Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Keyless

Featured Replies

Napisano

Wczoraj poruszyłem temat Keylessa w robocie i okazuje się, że koledze który ma Passata temat wzmacniania sygnału jest bardzo dobrze znany i jego elektronik założył mu małe urządzenie przy kluczyku które jak Keyless generuje sygnał do auta ale już szyfrowany i nie da się go wzmocnić.

Urządzenie działa na tej zasadzie, że wzmocnienie keylessa powoduje otwarcie auta ale uruchomienie jest niemożliwe gdy czujnika/pilota od urządzenia nie ma wewnątrz auta - fajne sprytne rozwiązanie.

Podobno sprawdzane rozwiązanie przez elektronika wraz ze wzmocnieniem sygnału bo temat bardzo znany w branży elektronicznej ;l

Zostało to wymyślone gdyż na Passata nie ma AC ;]

Napisano
4 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

Wczoraj poruszyłem temat Keylessa w robocie i okazuje się, że koledze który ma Passata temat wzmacniania sygnału jest bardzo dobrze znany i jego elektronik założył mu małe urządzenie przy kluczyku które jak Keyless generuje sygnał do auta ale już szyfrowany i nie da się go wzmocnić.

Wszystko się da wzmocnić. Szyfrowanie powoduje tylko, że nie można odczytać wiadomości - ale można ją przesłać dalej. 

Urządzenie działa na tej zasadzie, że wzmocnienie keylessa powoduje otwarcie auta ale uruchomienie jest niemożliwe gdy czujnika/pilota od urządzenia nie ma wewnątrz auta - fajne sprytne rozwiązanie.

Zaleta tego rozwiązania jest taka, że złodziej nie wie, że powinien wzmacniać dwa sygnały, a nie jeden dobrze w ramach marki znany. Jeśli po wejściu do auta, to mimo kilku prób nie chce odpalić, złodziej wychodzi i idzie do następnego piętnaście metrów dalej.

Taki wymyślny ukryty wyłącznik pompy paliwa...

Zasadniczą słabością technologii bez-kluczykowej jest to, że intruz nie chce przechwycić wiadomości. Intruz potrzebuje ją tylko przesłać dalej... Trochę inny problem niż przy np. podrabianiu kart zbliżeniowych. 

Można próbować robić skomplikowane cuda, żeby próby wzmacniania wykryć  - jak np. mierzyć czas odpowiedzi kluczyka na sygnał wysłany z samochodu. Naturalnie sygnał wzmocniony dwa razy wróci do auta odrobinę później niż taki, przy którym nikt nie manipuluje...

Edytowane przez grogi

Napisano
29 minut temu, grogi napisał:

Wszystko się da wzmocnić. Szyfrowanie powoduje tylko, że nie można odczytać wiadomości - ale można ją przesłać dalej. 
Zaleta tego rozwiązania jest taka, że złodziej nie wie, że powinien wzmacniać dwa sygnały, a nie jeden dobrze w ramach marki znany. Jeśli po wejściu do auta, to mimo kilku prób nie chce odpalić, złodziej wychodzi i idzie do następnego piętnaście metrów dalej.

Wzmacnia tylko by odjechać a jak zaparkuje w ustronnym miejscu/garażu to może robić z autem co chce.

Tego sygnału z 2 pilota podobno nie da się wzmocnić bo jakby aktywował się dopiero jak się znajduje w aucie na czym to polega to nie wiem, ale jakbym miał VW to pewnie udam się do tego elektronika bo o Lagune II się nie boję ;]

Napisano

Wszystko kradna.. z keylessem czy bez .. za to ja wiem ze kazde kolejne auto bedzie musialo posiadac ten system bo to bardzo ulatwia zycie i nie mam zamiaru wracac do przedpotopowych rozwizan kluczykowych ;) 

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia 9/23/2017 o 07:55, maras77 napisał:

U mnie jest czujnik dotknięcia klamki.

Drzwi się otwierają po dotknięciu klamki.

A jeśli chcę zamknąć drzwi i pójść bez blokowania zamka to muszę guzik na karcie wcisnąć.

Standardowo zamyka się po odejściu od samochodu.

Scenariusz z wciskaniem guzika aby zamknąć zamek wydaje się lekko bez sensu z punktu widzenia wygody.

Ja mam guzik wbudowany w klamke. I tak mam rękę na tej klamce jak zamykam drzwi. Wciśnięcie guzika banalnie proste i wygodne a nie musze sie potem zastanawiać czy drzwi aby na pewno się zamknęły

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.