Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specjalista od kotłów Immergas potrzebny

Featured Replies

Napisano

Może nie specjalista, a jedynie były użytkownik :-). Kocioł padł po niespełna 14 latach, a w międzyczasie przepalone przewody od czujników (błędnie poprowadzone), wymiana szamotu paleniska, padnięcie kondensatora pompki itd. Jak dla mnie był dość awaryjny, a doszło do tego, że sami naprawialiśmy.

Napisano
  • Autor

Jak tylko użytkownik to możesz być "za krótki" :)  Też mam Immergasa od 13tu lat i też w nim trochę już dłubałem. Ale na to co potrzebuje to nawet obawiam się, że nie każdy autoryzowany serwisant ( a miałem ich trzech ) znałby odpowiedź.

Napisano
Jak tylko użytkownik to możesz być "za krótki" [emoji4]  Też mam Immergasa od 13tu lat i też w nim trochę już dłubałem. Ale na to co potrzebuje to nawet obawiam się, że nie każdy autoryzowany serwisant ( a miałem ich trzech ) znałby odpowiedź.
Dajesz tutaj! Tu specjaliści rozbija problem na atomy!

tapatalked

Napisano
8 godzin temu, luccass napisał:

Dajesz tutaj! Tu specjaliści rozbija problem na atomy!

tapatalked

Ja swój kocioł sam serwisuje. Mam drugi w garażu, który sobie na boku regeneruję powoli i jak w roboczym coś pada, to tylko przekładam element a zużyty regeneruję na boczku.

Napisano
Jak tylko użytkownik to możesz być "za krótki" [emoji4]  Też mam Immergasa od 13tu lat i też w nim trochę już dłubałem. Ale na to co potrzebuje to nawet obawiam się, że nie każdy autoryzowany serwisant ( a miałem ich trzech ) znałby odpowiedź.
Na AK każdy jest specjalistą. O co chodzi. Jak będziesz tajemniczo gadał to na pewno nikt nie pomoże.
Napisano
  • Autor

Chodzi o podłaczenie centralki kotła do centralki sterującej dodatkowymi pompami na poszczególne strefy ( w Immergas nazywa się to DIM ). Niby w instrukcjach są opcje podłaczenia ale mój kocioł ma właśnie ok. 13-14 lat, a DIM to świeższy temat i mam wątpliwości co do możliwości i sposobu podłaczenia. Kontaktowałem się z działem technicznym Immergasa i wymieniłem kilka maili z dwoma technikami. W sumie obaj zasugerowali mi dwie nieco inne opcje podłaczenia, a ja nadal mam watpliwości czy aby nie ma trzeciej opcji. Ale nie wypada mi juz działu technicznego producenta nękać bo oni tam są kontaktów z instalatorami, a nie majsterkowiczami :) No i ich odpowiedzi były dosyc krótkie i zdawkowe ( jak na moje oczekiwania ) więc nie chce naduzywać ich cierpliwości. Tak więc w zasadzie szukam chyba kogoś kto zna dokładnie te centralki.

Napisano
4 godziny temu, Radauskas napisał:

ja nadal mam watpliwości czy aby nie ma trzeciej opcji.

Myślę, że tu raczej mało osób bawi się w takie podłączenia i masz rację, tu nie doradzę rozwiązania. Możesz za to męczyć dział techniczny do skutku. Niby dlaczego nie mieliby Ci odpowiedzieć? Przecież jesteś ich klientem i możliwe, że w przyszłości kupisz kolejny ich kocioł (to też może być dobre uzasadnienie, potrzebujesz teraz coś co będzie również działać w przyszłości, z nowszym kotłem). A jak już tu nie da rady to warto zadzwonić do instalatora Imergas i dokładniej dopytać.

Napisano
Chodzi o podłaczenie centralki kotła do centralki sterującej dodatkowymi pompami na poszczególne strefy ( w Immergas nazywa się to DIM ). Niby w instrukcjach są opcje podłaczenia ale mój kocioł ma właśnie ok. 13-14 lat, a DIM to świeższy temat i mam wątpliwości co do możliwości i sposobu podłaczenia. Kontaktowałem się z działem technicznym Immergasa i wymieniłem kilka maili z dwoma technikami. W sumie obaj zasugerowali mi dwie nieco inne opcje podłaczenia, a ja nadal mam watpliwości czy aby nie ma trzeciej opcji. Ale nie wypada mi juz działu technicznego producenta nękać bo oni tam są kontaktów z instalatorami, a nie majsterkowiczami [emoji4] No i ich odpowiedzi były dosyc krótkie i zdawkowe ( jak na moje oczekiwania ) więc nie chce naduzywać ich cierpliwości. Tak więc w zasadzie szukam chyba kogoś kto zna dokładnie te centralki.
Jak napisał mój przedmówca dlaczego masz nie męczyć działu technicznego? Skoro 2 serwisant ów nie wie jak to zrobić bo tak pisałeś to bym bez obaw dzwonił tam do skutku. Albo niech Ci powiedzą albo niech podadzą numer do kogoś kto wie.
Napisano
6 godzin temu, Radauskas napisał:

Chodzi o podłaczenie centralki kotła do centralki sterującej dodatkowymi pompami na poszczególne strefy ( w Immergas nazywa się to DIM ). Niby w instrukcjach są opcje podłaczenia ale mój kocioł ma właśnie ok. 13-14 lat, a DIM to świeższy temat i mam wątpliwości co do możliwości i sposobu podłaczenia. Kontaktowałem się z działem technicznym Immergasa i wymieniłem kilka maili z dwoma technikami. W sumie obaj zasugerowali mi dwie nieco inne opcje podłaczenia, a ja nadal mam watpliwości czy aby nie ma trzeciej opcji. Ale nie wypada mi juz działu technicznego producenta nękać bo oni tam są kontaktów z instalatorami, a nie majsterkowiczami :) No i ich odpowiedzi były dosyc krótkie i zdawkowe ( jak na moje oczekiwania ) więc nie chce naduzywać ich cierpliwości. Tak więc w zasadzie szukam chyba kogoś kto zna dokładnie te centralki.

Tak na szybko, z tego co widzę to są to grupy pompowe/ sprzęgła ze swoim sterownikiem zasilane z kotła. Do komunikacji wykorzystuję IMG BUS (czyli jakiś wew protokół), jest tez opcja podłączenia do kotła bez IMG BUS. Problem masz hydrauliczny czy elektryczny ?

Pierwszy lepszy instalator może wymięc na takim zadaniu, ale nie serwis techniczny, zadzwoń i pogadaj - zazwyczaj są bardzo pomocni. Poproś też o namiar na kumatego serwisanta w twojej okolicy, serwisy mają takich "ulubionych" do których odsyłają cięższe przypadki ;]

Napisano
  • Autor

Dwaj Panowie z działu technicznego raczej byli kumaci.  Poprostu mieli rózne koncepcje :) Ale oni nie są od infolinii dla użytkowników i wyjasniania im takich szczegółów. A ja jako klient firmy powinienem skorzystać z ich instalatorów. A więc instalatorzy - było ich przez te lata 3-ech. Pierwszych dwóch raczej nie podejrzewam, że w temacie elektryki dadzą rade. Zresztą jednego nie chce bo zawsze jak przychodził to połowe czasu spędzał na rozmowach przez telefon. Poza tym nie usunął prostszego problemu więc go nie chce. Drugi - nie zdążył się wykazać. W sylwestra padł mi kocioł. Przyjechał na początku roku i stwierdził,  że padł wentylator i to stary piec i nie ma takiego w samochodzie. Zadzwonił po dwóch godzinach, że może go mieć na pojutrze i kosztuje 1.200,- Ale ja w międzyczasie naprawiłem ten wentylator, przeprosiłem za kłopot i podziękowałem. Ten chyba juz do mnie nie przyjedzie :) No i był trzeci. Od razu poczułem, że fachowiec. Powiedział mi co w mojej instalacji jest źle i że nalezy ją zmodyfikować. Umówiliśmy się, że to zrobi ( rok temu ). Potem ze 3 razy się ze mną umawiał na terminy i nie przyjeżdżał. W końcu odpuściłem. Ile mozna się prosić. Niestety jak poprosiłem dział techniczny o wskazanie jakiegoś dobrego fachowca z mojej okolicy to podesłali mi własnie telefon do tego trzeciego. Teraz postanowiłem sam to zrobić. Ale chyba obdzwonie jeszcze kilku z listy. Może trafi się jeszcze jakiś kumaty w tym zakresie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.