Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gniazdka elektryczne z uziemieniem czy bez

Featured Replies

Napisano

Niedługo będę kupował gniazdka elektryczne do całego domu. O ile w łazience i kuchni będą gniazdka z bolcem uziemiającym to zastanawiam się co dać w pokojach? Czy wszedzie dać z bolcami uziemiejącymi czy w pokojach nie ma sensu? Kable w każdym punkcie sa 3 ( L, N , PE) więc nie ma technicznych przeszkód pokusić się o takie gniazdka ale czy jest sens w pokojach?

Słucham Waszych za i przeciw :D

Napisano

Koniecznie z uziemieniem

Po pierwsze - bezpieczeństwo

Po drugie - po to się robi instalacje 3-żyłową,

Po trzecie - wiele urządzeń wymaga uziemienia (komputer, zasilacz do laptopa, żelazko, UPS, listwy tzw Acar, itp)

Oszczędność na braku bolca znikoma, a problemów może być dużo. Nawet w starych instalacjach 2-żyłowych robi się mostek od bolca w gniazdku do N, żeby to "udawało" uziemienie.

Dodam jeszcze jedno. Kiedyś, ze 20 lat temu, chyba jeszcze w liceum, zainstalowałem stary komputer w piwnicy, podłączony był do bardzo prowizorycznej instalacji, oczywiście dwu-żyłowej. Wtedy dowiedziałem się po co mu uziemienie. Metalowa obudowa po to jest uziemiona, że jak pojawi się jakieś przebicie, to obrazowo mówiąc prąd najkrótszą (i najłatwiejsza dla niego drogą) popłynie do ziemi a nie pokopie ;)

A i jeszcze jedno - zapewne masz całą instalację zabezpieczoną bezpiecznikami różnicowo-prądowymi (tzw różnicówka) - zabezpieczenie to działa przy zwarciu N i PE

Edytowane przez Majkiel

Napisano
  • Autor

Póki co tablica jest stara bez różnicówki ale wkrótce będzie wymieniania na całkiem nową i dodatkowe zabezpieczenia zostaną dołożone. Póki co remont obejmuje jedno piętro. Jak to piętro zostanie skończone zabieram się za klatkę schodową gdzie jest tablica. Na razie wielki pęk kabli jest doprowadzony do miejsca w którym będzie nowa tablica.

OK kupuję wszystkie gniazdka z bolcami i przesłonami torów. Przesłony torów to też niewiele więcej $ dla wybranego modelu gniazdek a przynajmniej dziecko będzie miało trudniej cokolwiek wepchac do gniazdka

Napisano
13 minut temu, PiQ napisał:

Póki co tablica jest stara bez różnicówki ale wkrótce będzie wymieniania na całkiem nową i dodatkowe zabezpieczenia zostaną dołożone. Póki co remont obejmuje jedno piętro. Jak to piętro zostanie skończone zabieram się za klatkę schodową gdzie jest tablica. Na razie wielki pęk kabli jest doprowadzony do miejsca w którym będzie nowa tablica.

OK kupuję wszystkie gniazdka z bolcami i przesłonami torów. Przesłony torów to też niewiele więcej $ dla wybranego modelu gniazdek a przynajmniej dziecko będzie miało trudniej cokolwiek wepchac do gniazdka

Pierwszą część zapytania pomijam, bo tak jak by pytać czy dać kable miedziane czy alu w papierowej izolacji :phi:

Odnośnie drugiego to u siebie w sumie z chęcią bym tego nie dawał, ale chyba nie było wyboru. Szczególnie w kotłowni czy technicznych pomieszczeniach te zabepieczenia potrafią być upierdliwe.

Napisano
5 godzin temu, Majkiel napisał:

zabezpieczenie to działa przy zwarciu N i PE

Nie tak do końca, choć jest to prawdą. Zabezpieczenie działa wtedy, gdy prąd płynący fazą (lub suma w 3 fazach) różni się o ponad 30 mA od prądu płynącego przez N, co świadczy, że gdzieś ta różnica ucieka - czyli np. przez człowieka czy zalanie do ziemi. Taka jest rola różnicówki - zabezpieczyć przed porażeniem, choć pierwotnie główną rola była przeciwpożarowa (np. pierwsze różnicówki we Francji miały prąd zadziałania 750 mA).

Natomiast różnicówka wytrzaśnie jeżeli zewrzesz PE i N w sytuacji, jeżeli przez L jest pobierany prąd większy, niż owe 30 mA. Bo zwierając PE i N za różnicówką powodujesz, że "opływa" on różnicówkę, czyli ona go "nie widzi" w N i dlatego wytrzaskuje. Jeżeli wyłączysz wszystkie odbiorniki za różnicówką, to zwarcie PE i N nie powinno jej wywalić, chyba że są różnice napięć w PE i N przed różnicówką, wynikające z tego, że ich zwarcie nie jest zrobione tuż przed nią, a dużo "głębiej" w instalacji np. bloku, znam taką sytuację.

Napisano
2 godziny temu, Lucyfer napisał:

Natomiast różnicówka wytrzaśnie jeżeli zewrzesz PE i N w sytuacji, jeżeli przez L jest pobierany prąd większy, niż owe 30 mA. Bo zwierając PE i N za różnicówką powodujesz, że "opływa" on różnicówkę, czyli ona go "nie widzi" w N i dlatego wytrzaskuje. Jeżeli wyłączysz wszystkie odbiorniki za różnicówką, to zwarcie PE i N nie powinno jej wywalić, chyba że są różnice napięć w PE i N przed różnicówką, wynikające z tego, że ich zwarcie nie jest zrobione tuż przed nią, a dużo "głębiej" w instalacji np. bloku, znam taką sytuację.

ale wywala jednak. 

Miałem w domu chyba ze 100pkt świetlnych, więc przy montażu wyłączałem bezpiecznik danego obwodu i montowałem (czyli brak obciążenia danego obwodu), wiele razy obcinają kable zwarłem kombinerkami PE i N co skutkowało wywaleniem różnicówki.

Napisano

bo te różnicówki  zasilały jeszcze inne  bezpieczniki,  

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 9/26/2017 o 15:53, sherif napisał:

Odnośnie drugiego to u siebie w sumie z chęcią bym tego nie dawał, ale chyba nie było wyboru. Szczególnie w kotłowni czy technicznych pomieszczeniach te zabepieczenia potrafią być upierdliwe.

dużo zależy od producenta

ja mam ospela i co ciekawe z przesłonami były tańsze

a przesłony są bardzo łatwo demontowalne

Napisano
Dnia 26.09.2017 o 14:40, Majkiel napisał:

Po trzecie - wiele urządzeń wymaga uziemienia (komputer, zasilacz do laptopa, żelazko, UPS, listwy tzw Acar, itp)

a tu bym się nie zgodził bo w salonie - pokojach mieszkalnych nie mam żadnego urządzenia z  "bolcem" zasilacze od laptopów już dawno straciły 3 zyłe telewizory czy jakieś dekodery zapomnij nawet odkurzacz karchera nie ma bolca , powiem więcej myjka parowa tegoż karchera również nie ma a tam jest przeciez woda i grzałka , powiem Ci że ze sprzętów domowych to chyba tylko lodówka i żelazko jest z bolcem .

serwerownie z UPS-ami to inna sprawa , z drugiej robienie bez trzeciej zyły wielkiego zysku nie będzie w nowym domu .

Napisano
1 godzinę temu, eryko napisał:

zasilacze od laptopów już dawno straciły 3 zyłe

zależy od sprzętu, lenovo czy dell nadal maja 3 żyły

1 godzinę temu, eryko napisał:

powiem więcej myjka parowa tegoż karchera również nie ma a tam jest przeciez woda i grzałka

j/w myjka parowa typu mop może i nie ma, ale parownica już ma.

Zresztą nie generuje to żadnej oszczędności, wtyczkę bez bolca spokojnie podpinasz do każdego gniazdka, ale jak będziesz potrzebował wpiąć coś z uziemieniem to bez bolca tego nie zrobisz.

Inna sprawa, że ja cały sprzęt RTV (telewizor, dekoder, kino) mam wpięte w tzw. Acar'a, a on bez bolca nie ma sensu.

Napisano
2 godziny temu, eryko napisał:

zasilacze od laptopów już dawno straciły 3 zyłe 

Dell w ramach akcji serwisowej wymienił mi zasilacz z wtyczką dwużyłową na taki z uziemieniem.

Odkurzacz czy myjka nie mają uziemienia. bo to plastikowe urządzenia działające na 220V

TV czy radio nie mają uziemienia, ale często podłączane są do tzw. "listwy", która jeśli nie jest zwykłym przedłużaczem wymaga uziemienia (choćby na zasadzie zwarcia N  i PE). Komputer stacjonarny - jeśli podłączymy go do gniazda bez uziemienia to na obudowie będzie napięcie. Uziemienie połączone jest z obudową zasilacza i komputera, w zasilaczu są filtry przeciwzakłóceniowe, połączone z obudową (punkt neutralny) i na obudowie może być ok. 100V :) Do tego taki filtr nie za wiele filtruje i komputer "sieje" zakłócenia. 

Ostatnio podłączałem zasilacz do żarówek "ledowych" 12V.  Zasilacz miał na wejściu 3 przewody, jak podłączyłem tylko N i L to radio przestawało grać, jak już podłączyłem to na gotowo - zero zakłóceń. Także uziemienie, to nie tylko grzałka, woda czy metalowa obudowa, ale też zasilacze impulsowe i urządzenia które mogą siać zakłócenia po sieci. 

Jedna ważna rzecz, czy raczej dobra praktyka - jeśli ktoś ma instalacje dwużyłową i chce podłączyć gniazdko z bolcem, przewód "ze ściany" podłączamy najpierw do bolca, a później mostek do "dziury" gniazdka. Najpierw chronimy, a później zasilamy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.