Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podłączyć inteligentny włącznik SONOFF TOUCH ?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem włącznik z linka poniżej i mam problem z jego podłączeniem. W puszczce od włącznika światła mam 3, przewody, a na włączniku Nin, Lin i Lout. Jak to powinno być podłączone?

http://allegro.pl/show_item.php?item=6986926184&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

328597564_2_janek.jpg

Napisano

Jakie przewody masz w puszce bo rzadko wyprowadza się tam neutralny?

Napisano
  • Autor

Chyba nie mam neutralnego i w tym jest problem :( postatam sie wlacznik podlaczyc w innym miejscu gdzie bedzie dzialal.

Napisano

Bez neutralnego w puszce łącznika, nie podłączysz tego ustrojstwa ani większości elektronicznych włączników czasowych itp.

Tylko nadal nie wiem jakie trzy druty masz w puszce? Może da się jeden wykorzystać na dociągniecie N?

Napisano

A ja się zastanawiam, jak wygląda sterowanie tym włącznikiem?

Rozumiem, że musi być podłączony do lokalnej sieci WiFi.

Ale jak sterować "z całego świata" jak mam neostradę i dynamiczne IP ?

Napisano
2 godziny temu, hudrza napisał:

Ale jak sterować "z całego świata" jak mam neostradę i dynamiczne IP ?

zainteresuj się usługami typu DDNS

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, Joki napisał:

Bez neutralnego w puszce łącznika, nie podłączysz tego ustrojstwa ani większości elektronicznych włączników czasowych itp.

Tylko nadal nie wiem jakie trzy druty masz w puszce? Może da się jeden wykorzystać na dociągniecie N?

W puszce mam kable jak na zdjeciu poniżej.

20171018_211250.jpg

Napisano
7 minut temu, sadlos napisał:

Niebieski niewykorzystany. Nawet kolor pasuje. Jeśli jest na nim neutralny to jesteśmy w domu. Tomkowski zapodał schemat.

Jeśli nic na nim nie ma to w puszce przy suficie (na taki rozkład puszek to wygląda) powinien się dać podłączyć do N. I znów jesteśmy w domu.

Ustal gdzie jest drugi koniec niebieskiego.

Napisano

no  i ta  odpowiedź jest  100% potwierdzeniem,  że  MUSISZ zapłacić za wiedzę elektrykowi. 

To  jak ostatnio  mi  dzwoni Pani  i mówi,  żebym  jej dostarczył i wymienił żarówki,  pytam  jakie,  Ona,  że nie wie,  to  mówię  poproszę o zdjęcie lampy (tak wiem  -  oprawy,  ale niestety  ludzie  nie wiedzą  co to  oprawa  czy  gniazdo wtykowe),  po czym  dostaję  zdjęcia  układu zapłonowego do  świetlówki TL-D 18W no to  nic,  jadę  a na miejscu  metalohalogen.

Placila 2 razy za dojazd 

Napisano
  • Autor
15 minut temu, Joki napisał:

Niebieski niewykorzystany. Nawet kolor pasuje. Jeśli jest na nim neutralny to jesteśmy w domu. Tomkowski zapodał schemat.

Jeśli nic na nim nie ma to w puszce przy suficie (na taki rozkład puszek to wygląda) powinien się dać podłączyć do N. I znów jesteśmy w domu.

Ustal gdzie jest drugi koniec niebieskiego.

Na zdjeciu jest jak wyglada puszka. Nie wiem czy cos widać. Wlacznik kupiony do nowego domu, gdzie jest neutralny. Chcialem tylko przetestowac w obecnym miejscu zamieszkania.

20171018_214129.jpg

Napisano

Zbyt mało przejrzyste jest to zdjęcie. Musisz na miejscu oczami obadać co do czego idzie. Szanse są.

Edytowane przez Joki

Napisano

To szukaj zera. Ja w jednym nie miałem, ale sobie dociągnąłem z innego.

Kolory często przy oświetleniu i np wyłącznikach schodowych nie mają zastosowania - tak mi to kiedyś elektryk tłumaczył.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

Kolory często przy oświetleniu i np wyłącznikach schodowych nie mają zastosowania - tak mi to kiedyś elektryk tłumaczył.

Z oszczędności... tutaj też nie mają.

;)

Napisano
Teraz, Joki napisał:

Z oszczędności... tutaj też nie mają.

;)

Nie, nie z oszczędności, tylko często zero nie jest używane a kable std to co będzie żyły przemalowywał ?

Przy schodowych jest potrzebna jeszcze jedna żyła pomiędzy gniazdkami, więc ten sam problem jak wyżej.

Napisano
  • Autor

Na tym zdjeciu moze lepiej widac. Wiecej łaczeń niebieskich kabli nie ma. Cztery niebieskie lacza sie z jednym brazowym. Trudno, jutro zobacze w drugim domu jak to działa.

20171018_215741.jpg

Edytowane przez sadlos

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Nie, nie z oszczędności, tylko często zero nie jest używane a kable std to co będzie żyły przemalowywał ?

Przy schodowych jest potrzebna jeszcze jedna żyła pomiędzy gniazdkami, więc ten sam problem jak wyżej.

Z oszczędności kabli. Musieliby drugi ciągnąć a tak jednym załatwiają.

Napisano
Godzinę temu, sadlos napisał:

Na tym zdjeciu moze lepiej widac.

Niestety nie. Gdybym tam był to rozkminiłbym Ci to ale po tych zdjęciach nie da rady.

Napisano
2 godziny temu, Joki napisał:

Z oszczędności kabli. Musieliby drugi ciągnąć a tak jednym załatwiają.

ale to jest bezsens, jak np schodowy podwójny wymagał by x3 ilości żył

Napisano

nie,  nie  bezsens i nie  oszczędności tylko to  zwykły szmaciarz,  a nie  elektryk. 

ELEKTRYK przy  wykorzystaniu przewodu np.  3 -  żyłowego do wył.  schodowego,  odpowiednie żyły oznaczyłby taśmą w odpowiednim kolorze,  czyli  brązową dla przewodów fazowych,  niebieską  dla neutralnych i żółto-zieloną dla najważniejszego z nich. 

Napisano
14 godzin temu, sadlos napisał:

iloma żarówkami on steruje?

generalnie 3 przewody w przełączniku oznaczają instalację przygotowaną pod 2 obwody (górny obrazek) i dobrze bo jest szansa założyć tego mądrego przełącznika

musisz przerobić z tego co jest na górnym obrazku na takie coś jak w dolnym obrazku - ten nowy steruje tylko 1 obwodem

qR3sblY.png

jak w samym przełączniku już podał kol/ tomkowski

Edytowane przez Andon

Napisano

Jak chcesz tylko przetestować, to weź dopnij do kabla z wtyczką i włącz do gniazdka.

Ja tak koledze sprawdzałem :D. Żarówkę na kabelku, na drugim wtyczka i działało. Nawet na mojej neostradzie ze zmiennym IP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.