Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Bravo 2.0 hgt dymi na niebiesko mocno gdy jadę pod góre i obrotach powyżej 3tyś

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie co może być przyczyną że Bravo  98r 2.0 20v mocno zaczął dymić na niebiesko przy szybszych zakrętach i stromych podjazdach na wysokich obrotach powyżej tak 3tys obrotów. dodam że przez jakiś czas przez przypadek jechałem z niezakręconym korkiem wlewu oleju ale oleju było jeszcze  dosyć bo kontrolka gasła zaraz po odpaleniu. Co mogło się zepsuć pierścienie? Dodam ze po hamowaniu silnikiem i dodaniu gazu nie kopci, na wolnych tez nie widać dymku a i silnik pracuje równo. Dziekuję za wszelkie sugestie. Czy uszczelka pod głowica może dawać takie objawy ?

Edytowane przez mech88

Napisano

Olej ubywa?

To, że kontrolka gaśnie nie znaczy jeszcze, ze jest właściwy stan oleju;]

Napisano
  • Autor

no zgodzę się ale smarowanie jeszcze chyba miał bo na wałki dalej olej bryzgał, a czy przytkany filtr powietrza może dawać taki efekt?

Napisano
14 godzin temu, volf6 napisał:

To, że kontrolka gaśnie nie znaczy jeszcze, ze jest właściwy stan oleju;]

Właściwy niekoniecznie, ale minimalne minimum jest zachowane. Mam znajomą, której kontrolka zapalała się tylko przy podjeżdżaniu pod największe wzniesienie w mieście... :hehe: a na reszcie terenu było OK.

Napisano
  • Autor

no ok ale powodem dymienia niski stan oleju nie był co ? olej uzupełniony i dalej to samo. Chyba wyciągnę do próby ten filtr powietrza i sprawdzę 

Napisano
3 minuty temu, mech88 napisał:

no ok ale powodem dymienia niski stan oleju nie był co ? olej uzupełniony i dalej to samo. Chyba wyciągnę do próby ten filtr powietrza i sprawdzę 

Możesz wyciągnąć, ale co ma filtr powietrza do dymienia...?!

Napisano
  • Autor

myśle że przy wiekszym zapotrzebowaniu na powietrze pociągnie o sobie z komory korbowej a w zasadzie z komory nad wałkami i zaciaga z olejem do przepustnicy

Napisano

Obejrzał bym luzy wirnika i olej w przewodach turbosprezarki.

Napisano
35 minut temu, rostex napisał:

Obejrzał bym luzy wirnika i olej w przewodach turbosprezarki.

Bravo HGT to wolnossące benzynowe R5 ;)

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał:

Bravo HGT to wolnossące benzynowe R5 ;)

Ok, nie doczytałem.

• 3 tygodnie później...
Napisano
Witam. Mam pytanie co może być przyczyną że Bravo  98r 2.0 20v mocno zaczął dymić na niebiesko przy szybszych zakrętach i stromych podjazdach na wysokich obrotach powyżej tak 3tys obrotów. dodam że przez jakiś czas przez przypadek jechałem z niezakręconym korkiem wlewu oleju ale oleju było jeszcze  dosyć bo kontrolka gasła zaraz po odpaleniu. Co mogło się zepsuć pierścienie? Dodam ze po hamowaniu silnikiem i dodaniu gazu nie kopci, na wolnych tez nie widać dymku a i silnik pracuje równo. Dziekuję za wszelkie sugestie. Czy uszczelka pod głowica może dawać takie objawy ?
Po prostu silnik ci bierze olej i dymi na niebiesko. Jak jeździsz spokojnie nic się nie dzieje, przy obciążeniu pierścienie puszczają i tyle. Jeździć i się nie przejmować, tylko regularnie sprawdzaj poziom oleju i tyle.
Napisano
Dnia 10/7/2017 o 16:38, vnv_nation napisał:
Dnia 9/16/2017 o 15:24, mech88 napisał:

Po prostu silnik ci bierze olej i dymi na niebiesko. Jak jeździsz spokojnie nic się nie dzieje, przy obciążeniu pierścienie puszczają i tyle. Jeździć i się nie przejmować, tylko regularnie sprawdzaj poziom oleju i tyle.

Taaak, a potem musze wlaczac obieg wewnetrzny zeby sie nie udusic jadac za takim autem.

Napraw silnik albo wymien.

Napisano
  • Autor
Dnia 10.10.2017 o 10:40, t_kucyk napisał:

Taaak, a potem musze wlaczac obieg wewnetrzny zeby sie nie udusic jadac za takim autem.

Napraw silnik albo wymien.

sęk w tym że od wymiany do wymiany nie musze dolewać oleju bo nie ubywa,  tylko ten jeden raz tak sie stało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.