Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy po etykiecie da się poznać płyn do spryskiwacza bez metanolu?

Featured Replies

Napisano

Taka mnie myśl dzisiaj naszła, kiedy stałem przed półką płynów do spryskiwacza w markecie.

Na kilku było wyraźnie napisane, że w składzie jest metanol.

Na innych tylko niejonowe środki powierzchniowo czynne.

Na jeszcze innych, że łatwopalne i ich symbole.

Na żadnym nie było etanolu. Dopiero na butelce po koncentracie ze sklepu na: "L" znalazłem, że w składzie jest etanol.

Czy zatem jeśli nie jest napisane, że zawiera metanol to można przyjąć, że go nie ma czy trzeba studiować karty katalogowe lub mieć czarno na białym etanol na etykiecie? Regulują to jakieś przepisy?

:hmm:

Napisano
49 minut temu, Joki napisał:

Czy zatem jeśli nie jest napisane, że zawiera metanol to można przyjąć, że go nie ma czy trzeba studiować karty katalogowe lub mieć czarno na białym etanol na etykiecie?

Daj sobie z tym spokój - lej i psikaj :phi:. Na płynie jednej z sieciowych stacji jest jak byk napisane, że "nie zawiera metanolu". Na odwrocie w składzie drobnym maczkiem jakaś jego odmiana pod inną handlową nazwą :hehe:. Metanol nie jest do picia, ale od kilku wdechów z kratki wentylacyjnej nie oślepniesz :oki:.

Napisano

A weźcie mi powiedzcie jak rozrobić koncentrat zimowy 1L -80st, żeby był do -20 ?

1:1 czy 1:2 ?

Napisano

Różnie, to raczej nie jest liniowa zależność.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

IMO bezpiecznie 1:1

To nie bedzie do -40 dopiero?

Napisano
24 minuty temu, sebaM25 napisał:

A weźcie mi powiedzcie jak rozrobić koncentrat zimowy 1L -80st, żeby był do -20 ?

16 minut temu, sebaM25 napisał:

To nie bedzie do -40 dopiero?

tak jak napisali na etykiecie, to nie jest proste dzielenie przez 2. Krzywa krzepnięcia nie jest proporcjonalnie zależna od stężenia.

Napisano
  • Autor
55 minut temu, sebaM25 napisał:

Lidlowy do -60 daje przy 1:1 -20. Przy 1:2 -10st.C.

Napisano

Co do metanolu to jeżeli jest w składzie to nie może to sklep sprzedawać detalicznie na paragon tylko fv i raczej jest to przestrzegane.Przynajmniej tak jest w hurtowni motoryzacyjnej w której pracuję.:ok:

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał:

Metanol nie jest do picia, ale od kilku wdechów z kratki wentylacyjnej nie oślepniesz :oki:.

poczytaj testy ITS do jakich stężeń potrafią się ''nadmuchać'' opary do kabiny

59 minut temu, Prozaq napisał:

Co do metanolu to jeżeli jest w składzie to nie może to sklep sprzedawać detalicznie na paragon tylko fv i raczej jest to przestrzegane.Przynajmniej tak jest w hurtowni motoryzacyjnej w której pracuję.:ok:

ale to dotyczy wszystkich? ZTCP >3% metanolu nie można sprzedawać od kilku lat, te <3% widziałem w marketach poprzedniej zimy normalnie na półkach...

Napisano
2 minuty temu, Ozarek napisał:

poczytaj testy ITS do jakich stężeń potrafią się ''nadmuchać'' opary do kabiny

Jeszcze raz i ostatni - nie oślepniesz i nie wydmuchasz przy kontroli :oki:.

Napisano
  • Autor

Panowie, kwestia szkodliwości bądź nie to temat na HP. Mnie interesuje bardziej czy da się rozpoznać w sklepie czy jest wolna amerykanka w tej kwestii.

Napisano

Z metanolem chyba muszą też mieć bezpieczną zakrętkę. Tylko nie wiem, czy jest jakieś rozgraniczenie na <3% i powyżej.

Napisano
9 godzin temu, Ozarek napisał:

tak jak napisali na etykiecie, to nie jest proste dzielenie przez 2. Krzywa krzepnięcia nie jest proporcjonalnie zależna od stężenia.

Etykiety własnie nie mam, gdzieś sie zdarła. Tak mi się coś kojarzyło że to nie takie proste obliczyć, to wolałem się zapytać.

Ale już wiem:

KONCENTRAT PŁYNU DO SPRYSKIWACZY -80°C

Wysokiej jakości koncentrat płynu do mycia i spryskiwania szyb samochodowych. Posiada doskonałe właściwości myjące. Usuwa wszelkiego rodzaju zabrudzenia powstające na szybach samochodowych. Posiada przyjemny zapach i nie pozostawia smug. Zachowuje skuteczność działania w temperaturze otoczenia do -80°C według tabeli:

Koncentrat Woda Temp. °C
2 1 -30
1 1 -22
1 8,5 letni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.