Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpiecznik F39 - zwarcie?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki problem. Padło mi oświetlenie kabiny  - chcąc na szybko sprawdzić bezpiecznik wyjąłem F39 (7,5A) i patrze - przepalony. Włożyłem nowy - światła w kabinie się zapaliły na ok. 2 sekundy i pad znowu - bezpiecznik już znowu spalony. Spróbowałem 10A (nie miałem kolejnego 7,5A) - to samo, więc kolejnych bezpieczników już nie marnowałem. Sprawdziłem, że nie działa dokładnie to, co zasilane z użyciem F39. jednocześnie usterka pojawiła się po kilkudniowym postoju co wyklucza przyczynę w radiu, klimie itd... zatem albo instalacja świateł kabiny albo zespół bezpieczników - ale tu mi brakuje koncepcji jak się za to zabrać. Samochód (poza wymienioną sprawą) jeździ poprawnie.

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Boro81

(pacjent, Stilo MW 1,9jtd/115KM, IV/2004 r) 

Napisano

Kolego. Zacząłbym od magicznej skrzynki z bezpiecznikami pod maską obok aku. Wyczyść i powinno pomóc . jeżeli nie pomoże . szukamy dalej 

Napisano

Miałem regenerować skrzynkę latem, ale jakoś tak zeszło... Teraz znów sypie błędami zegarów i rozłącza tempomat w czasie jazdy. Błędy dotyczą wskaźników (niski sygnał), a tempomat daje się uruchomić po ponownym odpaleniu auta. Podejrzewam skrzynkę, ewentualnie legendarną wiązkę pod koszem akumulatora. Ktoś, coś wie na ten temat? Jest w sieci jakiś manual na regenerację skrzynki?

Napisano

Nie wiem czy jest. Ale rzecz banalnie prosta do zrobienia tylko porob foty gdzie co jest i zaczynasz działać. 

Skrecasz klemy. Odkrecasz plus od skrzynki. Potem śrubkę krzyżak i wyjmujesz skrzynkę z bocznych zaczepów od kosza . od dołu wypinasz 2nuebieskie i jedna szara wtyczkę oraz dwie listwy czarna wtyczka i brązowa.

Skrzynkę masz już w rękach. Wypinasz bezpieczniki i przekaźniki. Potem po bokach są zatrzaski podwazasz i rozszerzasz dookoła wszystkie i rozpolawiasz obudowę skrzynki 

Taki widok po rozpolowieniu

IMG_20171111_110920039.jpg

Napisano

Robisz foto, wszystkie kolektory sciagasz i masz już dostęp do warstw ścieżek w skrzynce 

Potem srubolem płaskim wyciagasz podważając z boku 1 warstwę i tak z pozostałymi. Czyscisz tam gdzie sniedz i montujesz w odwrotnej kolejności. Ja używałem zmywacza,styk kontaktu szczotki drucianej i papier 800 ... Sa środki do usuwania sniedzi z medzi ale ja nie kupowałem. Po czyszczeniu wszystko działa zero błędów

IMG_20171111_112304979.jpg

Napisano

Samo wyjęcie skrzynki już przerabiałem, bo czyściłem styki wtyczek i gniazd. Czytałem o kilku przypadkach kiedy ponowne zmontowanie skrzynki w całość po jej zregenerowaniu spowodowało problemy z odpaleniem auta, dlatego nieco sfolgowałem. Myślałem o zakupie skrzynki z Bravo II lub Cromy w dobrych pieniądzach w młodszym roczniku za jakieś tanie pieniądze. Z tego co czytam wymagają one jedynie małej modyfikacji czyli dołożeniu dwóch pinów pod bezpiecznik świateł przeciwmgielnych F30.

A ta wiązka przewodów pod akumulatorem która ponoć lubi się przecierać to znany temat? Gdzieś czytałem, że to standard w JTD.

Edytowane przez bochumil

• 10 miesięcy później...
Napisano
  • Autor
Dnia 7.11.2017 o 14:36, BORO81 napisał:

Witam, mam taki problem. Padło mi oświetlenie kabiny  - chcąc na szybko sprawdzić bezpiecznik wyjąłem F39 (7,5A) i patrze - przepalony. Włożyłem nowy - światła w kabinie się zapaliły na ok. 2 sekundy i pad znowu - bezpiecznik już znowu spalony. Spróbowałem 10A (nie miałem kolejnego 7,5A) - to samo, więc kolejnych bezpieczników już nie marnowałem. Sprawdziłem, że nie działa dokładnie to, co zasilane z użyciem F39. jednocześnie usterka pojawiła się po kilkudniowym postoju co wyklucza przyczynę w radiu, klimie itd... zatem albo instalacja świateł kabiny albo zespół bezpieczników - ale tu mi brakuje koncepcji jak się za to zabrać. Samochód (poza wymienioną sprawą) jeździ poprawnie.

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Boro81

(pacjent, Stilo MW 1,9jtd/115KM, IV/2004 r) 

Witam, rozwiązaniem było zwarcie w Radiu, które paliło bezpiecznik. Ponieważ radio włącza się po podłączeniu aku (samo) to wtedy szedł bezpiecznik. Radio wymienione na tego samego typu używkę i jest ok.

Napisano

zastanawiające, że radzone była skrzynka w komorze silnika a nie w środku... jena i druga ma bezpieczniki ale za wnętrze odbiorniki odpowiada ta wewnątrz (tak przyszłościowo) a zewnętrzne ta pod maską.

na marginesie i dla czepialskich jest jeszcze jedna w lewym nadkolu (np. przy elektrycznych fotelach)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Żeby nie zakładać kolejnego tematu, musiałem też sprawdzić jak u mnie wygląda skrzynka w aku. Oceńcie czy jest tragedia czy nie ma się czego bać, ewentualnie czym to wyczyścić.

20181016_230622.jpg

20181017_004504.jpg

20181017_004512.jpg

Napisano

Ja ścieżki czyscilem papierem szczotka druciana i płynem zmywaczem do gaźników. Efekt pracy zero errorow .

U mnie najbardziej była skorodowana właściwości ta część gdzie przychodzą duże bezpieczniki...

Napisano

U mnie nie wali błędami ale ciężko idzie się dogadać z przepustnicą, na wszelki wypadek wolałem wyczyścić skrzynkę.

Pzd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.