Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie kostki brukowej

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ma ktoś takie urządzenie i używa? czy warto dokupić do myjki ciśnieniowej?

szczotka_do_czyszczenia_powierzchni_p_askich_patio_cleaner_plus_do_myjki_marki_nilfisk_128500702.jpg

Napisano

Rodzice mają taką, niby umyli całą kostkę, ale widać było kółka. Ja mam znacznie większą Karchera, na razie myłem garaż i taras. Sprawdza się tam gdzie przeszkadza chlapanie, jak np garaż. Taras wolę myć dyszą turbo, bo jest szybciej, brud lepiej schodzi, tą myjkę trzeba czasem dłużej przytrzymać aby osiągnąć ten sam efekt. Natomiast robiłem próby na trochę zazielenionej kostce i taka myjka nie dawała rady, dopiero bezpośredni natrysk z turbo usuwał zielony osad.

Też planuję się zabrać za umycie u siebie, ale jeszcze nie wybrałem środka do impregnacji, bo imho jak już się umyje to warto to zrobić.

Napisano
2 godziny temu, Andrzej napisał:

Zależy także od myjki. Miałem przy 110 bar na dyszy, działało doskonale. Niestety myjka wyzionęła ducha po "tylko" 18 latach dobrej służby i kupiłem w sklepie następną tej samej firmy (choć pod trzecią z kolei nazwą), oznaczoną jako 110 bar. Gdy zacząłem nią próbować myć, myślałem, że jest uszkodzona, bo w stosunku do poprzedniej to jakbym wężem ogrodowym sikał. Ta przystawka (zarówno od nowej, jak i od starej myjki) zostawiała kółka i wiele nie myła.

Zrobiłem drobne rozpoznanie u importera i się dowiedziałem, że teraz na myjkach podają już nie ciśnienie na dyszy, a ciśnienie, przy jakim odcina silnik zawór sterujący. I że kupiona przeze mnie myjka de facto na dyszy dawała 70-80 atmosfer. Oddałem ją w ramach niezgodności towaru z opisem (bo to nigdzie wprost nie jest napisane) i nieco dołożywszy odkupiłem od serwisu "popokazową" mało używaną myjkę oznaczoną jako 140 bar, a na dyszy dającą nieco ponad owe 110 barów, które dawała poprzednia. I teraz znowu myje się, jak kiedyś, a i akcesoria prawidłowo chodzą.

I w takiej sytuacji ta przystawka mocno przyśpiesza mycie kostki, bo u mnie za jednym przejazdem myję 2-3 rzędy. Oczywiście zdarzają się miejsca, gdzie brud trzyma się mocniej i tam poprawiam dyszą zwykłą lub turbo.

Napisano

Mam chyba dokładnie ta przystawkę.

Myjka niby 110 bar.

Raz myłem i jakoś odeszła mi ochota na kolejne.

Myć, myje, ale najlepiej jak "kostka jest czysta w szparach", bez mchu, inaczej straszny syf się robi.

Poza tym nie radzi sobie do konca z fazowaniem kostek.

Powinienem wyczyścić i zaimpregnować, ale jak wspomnę poprzednia akcję, to chyba znów o rok przesune akcje.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Myć, myje, ale najlepiej jak "kostka jest czysta w szparach", bez mchu, inaczej straszny syf się robi.

No to jest standard, bo gdzieś ten mech musi wylecieć. Co jakiś kawalek mycia go odganiam zwykłą dyszą dalej, a potem na łopatę i poza kostkę. Tak naprawdę to po solidnym umyciu i wypłukaniu ze szczelin czarnej ziemi na ile tylko się da, powinno się przywieźć kilka worków świeżego piachu i na nowo zasypać szczeliny. Wtedy dłużej chwasty nie będą rosły. 

Napisano

Za rok będzie jeszcze trudniej.;]

Napisano
21 godzin temu, Andrzej napisał:

Witam,

Mam taką przystawkę, też  Nilfisk ale używam tylko wewnątrz garażu żeby nie chlapalo po ścianach. Skuteczność dobra bo garażu jest tylko brud i kurz, bez mchu.

Napisano
18 godzin temu, Lucyfer napisał:

Zależy także od myjki. Miałem przy 110 bar na dyszy, działało doskonale. Niestety myjka wyzionęła ducha po "tylko" 18 latach dobrej służby i kupiłem w sklepie następną tej samej firmy (choć pod trzecią z kolei nazwą), oznaczoną jako 110 bar. Gdy zacząłem nią próbować myć, myślałem, że jest uszkodzona, bo w stosunku do poprzedniej to jakbym wężem ogrodowym sikał. Ta przystawka (zarówno od nowej, jak i od starej myjki) zostawiała kółka i wiele nie myła.

Zrobiłem drobne rozpoznanie u importera i się dowiedziałem, że teraz na myjkach podają już nie ciśnienie na dyszy, a ciśnienie, przy jakim odcina silnik zawór sterujący. I że kupiona przeze mnie myjka de facto na dyszy dawała 70-80 atmosfer. Oddałem ją w ramach niezgodności towaru z opisem (bo to nigdzie wprost nie jest napisane) i nieco dołożywszy odkupiłem od serwisu "popokazową" mało używaną myjkę oznaczoną jako 140 bar, a na dyszy dającą nieco ponad owe 110 barów, które dawała poprzednia. I teraz znowu myje się, jak kiedyś, a i akcesoria prawidłowo chodzą.

I w takiej sytuacji ta przystawka mocno przyśpiesza mycie kostki, bo u mnie za jednym przejazdem myję 2-3 rzędy. Oczywiście zdarzają się miejsca, gdzie brud trzyma się mocniej i tam poprawiam dyszą zwykłą lub turbo.

na tabliczkę znamionowej producent ma obowiązek umieścić m.in. dane dotyczące ciśnienia roboczego oraz ciśnienia o którym piszesz czyli maksymalnego, do tego powinien być również podany przepływ wody ...przed następnym zakupem polecam zerknąć nie tylko na napis na sprzęcie oraz opakowaniu lecz również na tabliczkę znamionowa

Napisano

U mnie taka przystawka z karcherem k5 daje radę nawet  mech w szparacha usunąć. 

Myślę że jednak jej skuteczność zależy od urządzenia do jakiego jest podpięta...

Edytowane przez hubert110284

Napisano
Dnia 16.09.2017 o 11:48, 4thelement napisał:

na tabliczkę znamionowej producent ma obowiązek umieścić m.in. dane dotyczące ciśnienia roboczego oraz ciśnienia o którym piszesz czyli maksymalnego, do tego powinien być również podany przepływ wody ...przed następnym zakupem polecam zerknąć nie tylko na napis na sprzęcie oraz opakowaniu lecz również na tabliczkę znamionowa

Tylko że przy zapakowanym fabrycznie urządzeniu trudno jest obejrzeć tabliczkę znamionową, za to wszędzie na opakowaniu są wielkie wprowadzające w błąd napisy. I na tej podstawie bez słowa mi zwrócono pieniądze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.