Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyta indukcyjna

Featured Replies

Napisano

Możecie polecić albo odradzić płytę indukcyjną, spełniająca następujące warunki:

- zasilanie 400V

- metalowa ramka

- cena najlepiej do 2000zł

- żeby nie brzęczała na cały dom (nie wiem, może to nie problem, ale kiedyś byłem w domu gdzie indukcja strasznie hałasowała)

Największy problem mam z tym zasilaniem - już kilka egzemplarzy miało tak, że jak je znalazłem na stronie jakiegoś sklepu to było napisane 230,400V, a na stronie producenta 220-240V. Jak to rozumieć?

Wstępnie znalazłem kilka modeli:

Amica PI 6540 TG - najtańsza, bez wodotrysków, ale rolę spełnia, polska firma, w sumie najbardziej znana z kuchenek

Samsung NZ64H37075K - nie przekonuje mnie, kilka osób walczyło z ich AGD

AEG HK654400XB - 50% droższa od płyty Amica, fajne sterowanie, pytanie jak się spisuje ich sprzęt?

- jeszcze jakiś Electrolux, ale modelu nie pamiętam.

Napisano

Co do zasilania to raczej większość a może nawet wszystkie są na 230 V ale mają możliwość podłączenia pod 1 lub 2 fazy (czy są na 3 to nie wiem) czyli wtedy gdy masz siłę.

I masz 2 "palniki" z jednej fazy a pozostałe 2 z drugiej.

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, volf6 napisał:

Co do zasilania to raczej większość a może nawet wszystkie są na 230 V ale mają możliwość podłączenia pod 1 lub 2 fazy (czy są na 3 to nie wiem) czyli wtedy gdy masz siłę.

I masz 2 "palniki" z jednej fazy a pozostałe 2 z drugiej.

Czyli tak, jak podejrzewałem :)

Może na 3 fazy są te większe płyty. Nieistotne, w każdym razie nie muszę się za bardzo przejmować tym zasilaniem.

Napisano

Ja od pięciu lat używam mastercook. Oprócz tego że już jest powierzchnia porysowana minusów nie ma. Też było napisane 230/400 podpielem w jedną fazę i działało ale również w trzy fazy i dalej działa. Chciałem mieć właśnie dwa pola pod jedna faza i dwa pod drugą. 

Jeśli chodzi o głośność to moja ucho się przyzwyczailo już ale żaden z gości jeszcze nie skarżył bądź pytał czy z płytą wszystko ok ze głośno chodzi. Na ta chwilę nie interesuje się nowymi płytami nie wiem co jest nowe i ile trzeba dac. Ale wiele osób tutaj poleca sprzęt z ikea i nie tylko dlatego ze sa to inne marki pod inną nazwa ale właśnie na te 5lat gwarancji

Napisano

Większość płyt indukcyjnych zasila się z dwóch faz. Trudno bowiem cztery palniki zasilić równomiernie z trzech źródeł. Ja od siebie polecę Ikea, najlepsza gwarancja, produkuje to dla nich Electrolux i chyba mastercook.

tapatalked

Napisano

Ale Mastercook to umarł przecież.

Krawiec

Napisano
Dnia 26.09.2017 o 08:47, krawiec napisał:

Ale Mastercook to umarł przecież.

Krawiec

Marka, a fabryka Wronki chyba nadal działa.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Marka, a fabryka Wronki chyba nadal działa.

Przecież Wronki to Amica a nie Mastercook:skromny:

Napisano
3 minuty temu, volf6 napisał:

Przecież Wronki to Amica a nie Mastercook:skromny:

Racja. A wrozamet teraz już produkuje dla Siemens Bosch.

Napisano

Ale o modele z metalową ramką to już teraz ciężko. Pod tym względem Ikea odpada na pewno.

Napisano
  • Autor

5 godzin temu, Wasylek napisał:

Ale o modele z metalową ramką to już teraz ciężko. Pod tym względem Ikea odpada na pewno.

Kilka modeli, w przyzwoitej cenie wymieniłem na początku.

Napisano

No właśnie o to chodzi, że wybrałeś z bardzo nielicznej już grupy "ramkowców" i wybór będzie ograniczony. AEG jako firma to praktycznie Electrolux i w tych płytach ma tą samą "filozofię" sterowania za pomocą "suwaków" dla każdego pola osobno. Osobiście używam już kilka lat płytę Electroluxa i szczerze polecam to rozwiązanie, bo jest bardzo wygodne. Wtedy tylko w Electroluxie to znalazłem i właśnie to zdecydowało o wyborze firmy.

Ramki niestety nie mam a bardzo prawdopodobne, że ramka uratowałaby mnie przed wymianą szkła dwa miesiące po zakupie płyty, co było przykre dla kieszeni...

Edytowane przez Wasylek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.