miał taki gnój że głowa mała. Wilgoć bedzie wchodzić ale nie odparuje. Ja miałem położone linoleum i jak zdjąłem to mieszkały pod spodem przeróżne formy życia, a niektóre wyglądały nawet na inteligentne. Pomogła izolacja pozioma i nowa wylewka ale ja nie musiałem kuć starej więc było łatwiej. Poźniej na to farba do betonu i jest git.

Edytowane przez mitunio

Napisano
  • Autor

Nie musiałeś  kuć starej czyli położyłeś izolacje na starą i na to wylałeś nową wylewke? A gdyby na moją posadzkę bezpośrednio przywalić kafelki? 

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Stara była dużo poniżej gruntu. W zasadzie wg mnie był to "chudziak" więc spokojnie wylałem ca 8cm i teraz jest git.

Jeśli chodzi o płytki to może odpaść tak jak farba. Jak beton sie z wierzchu odmrozi to odpadnie razem z klejem i płytką. Nie możesz zerwać?

Edytowane przez mitunio

Napisano
  • Autor

X lat temu ten garaż był użytkowany przez mojego dziadka. Ojciec opowiadał ze kiedyś była tam wylewka pod skosem w "starym stylu" zeby woda wypływała z garazu i samochodu. Dziadek ponoć wszystko skuł kładł kostkę granitową z odzysku papę a nawet jakieś gumolity i nanto poszla wylewka. Po tylu latach nic nie pęka jest stabilne i nie pracuje. Tylko od zewnętrznej ściany pojawia się zawsze piękny kleks na posadzce gdy przychodzą bardzo ulewne deszcze albo roztopy po zimie. 

Napisano

Może jakiś drenaż wzdłuż tej ściany zrób zeby wodę zebrać i odprowadzić gdzieś dalej. 

Napisano

Lukass186 masz metody jak mój teść. Jak mu zalewalo ścianę to zakrył problem boazeria. Myślisz, że zakrycie boazeria wyeliminowało przeciek? To sam sobie odpowiedz na pytanie czy ta mata gumowa rozwiąże Twoj problem.

Napisano
  • Autor

W takim razie gdyby tą posadzkę potraktować folią w płynie a na to kafelki? Rozumiem ze najlepiej byłoby to skup zrobić izolację np. papą a na to nowa wylewka? Albo na tą posadzkę izolacja i nowa wylewka? 

Napisano

Są preparaty do powierzchniowego uszczelniania/utwardzania betonu: Litorin, Krystop, Xypex, Litoxil itp. Tanie nie są, ale podobno bardzo skuteczne.

Napisano

Ja właśnie szukam czegoś na podłogę w garażu i zastanawiam się, czy to jest to czego szukam, a nie mogę znaleźć ;] W UK często w budynkach usługowych, fabrykach, biurach, itp. zamiast glazury na podłogach (hale, WC, łazienkio, itp..) są takie jakby wykładziny. Na oko wygląda to jakby winyl, może coś podobnego. NIe wiem, czy jest to klejone do podłoża, ale na pewno poszczególne fragmenty są ze sobą zgrzewane, często tez wywinięte na ścianę. Tworzy się solidna, szczelna powierzchnia :ok: Pod jakim hasłem tego szukać w PL? :hmm: NIc nie jest napisane na temat łączeń tej wykładziny, którą zasugerował autor wątku...czy to będzie to? 

edit:

To będzie takie coś :)

Edytowane przez luccass

Napisano

Wykładzina pcv (winylowa). Tylko, że podłoże musi być suche. Jak będzie ciągnąć wodę od spodu, to się zrobi grzyb pod całą podłogą.

Napisano
  • Autor

U mnie tak wygląda po deszczowej niedzieli. Zimą to mam pół posadzki z takim kleksem.  Na drugim zdjęciu widać inne miejsce i skutki tego co robi woda ze ścianą...

Cały czas myślę że to brak izolacji poziomej skoro pionowa była już zrobiona. Kolega mógłby załatwić sprzęt i zrobić iniekcję. Przed zabiegiem trzeba wysuszyć mury? Ktoś robił coś takiego?

20170919_102819[1].jpg

20170919_103547[1].jpg

Napisano
18 minut temu, Lukass186 napisał:

U mnie tak wygląda po deszczowej niedzieli. Zimą to mam pół posadzki z takim kleksem.  Na drugim zdjęciu widać inne miejsce i skutki tego co robi woda ze ścianą...

Cały czas myślę że to brak izolacji poziomej skoro pionowa była już zrobiona. Kolega mógłby załatwić sprzęt i zrobić iniekcję. Przed zabiegiem trzeba wysuszyć mury? Ktoś robił coś takiego?

Moich rodziców dom stoi na skarpie i od strony napływu wody musieli zrobić drenaż. 

Od tamtej pory mają spokój z wilgocią wyłażącą ze ścian w piwnicy.

Napisano
  • Autor

Zaczęliśmy robić iniekcję ciśnieniową. Mam nadzieje że coś pomoże. Po pyle z wiercenia możecie określić z czego jest postawiona ściana? To suporex? 

mms_img1733853158.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.